Historian eri aprillipäivien kaikkinaisten tapahtumien mainitseminen edes luettelolla on toivotonta touhua. Lukijaa rohkaistakoon oma-aloitteisiin tutkimuksiin asiassa.

Sen sijaan marginaalisesti kiinnostavaa (ja marginaalisesti kiinnostava on tämän blögin alaa) on kuinka aprilli-instituutio syntyi.

1582 Ranska otti paavin bullasta varteen ja siirtyi ensimmäisenä maana gregoriaaniseen kalenteriin. Vuoden alkamiskohta siirtyi samalla maaliskuun lopusta tammikuun ensimmäiseen. Vanha kansa, joka oli tietämätön muutoksesta, ja katsoi vuoden yhä alkavan pääsiäisestä, tuli siinä samalla pilkatuksi ja kukaties höynäytetyksi. Suosittu kepponen oli lätkäistä näiden henkilöiden selkään paperinen kala, jossa ei lukenut ”potkaise minua”, vaan ”poisson d’Avril”, huhtikuun kala, siis huhtikuun hölmö.

Kilpaileva historiantulkinta katsoo, että kevät oli muutenkin karnevaalien ja pilailun aikaa, ja että huhtikuun kala viittasi enemmänkin kalojen kutuaikaan, jolloin niitä oli liikkeellä suurin joukoin helposti pyydystettäväksi. Perinne oli hyvin vanha. Jo Roomassa Hilarian kunniaksi (mistähän mahtaa tulla englannin sana ”hilarious”?) harrastettiin keväisin pilantekoa. Intiassa Holi ja kelteillä Lud antoivat myös jumalallisen luvan nenästävedolle.  

Suomalainen kehotus syödä silliä ja juoda kuravettä päälle on tullut tietysti Ruotsista. Se on odottamattoman lähellä ranskalaista versiota.

http://www.museumofhoaxes.com/aprilframe.html