1234743.jpg

Vuosikymmeniä Usko tai älä –palstaansa piirtänyt Robert Ripley piirsi aina ylösalaisin. Hänellä oli yksi maailman suurimmista ja kalleimmista autokokoelmista, mutta hän ei ikinä oppinut ajamaan autoa. Mutta autoista 5, arvokkaimpana omaisuutenaan Ripley piti puista patsasta, jonka oli veistänyt japanilainen kuvanveistäjä Hananuma Masakichi.

Hananuma Masakichi (1835-1892) kävi 1880-luvulla sairaalloiseksi ja ymmärsi kuolevansa tuberkuloosiin. Viimeisenä tekonaan hän halusi jättää maailmalle mahdollisimman täydellisen muotokuvan itsestään. Tuhansista salvoksilla ja liimalla yhteen liitetyistä puun kappaleista koostunut veistos oli sisältä enimmäkseen ontto, mutta pinnalta järkyttävän identtinen veistäjänsä kanssa. Veistoksen lasisilmät, jotka hän valmisti itse, ällistyttävät yhä optikkoja ja silmälääkäreitä.

Kaiken kruunasi veistoksen karvoitus. Masakichi irrotti hiuksiaan, rinta-, sääri-, kulma- ynnä muita karvojaan ja istutti ne minimaalisiin reikiin veistoksen pinnalle samaan paikkaan missä karva kasvoi hänen ruumiissaan. Lopuksi Masakichi puki veistoksen vaatteisiinsa, asetti silmälasit nenälle ja istutti käsiin kuvanveistäjän työkalut. Kun veistos oli valmis 1885, Masakichi asetti sen yksityisesti näytteille ja poseerasi veistoksensa vieressä. Yleisö sai arvailla, kumpi oli kumpi.

Veistos oli tarkoitus lahjoittaa Masakichin rakastetulle kun veistäjä kuolee, mutta tämä hanke meni aivan pieleen. Rakastettu lähti matkoihinsa, eikä Masakichi kuollutkaan. Hän menehtyi vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Robert Ripley sai hankittua veistoksen haltuunsa 1934. Kohtalaista makua osoittaen maailmankuulu erikoisuuksien metsästäjä sijoitti veistoksen verhotulle jalustalle makuuhuoneeseensa. Kun Ripley haudattiin 1949 Odd Fellowsin kirkkomaalle, hänen kokoelmansa eriskummaisimmat tapaukset tuotiin yleisön eteen näytteille "Usko tai älä"-museoon Los Angelesin Odditoriumiin. Masakichi oli näytteillä vuoteen 1996, jolloin se vahingoittui maanjäristyksessä.

Teoksen viimeisimmät vaiheet ovat omituisen hämärän peitossa. Restaurointiyhtiö mainitsee kunnostaneensa veistoksen, mutta sen sangen surkealla sivustolla ei ole kuvaa veistoksesta. Eräs matkailija väittää nähneensä veistoksen Wisconsinissa. Olisi kiinnostavaa tietää, kenen makuuhuoneessa Masakichi paraikaa veistelee.  

http://www.anomalies-unlimited.com/Death/Masakichi.html