1038994.jpg

1976 Itävaltalainen taiteilija Edwin Lipburger pystytti poikansa Klausin kanssa kodin itselleen. Asumus oli puinen pallo, joka pystytettiin maa-alalle, jonka laajuus oli neliömetrin neljännes. Kuten maailmassa liiankin usein käy, taiteilijan ajatusmaailman mutkattomuus ja järjestäytyneen yhteiskunnan säännökset joutuivat pian törmäyskurssille. Lipburgerille huomautettiin virallisesti, että hän oli rikkonut useita rakennuskaaren määräyksiä. Säädökset kun lähtivät ajatuksesta, että talossa tulee olla seinät, nurkat, ja perusta. Lipburgerin pallokodissa oli vain yksi seinä, joka kiersi 360 astetta.

Lipburger lähti etsimään koti-taideteokselleen uutta, ystävällisempää sijaintia. Wienin pormestari Leopold Gratz tarjosi Lipburgerille ja tämän pojalle 100 neliömetrin tonttia Wienin Praterissa. Viranomaiset vaihtuivat ja Lipburger joutui jälleen hankauksiin. Riideltyään aikansa hallituksen kanssa Lipburger pystytti 1984 uuden kuulan ja julisti sen itsenäiseksi Kugelmugelin tasavallaksi. Samalla hän kieltäytyi maksamasta veroja ja alkoi painattaa omia postimerkkejä, joissa lukee "Kugelmugel – Republik Österreich". Tästä hyvästä Lipburger tuomittiin vankeuteen. Itävallan presidentin myöntämän armahduksen ansiosta Lipburger välttyi joutumasta vankilaan, mutta häntä kiellettiin asumasta tontillaan, jossa ei ole kunnallistekniikkaa eikä ilmeisesti tule niin kauan kuin Lipburger pitää kuulaansa itsenäisenä valtiona.

Kirjassa Micro Nations Kugelmugelia kuvataan näin: "Kugelmugel on enemmän kuin mikrovaltio, se on samanaikaisesti koti ja taideteos. Se on myös klassinen kuvaus ikiaikaisesta konfliktista yksilö vastaan systeemi. Nyt 77-vuotiaana presidentti Lipburger elää maanpaossa Itävallassa ja seuraa, kuinka hänen radikaalia kokeiluaan pyöreästä asumisesta tervehditään mikronationalismin ja postmodernin arkkitehtuurin mestariteoksena.

Aina ei ole ollut näin. Aiemmin Kugelmugel herätti voimakkaita reaktioita ulkopuolisessa maailmassa. Tasavalta on miehitetty ja sen väestö on väkivalloin pakkosiirretty kahdesti. Järkyttävää kyllä, toisessa tapauksessa jokaikinen valtion kansalainen vangittiin.

Tänään Kugelmugel on asumaton, mutta sen luona on mahdollista vierailla ja ihailla näkyä valtionrajan takaa, joka on varustettu piikkilangalla ja retro-berliinin tyyliä edustavilla design-kylteillä. Mikä parasta, Kugelmugel on pyöreä, ja presidentti Lipburger on aina sanonut että "pyöreä on vapaa". "

Kokonaistaideteoksen täydentää rajavartijan tyhjä koppi ja tullipuomi, joka on pysyvästi ylhäällä. Kugelmugel on mahdollista havaita Google Earthista.

http://www.republik-kugelmugel.com
Keinotekoisia valtioita