947801.jpg

1972 Apollo 15:n miehistön käytyä kuussa voitiin todeta kaksi asiaa. Ensinnäkin Yhdysvaltojen avaruushallinto oli käyttänyt pitkän pennin avaruusohjelmaansa, joka oli kansallinen ylpeydenaihe ja ihmiskunnan maineteko. Toiseksi Apollo 15 oli harrastanut avaruusmatkailun ohessa toimintaa, joka voitiin katsoa kaupalliseksi liiketoiminnaksi. Tämähän oli markkinataloutta kannattavan Amerikan yleisen mielipiteen mielestä kuohuttavaa.

Oikeusministeriön pyynnöstä Apollo 15:n miehistön toimista tehtiin selonteko. Paitsi että miehistö oli vienyt kuuhun taideteoksen "Fallen Astronaut" (pieni metallitaos Soyuz 11:n onnettomuudessa menehtyneiden kosmonauttien muistoksi), astronautti David Scott oli kantanut kuussa mukanaan ranne- ja taskukelloa. Asianosaisia kiellettiin paljastamasta kellojen valmistajaa. Mutta kaikkein kiintoisinta kuussa käynyttä materiaalia olivat erikoisleimakuoret.

Virallisia kuussa käyneitä kuoria oli 243 kappaletta. Kaksi kuorista Scott leimasi julkisesti USA:n postihallinnon pyynnöstä. Toinen kuorista käväisi kuussa. Toinen, varakappale, kiersi kuun radalla. Molemmat kuoret palautettiin USA:n postille.

Alfred Worden toi kuuhun mukanaan ystävänsä omistaman Wrightin veljesten muistokuoren, jossa oli Orville Wrightin nimikirjoitus. Hän palautti kuoren omistajalleen kuumatkan jälkeen.

James Irwinillä oli mukanaan yksi kuori, johon oli leimattu "käynyt kuussa", ja johon oli liimattu ensimmäisen kuumatkan kunniaksi julkaistu postimerkki. Kuoren omistaja oli entinen astronautti Richard Gordon, jonka omistukseen kuori palautettiin matkan jälkeen.

Kahdeksan kolmiapilan kuvalla painettua kuorta oli leimattu "Tämä kuori on lentänyt kuuhun Apollo 15:n mukana – Jim Irwin". Kaksi niistä lahjoitettiin NASAn työntekijöille ja loput kuusi jäivät Irwinin haltuun.

87 kpl Apollo 12-aiheisia kuoria kulki mukana Irwinin toimesta. Hänelle kuoret oli luovuttanut postimerkkien keräilijä rva Barbara Gordon, joka sai kuoret takaisin matkan jälkeen.

Worden vei mukanaan kuuhun 144 kpl Apollo 15-kuoria, joista sata oli painettu kuva-aiheella, joka esitti kuun 15 eri vaihetta ja joissa oli lähetys- ja saapumisleima. Nämä kuoret oli valmistanut Wordenin ystävä, filatelisti F.Herrick. Herrick oli ehdottanut että ensipäivänkuoret pidettäisiin tallessa muutamia vuosia jona aikana niiden arvo nousisi. Miehistöä noutamaan saapuneen USS Okinawan kannella astronautit ostivat ylimääräisiä 8 centin postimerkkejä jokaiseen kuoreen ja leimauttivat ne laivan postitoimistossa. Lentäessään Havaijilta Houstoniin astronautit kirjoittivat kuoriin nimikirjoituksensa. 16 kuorta oli repeytynyt tai turmeltunut ja ne tuhottiin. Worden luovutti 28 kuorta ystävilleen. Sitten hän antoi Herrickin omistukseen 40 kuorta ja luovutti jäljelle jääneet 60 Herrickin kassakaappiin myytäväksi myöhemmin. Herrick ilmoitti lausuntonaan, että hän on henkilökohtaisesti myynyt kolme kuorta, lähettänyt "useita" Eurooppaan huutokaupattavaksi, ja myynyt kymmenen postimerkkiliikkeisiin. Herrickin ansiot näistä liiketoimista olivat 7175 dollaria. Myöhemmin Worden pyysi Herrickiä palauttamaan kassakaappiin talletetut 60 kuorta, jotka ovat nyt NASAn takavarikoimia.

