Marconin, Edisonin ja Popovin lisäksi neljäs radion ja sähkötekniikan uranuurtaja oli serbialainen Nikolai Tesla (1856-1943). Hän keksi induktiomoottorin, ja laati ensimmäisen vaihtovirtavoimansiirtojärjestelmän. Edison, joka luotti sähköverkon rakentamisessa tasavirtaan, sai hänet lyhyeksi ajaksi apulaisekseen, mutta herrat riitaantuivat ja pysyivät loppuelämänsä katkerina vihamiehinä.


Nuorena poikana innokas kokeilija Tesla rakensi hämmästyttävän voimanlähteen, jota käyttivät 16 leppäkerttua. Pienoistuulimylly alkoi pyöriä kun leppäkertut pyrkivät lentoon. Naapurin poika valitettavasti tulkitsi laitteen tarkoituksen väärin ja söi leppäkertut. Tesla antoi ylen.

Tesla oli tietysti se mies, joka kehitti Tesla-muuntajan, jota hän esitteli ylpeänä Chicagon maailmannäyttelyssä 1893. Hän johti 200 000 volttia ruumiinsa läpi, mikä ei ole sinänsä niin mahdoton asia, kuten jokainen sähköoppinsa lukenut tietää (virta tappaa, ei jännite). Sanomalehtimiehet väittivät, että Tesla ja hänen vaatteensa loistivat hohtavina pitkän aikaa sen jälkeen kun hän oli johdattanut suurjännitteen ruumiinsa läpi.

Tesla selitti ällistyneelle yleisölleen, että samalla menetelmällä voitaisiin pitää alaston mies lämpimänä vaikka pohjoisnavalla, että suurjännite on mainio nukutuslääke leikkauksissa, ja suositteli jopa että laiskat koululaiset voitaisiin kaapeloida pulpettiinsa, ja antaa heille sähköshokkeja. Niinikään esiintyviä taiteilijoita voitaisiin stimuloida sähköllä ennen esitystä.

Tesla kärsi lukuisista pakkomielteistä koko elämänsä ajan, mutta kaikkein pahin niistä oli hänen vakaumuksensa luvun 3 tärkeydestä. Hän vietti suurimman osan elämästään New Yorkin eri hotelleissa, joiden henkilökunnilla oli yllin kyllin sietämistä. Ennen kun Tesla saattoi astua hotelliin, hänen oli kierrettävä kortteli kolmeen kertaan, laskien samalla jokaisen askeleen varmistuakseen siitä että askelien kokonaismäärä on kolmella jaollinen. Hän valitsi huoneen, jonka numero oli kolmella jaollinen. Hän vaati, että lautasliinoja, pyyhkeitä ja lakanoita oli toimitettava kolmella jaollinen määrä. Ennen jokaista ateriaa hän soitti hotelliin yksityiskohtaiset toimintaohjeet. Hän halusi täsmälleen 18 puhdasta lautasliinaa ja pyyhettä joka päivä. Lautasliinat hän tarkisti yksi kerrallaan ennen kuin saattoi hyväksyä ne, ja hylätyt hän asetti pinoon pöydän keskelle. Sen jälkeen hän laski kaikkien ruokailuvälineiden lukumäärän.

Kun röntgensäteet tulivat tunnetuksi, Tesla antautui nykypäivän näkökulmasta katsottuna hengenvaarallisiin kokeiluihin. Hän laboratorioapulaisineen altistui ankaralle säteilylle. Tesla kirjoitti: "Kallon muodot tulevat kuvassa näkyviin 30-40 minuutin valotuksen jälkeen, ja erään kerran 40 minuutin valotuksella saatiin näkyviin myös leuka, kallon luut, silmäkuopat, lihakset ja jopa hiukset." Hän huomasi kuitenkin myöhemmin, että "Vakavassa tapauksessa iho tummuu, jopa mustuu paikoitellen ja ilkeännäköistä veristä turvotusta esiintyy. Paksuja kerroksia ihoa kuoriutuu pois, paljastaen raa'an lihan. Polttava kipu ja kuumeisuus ovat oireina. Yksi tällainen onnettomuus on tapahtunut hyvälle apulaiselleni hänen vatsansa alueella, mitä valitettavasti jouduin todistamaan."

Teslan keksintöjä oli mm. Atlantin ylittävä putkiposti, jossa kirje suljetaan vesitiiviiseen putkiloon, joka pumpataan vedenpaineen voimalla muutamassa hetkessä mantereelta toiselle. Toinen hänen oivalluksensa oli värähtelevä taso, joka edesauttoi suolen toimintaa. Teslan mukaan hänen hyvä ystävänsä Mark Twain erehtyi makaamaan tasolla liian kauan, ja hänen oli kiireesti riennettävä vessaan.


Tesla rakensi ehkä Marconiakin paremman radiovastaanottimen, ja julisti vuonna 1900, että hän on vastaanottanut viestejä Marsista. Brittiläinen fyysikko lordi Kelvin ei epäillyt Teslan ilmoitusta, vaan kiirehti selittämään, että on luonnollista että marsilaiset ottavat yhteyden New Yorkiin, koska se on maailman kirkkaimmin valaistu kaupunki, ja ainoa paikka, joka näkyy Marsiin asti. Muu tiedeyhteisö halusi todisteita, joita Tesla kieltäytyi toimittamasta.

Teslan suuri rakkaus olivat kyyhkyset, ja hän eli viimeiset vuotensa kyyhkysten ympäröimänä Waldorf-Astoria -hotellin huoneessaan, ruokavalionaan lämmin maito ja voileipäkeksit. Hän käytti alkoholia säännöllisesti mutta kohtuudella, ja uskoi elävänsä 140-vuotiaaksi. Kieltolain astuttua voimaan Tesla joutui tarkistamaan ennustettaan, koska hänen elämäneliksiirinsä oli kielletty, ja hän odotti terveytensä kärsivän seurauksista. Hän kuoli sydänkohtaukseen 86-vuotiaana huoneessa, jonka ovella oli lappu "älkää häiritkö", ja hänen toivomustaan noudatettiin vielä jonkin aikaa.