2069923.jpg

Rauhallinen Pajun kaupunki sijaitsee 40 kilometriä Soulista pohjoiseen lähellä Pohjois-Korean rajaa. Kaupungin laitamien kukkulat eivät näytä päältä katsoen kovin erikoisilta. Tänne pystytetyt Buddhan patsaat, sotilasparakit ja golfkentät ovat samanlaisia kuin muuallakin Korean jyrkillä ylängöillä, mutta feng shui-eksperttien silmissä Paju on ainutlaatuinen. Tätä paikkaa suojaa vasemmalla kiemurteleva sininen lohikäärme ja oikealla valkoinen hiipivä tiikeri ilman Ang Leen lavastustakin. Täällä ei painovoima kumoudu, eikä hypitä bambun latvuksista toiseen, mutta sen sijaan seutu on aivan erityisesti omiaan hautapaikaksi. Suku, jonka esi-isät on haudattu tänne, on onnekas.

Pajun hautakummun alla lepää kaksi huomattavaa korealaista, kenraali Yoon Gwan, joka kuoli 1111 ja pääministeri Shim Ji Won, joka kuoli 1662. Yoonin hauta unohtui vuosisadoiksi maata ravistelleiden sotien aikana ja Yoon-klaanin vaikutusvalta mureni. 1614 Shimit alkoivat käyttää hautapaikkaa. 1700-luvulla jälleen tärkeäksi suvuksi nousussa olleet Yoonit keksivät, että heidän huomattavan esi-isänsä hauta oli vain muutaman metrin päässä Shim-klaanin esi-isän haudasta.

Tyrmistys oli tavaton ja kumpikin suku vaati itselleen yksinoikeutta hautakumpuun. Korean kuningas Young Jo pysyi puolueettomana ja määräsi sukujen kunnioittamaan hautoja sellaisina kuin ne olivat, mutta suvut eivät antaneet asian olla. Vastapuolen hautojen häpäisystä tuli suurta huvia, jolloin kuningas pieksätti kummankin suvun päämiehet ja ajoi heidät maanpakoon. Yoon-suvun pää menehtyi pahoinpitelyyn ja sukuviha vain syveni. Yooneja ja Shimejä, joita on tänä päivänä 250 000 henkeä, kiellettiin naimasta toisiaan.

Feng Shui, koreaksi poongsu, väittää että hyvä hautapaikka tuo jälkeläisille hyvää onnea. Esi-isän hautaaminen suosiolliseen paikkaan ja haudasta huolehtiminen tuo hyvinvointia. "Näin useimmat korealaiset uskovat", selitti Korean Poongsu-yhdistyksen puheenjohtaja International Herald Tribunen haastattelijalle, joka oli saapunut tutkimaan 400-vuotista sukuvihaa. "Vastaavasti huono hautapaikka on kirous perheelle ja tuo mukanaan onnettomuuksia." 

Vaikka korealaiset poliitikot eivät haluaisi sitä julkisesti tunnustaa, vaalien alla usein esi-isien hautapaikka siirretään. Jopa roomalaiskatolinen Kim Dae Jung, joka pyrki presidentiksi neljännen kerran 1997, noudatti kuuluisan poongsu-asiantuntijan neuvoa ja siirsi vanhempiensa haudan hänen neuvomaansa paikkaan. Kim Dae Jung voitti vaalit. Samaisen poongsu-tietäjän väitetään myös ennustaneen oikein, että Kim Il Sung kuolisi 1994. Hän oli päätynyt päätelmäänsä tutkimalla Kim Il Sungin esi-isän väitettyä hautapaikkaa.

Poongsu-verkkosivuston pitäjä mainitsi samalle haastattelijalle, että hän tuntee Harvardissa koulutetun poliitikon, joka siirsi vanhempiensa hautaa kahdeksan kertaa, suurinpiirtein kerran vuodessa, siinä toivossa että se toisi hänelle ministerinviran. "Hän siirtää hautaa niin usein, että muu suku on jo seonnut laskuissa. Kun viimeksi hänestä kuulin, hän odottaa edelleen ministerinsalkkua."

Lopulta 2005 sukuriitaa alettiin sopia. Loppuvuodesta 2007 Yoonit suostuivat siihen, että he lahjoittavat osan kummusta Shimeille, jotta he voivat laajentaa hauta-aluettaan siitä seuraavalle kummulle ja siirtää ministerin haudan sinne. Suvut katsoivat aiheelliseksi tähdentää, että sopimukseen johti "ei ahneus, vaan pelko siitä että vankkumaton uskollisuutemme esi-isiämme kohtaan tulisi ymmärretyksi väärin". "Tämä oli luultavasti ensimmäinen ja tulee olemaan viimeinen sukuriita joka kesti näin pitkään", totesi Yoon-klaanin edustaja. "Vaati vuosien neuvottelut päästä tähän merkittävään lopputulokseen", säesti Shimien edustaja. Sopimuksen vahvistukseksi solmittiin samalla historiallinen avioliitto Yoonien ja Shimien jälkeläisten kesken.

Ei ihme, että korealainen sananlasku sanoo ironiseen sävyyn "Kun asiat menevät hyvin, jokainen kiittää itseään. Kun asiat menevät huonosti, aletaan syyttää esi-isiä."