TOIMITTAJA:
Työttömien rauhoitusaika päättyy. Työttömiä saa metsästää ensi vuoden loppuun asti lähes kaikkialla maassa. Vaarallinen alue: 10 merinpeninkulmaa Virolahdesta etelään sektorilla, jonka vasen raja kulkee reittiä Hamina - Kaskinen – Tornio – Kemijärvi. Ahvenanmaalla työttömien metsästys on yhä kielletty, koska maakunta on valitettavasti demilitarisoitu.
Toimittajamme kävi tapaamassa työttömien metsästykseen osllistuvia ja kyseli heidän tunnelmiaan jahtikauden alkaessa.

HAASTATTELIJA:
Täällä Lahti ja työttömien metsästys. Vuorineuvos Balalaikka, mitä odotuksia teidän jahtiseurueellanne on näin metsästyskauden alussa?

VUORINEUVOS:
Tämähän on ensinnäkin tavattoman hyvä työttömyysvuosi. Näin runsaita kantoja on esiintynyt viimeksi 1990-luvun alussa. Silloin 90-luvulla tosin tehtiin se virhe, että työttömät metsästettiin lähes loppuun.

HAASTATTELIJA:
Rauhoitusvuodet ovat siis tehneet työttömille hyvää.

VUORINEUVOS:
Ehdottomasti. Tässä välillä alkoi touhu jo tympäistä, kun tähtäimeen sai vain pelkkiä kausilomautettuja. Nyt alkaa taas homma maistua, kun on mistä valita.

HAASTATTELIJA:
Ketkä kaikki metsästävät työttömiä? Pitääkö olla yhteiskunnallisesti ansioitunut ja hyväosainen, esimerkiksi paperiliiton puheenjohtaja, jotta pääsee mukaan metsästämään? 

VUORINEUVOS:
Ei suinkaan! Ei todellakaan. Työttömien metsästys sopii kaikille. Sillä on potentiaalia koko kansan huviksi. Täälläkin on paikalla paitsi nyt poliitikkoja, liikemiehiä, ja työmarkkinaedustajia, myös aivan tavallisia ihmisiä, lapsiperheitä ja maallikkosaarnaajia. Erityisesti ilahduttaa, että työttömien metsästys on kovassa nousussa eläkeläisten keskuudessa. Mitä nuorempi työtön, sitä herkullisemmin se eläkeläiselle maittaa. Onpa täällä myös muutama ammattimainen headhunter. Nuo hilpeät veikot tuolla, joiden lanteille on ripustettu pääkalloja.

HAASTATTELIJA:
Kuinka jahti käytännössä tapahtuu?

VUORINEUVOS:
Käytämme erilaisia syöttejä. Hyvä syötti on esimerkiksi jahtimakkara tai maksalaatikko, viimeinen myyntipäivä eilen. Asetetaan se näkyvälle paikalle muovikassissa kaupan roskalaatikon lähelle. Sillä aikaa kun työtön availee muovikassia, isketään kimppuun.

HAASTATTELIJA:
Työttömien metsästys ei siis ole kallis harrastus.

VUORINEUVOS:
Ei todellakaan, Siihen tarvitaan vain suunnitelmallisuutta ja aikaa.

HAASTATTELIJA:
Kuinka varaudutaan siihen, että työttömiä ei tällä kertaa metsästettäisi sukupuuton partaalle?

VUORINEUVOS:
Se vaara on aina olemassa, mutta kuka nyt sellaista haluaisi. Jos työttömiä ei olisi, niin  joutuisimme syyttämään kaikesta itseämme. Se ei ole kivaa.

HAASTATTELIJA:
Mihin metsästettyjä työttömiä voidaan sitten käyttää?

VUORINEUVOS;
Perinteisesti niistä tehdään soppaa, mutta myös säilykkeiden valmistaminen on tullut yhä suositummaksi. Monet valmistavat työttömistä taljoja, vaikka työttömien nahka ei ole kovin monikäyttöistä. Olen monta kertaa yrittänyt ehdottaa vaimolle, että miltä tuntuisi työttömästä tehty turkki, mutta hän ei ole lämmennyt ajatukselle. Työttömistä saa myös hyviä jalkapalloja.

HAASTATTELIJA:
Kiitoksia.

VUORINEUVOS:
Saako lähettää terveisiä?

HAASTATTELIJA:
Totta kai.

VUORINEUVOS:
Terveiset Iiro Viinaselle, vanhalle alan veteraanille. Sinun puolen miljoonan pään ennätystäsi on vaikea rikkoa. Terkkuja myös Esko Aholle ja Mauno Koivistolle.

HAASTATTELIJA:
Ja takaisin studioon.