Epävirallisia kuoria kuumatkalla kävi kerrassaan 398 kappaletta. Nämä olivat keveitä lentopostikuoria, joissa oli Apollo 15-leima ja ilmavoimien tunnus. Selvityksessä oli ilmennyt, että kuoret oli tilannut "yksityisesti palkattu PR-mies", jolla oli paljon ystäviä NASAn astronauttien piirissä.

Nämä 398 kuorta oli pakattu asianmukaisesti matkaa varten ja tuotu Apollo 15:n kannelle Scottin avaruuspuvun taskussa. Jokaisessa kuoressa oli 10 centin "Ensimmäinen ihminen kuussa" –merkki, ja ne oli leimattu Kennedyn Avaruuskeskuksen postitoimistossa varhain aamulla Apollo 15:n lähtöpäivänä 26.7.1971. Näitä kuoria ei oltu merkitty Scottin matkatavaroihin. Jos ne olisi merkitty, ne olisi todennäköisesti hyväksytty rutiiniluontoisesti, kuten yllämainitut 243 virallista kuorta.

USS Okinawalla astronautit ostivat kahdeksan centin postimerkkejä ja liimasivat ne näihin kuoriin. Sen jälkeen ne leimattiin laivan postitoimistossa päivämäärällä 7.8.1971 ja matkalla Havaijilta Houstoniin astronautit kirjoittivat niihin nimikirjoituksensa. Sadassa kuoressa, joissa luki valmiina "Laskeutunut Hadleyhin 30.7.1971, Dave Scott, Jim Irwin" on lisämerkintä "Täten todistetaan että tämä kuori oli mukana Falconissa Hadleyn vuorijonolla, kuussa, 30.7.-2.8.1971", mikä on vahvistettu julkisen notaarin allekirjoituksella. Nämä kuoret myöhemmin ilmaantuivat Euroopan postimerkkimarkkinoille.

Tutkimuksissa selvisi, että saksalainen Herman E. Sieger, huomattava eurooppalainen postimerkkikauppias, oli ystävystynyt H. Walter Eiermannin kanssa vieraillessaan Cape Kennedyssä 1970. Eiermann oli ollut pitkään töissä Cape Kennedyssä ja tunsi hyvin astronautit. Alkuvuodesta 1971 Sieger päätteli, että kuussa käyneillä erikoisleimakuorilla olisi suurta markkina-arvoa ja hän lähestyi Eiermannia asiassa. Niinpä keväällä 1971 Eiermann ehdotti Apollo 15:n miehistölle, että he veisivät mukanaan kuuhun erikoisleimakuoria hänen lukuunsa. Asronauteille annettiin ymmärtää, että kuorien olemassaolo salattaisiin, kunnes Apollo-ohjelma oli päättynyt. Vastineeksi Eiermann tarjosi palkkiota, noin 7000 dollaria säästötilillä. Astronautit suostuivat ehdotukseen ja päättivät viedä mukanaan 300 kuorta lisää henkilökohtaiseen käyttöön.

2.9.1971 Scott postitti 100 mainittua kuorta Eiermannille, joka tuona hetkenä asusti Stuttgartissa. Eiermann toimitti kuoret Siegerille. Sieger maksoi kuorista määrittelemättömän summan ja laittoi kuoret myyntiin. Marraskuuhun 1971 mennessä 99 kuorta oli myyty noin 1500 dollarin kappalehintaan. Kun astronauttien tietoon tuli, että kuorilla oli tehty Saksassa kauppaa, Scott soitti Eiermannille ja pyysi kaupankäynnin lopettamista ja kuorien palauttamista. Sillä välin Eiermann avasi jokaiselle astronautille 7000 dollarin säästötilin saksalaiseen pankkiin. Helmikuussa 1972 astronautit päättivät kieltäytyä rahoista.  Jäljelle jääneet 298 kuorta ovat NASAn hallussa.

(NASA:n selvitys USA:n oikeusministeriölle, 1972)

Muuten, kuvassa näkyvä kuori on todennäköisesti väärennys.