Matti Klemettilä (1875-1964) oli nurkkakuntaisen suomalaisen politikoinnin harvoja suuria persoonallisuuksia. Klemettilästä sanottiin, että hänessä on "arvokkuutta ja vilpittömyyttä ohi koomisuuden  - ja päinvastoin". 1906 hän oli perustamassa Maalaisliittoa ja sanomalehti Ilkkaa. Varakas kauppias menetti koko omaisuutensa ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta valtakunnan asioiden hoitoa tuo takaisku ei kuitenkaan kaatanut.

Klemettilä oli harras kuningasmielinen. Hänen kuningasajatuksenaan oli Suomen kuningaskunta, jonka itseoikeutettu hallitsija olisi Matti I. Kävipä hän pitkään kirjeenvaihtoakin Englannin prinsessa Margaretin kanssa Suomen kuningatarta koskevista kysymyksistä, mutta kirjeenvaihto jäi yksipuoliseksi.

Vanhoilla päivilläänkin Klemettilä osoitti suurisuuntaista aktiivisuutta ja mielenkiintoa maailmaa syleileviin ongelmiin. 1960 Klemettilä halusi tallentaa Yleisradion studiossa julistuksensa ja suuntaviivansa. Heti kun nauhoitus alkoi, ja punainen valo syttyi, Klemettilä nousi juhlavasti seisomaan ja luki jylhällä äänellä "Suomen kansan pelastushallitus Ehdotuksen". Hallitus perustettaisiin kolmen suurimman puolueen yhteisrintaman pohjalle. Uuden hallituksen pääministeri olisi ilman muuta Matti Klemettilä, varapääministerinä V.J.Sukselainen, ja muina ministereinä mm. Rafael Paasio, Juha Rihtniemi, Päiviö Hetemäki, Kauno Kleemola ja Ahti Karjalainen.

Seuraavaksi Klemettilä kävi käsiksi maailmanpoliittisiin ongelmiin. Lyijykynällä ruudulliselle paperille kirjoitetusta luonnoksesta hän luki seuraavaa:
"Suuri historiallinen merkkipäivä 8.11.1960.
1. US Amerikan presidentin vaali.
2. Neuvostoliiton suuren lokakuun vallankumouksen 43:s vuosijuhla.
3. Suomen kansallinen kokoomushallitus syntyy.
4. Itä ja länsi lähentyvät keskenään. Entiset liittolaiset löytävät jälleen toisensa.
5. USA:n ja Neuvostoliiton kansat kohottavat kätensä sovinnon ja ystävyyden merkiksi rauhan omaisen rinnakkaiselon pohjalta.
6. Hrushtsevin ja Kennedyn kädet lyödään yhteen.
7. Suuri Kiina päästetään kansainväliseen yhteisöön.
8. Kylmä sota lopetetaan.
9. Maailman rauha toteutetaan suurvaltain kesken.
10. Suomen uusi hallitus saa kunniakkaan tehtävän toimia maailman rauhan välittäjänä.
11. Maailmanhistorian lehti nyt kääntyy.
12. Kaikki muut maailman kansat suurvaltain perässä ja historiallisen kehityksen vanavedessä kultaisen rauhan ulapalle.
13. Maailman rauha on kukoistava kaikille kansoille onneksi, menestykseksi ja siunaukseksi.
14. Soi nyt kiitosvirsi Suurelle Luojalle kautta koko maan ja yli kaiken maailman.
Näin vakuuttaa nykymaailman viisain valtiomies omalla allekirjoituksellaan. Suuri rauhan apostoli Matti Klemettilä."

Nauhoitusta ohjannut Markus Similä kommentoi julistusta omalla rauhallisella tavallaan, että "paljon hullumpiakin ajatuksia ovat valtiomiehet tässä maassa ja maailmassa esittäneet".

Klemettilän suunnitelmien mukaisesti Hrushtsev ja Kennedy tapasivat Wienissä optimistisissa tunnelmissa jo puoli vuotta myöhemmin. Manner-Kiina on nykyään YK:n jäsen ja itsestäänselvästi mukana kansainvälisessä toiminnassa. Kylmä sota, ainakin sellaisena kuin sen aikoinaan tunsimme, on päättynyt, ja maailmanhistoriassa on kääntynyt montakin lehteä.

Täyttäessään 80 vuotta 1955 Klemettilää muistivat onnitella pääministeri Urho Kekkonen, puhemies Fagerholm, suurlähettiläs Tuomioja ja monet maalaisliittolaiset ministerit. Klemettilä kuoli 1964 Kirkkonummen vanhainkodissa.

Markus Similä: Takki auki (1993).