1147193.jpg

Hyödyllisyys on tappavan tylsää ja tautisen yliarvostettua. Jos nyt joulukuun 21. päivänä arvoisa lukija on vielä epätietoinen mitä hankkisi joululahjuksiksi, niin suosittelen poikkeavaa lähestymistapaa. Hanki/väkerrä/muokkaa chindogu. Nimen chindogu keksaisi Kenji Kawakami, keksijä ja kirjailija, joka teki käsitteen tunnetuksi 1990-luvulla kirjoissaan 101 Unuseless Japanese Inventions ja 99 More Unuseless Japanese Inventions.

Chindogu (jap. "outo keksintö") on vekotin tai varuste, joka yrittää esittää olevansa nerokas ratkaisu johonkin ongelmaan, mutta jonka käyttäminen tuottaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä. Chindogua voidaan pitää Pelle Pelottoman nerokkaimpien oivallusten arvoisena. Mikä tahansa keksaistu idea ei ole chindogu. Kansainvälinen chindogu-seuran ehtojen mukaan chindogun on oltava toteutettavissa, siitä on oltava olemassa prototyyppi, se on tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön, se ei saa olla myynnissä, eikä sitä ole patentoitu. Se ei saa olla pelkästään vitsi, mutta sen pitää olla ennakkoluuloton. Kyseessä on siis luovan ajattelun harjoitus, jossa kritiikistä saa huolehtia joku muu.

Ongelma: nuudeleita syödessä roiskuu lientä puikoista hiuksille. Ratkaisu: paperinen kaulus, joka asetetaan kasvojen ympärille suojaksi.
Ongelma: Sateenvarjo suojaa sateelta vain yläpuolelta. Tuulisessa sateessa vaatteet silti kastuvat. Ratkaisu: Sateenvarjo, jonka reunoihin kiinnitetään läpinäkyvä muoviverho, joka suojaa joka puolelta.
Ongelma: Purkkien pohjalta on vaikea saada viimeisiä nokareita tai tippoja lusikoiduksi esiin. Ratkaisu: Lusikka, jossa on teleskooppivarsi.
Ongelma: Selkää kutittaa, sitä ei yletä raapimaan, ja toisille on vaikea kertoa, mistä kohdasta pitäisi raapia. Ratkaisu: T-paita, jonka selässä on ruudukko, jonka akseleilla on kymmenen koordinaattia. Kun apulaiselle osoitetaan kämmeneen sopivasta pahvimallista, missä pisteessä kutina sijaitsee, hän  tietää raapia kohtaa C7.  
Ongelma: Heinänuhaisilta loppuu aina nenäliinat kesken. Ratkaisu: Pään ympärille kiinnitettävä wc-paperiteline.
Ongelma: Vettä pelkäävät eivät uskalla kylpeä. Ratkaisu: muovinen kokovartalokylpypuku.
Ongelma: ruuhkaisessa metrossa nukahtaa seisaalleen, mutta kun väki vähenee, on vaarassa horjahtaa ja loukata itsensä. Ratkaisu: Metrovaunun seinään kiinnitettävä teline, johon pää lukitaan kuin ruuvipenkkiin.
Ongelma: Suojatietä ei koskaan ole siellä, missä sitä tarvitsisi. Ratkaisu: Rullalle kääritty matto, johon on maalattu suojatie.

Vaikka chindogu ei saisi olla yksinomaan satiirinen, Kawakamille ei tuota vaikeuksia nähdä chindogu-tuotteita kulutusyhteiskunnan kritiikkinä. Hän kuvaa chindoguja reputetuiksi tapauksiksi, joissa on hilpeää anarkiaa.

Koska näissä keksinnöissä on vaikuttavia ideoita, jotka ovat hyödyttömiä, ne alkavat olla luonteeltaan enemmän taidetta kuin mitään muuta. Suomessa lähimpänä alaa on vaikuttanut Toivo Miettinen, joka on kehittänyt kokonaisen katalogin mitä ihmeellisimpiä tuotteita, kuten pölynimurin kuulonsuojaimilla, moottoripyöräilijän wunderbaumin, ongen ja katiskan yhdistelmän, lukolliset tutit, puisen kiukaan, puisen näytönsäästäjän, käsikäyttöisen moottorisahan, ynnä paljon paljon muuta.

Tässä yhteydessä voidaan mainita myös Alvar Gullichsenin Bonk-tuotanto, mutta valitettavasti se ei kelpaa chindoguksi, koska Bonk-keksinnöt eivät toimineet, vaan ne edustivat lähinnä vaihtoehtoisen historian kuvausta - erittäin tyylikkäästi ja mitä kannatettavimmalla tavalla.

Myöhemmin Kawakami on esiintynyt säännöllisesti BBC:n lastenohjelmassa It'll Never Work, johon hän on laatinut joukon puhtaasti humoristisia spedekoneita.
 
Jonkin verran chindoguja: http://www.chindogu.com
Enemmän chindoguja: http://website.lineone.net/~sobriety
Paljon enemmän chindoguja: http://unix.rulez.org/~calver/pictures/japanese_inventions/index.html
Ainutlaatuinen Toivo Miettinen: http://www.geocities.com/bedsitterman/index1.htm