En tiedä. Marilyn vos Savant (1946-) on amerikkalaisen Parade-lehden kysymys- ja vastauspalstan pitäjä. Sen pitäisi olla aivan kunniallinen ammatti, mutta hän herättää joissakin lukijoissa katkeria intohimoja. Erityisesti silmätikkuna ovat rouva vos Savantin virheelliset vastaukset, joita kerätään pedanttisella tarkkuudella useillekin verkkosivuille. Esimerkiksi täällä on mainittu nelisenkymmentä väärää vastausta ja kolmisenkymmentä vastausta, joista voi keskustella. Ottaen huomioon että vos Savant on kirjoittanut viikkolehteen vuosikymmeniä, virheiden lukumäärä on suorastaan vähäinen.

Ehkä koko asiaa ei olisi koskaan edes pantu merkille, ellei Marilyn vos Savant olisi onnettomuudekseen joutunut Guinnessin Ennätysten Kirjaan. Hän osallistui 10--vuotiaana älykkyystestiin, jossa hän saavutti 23-vuotiaiden huipputuloksen. Laskennallinen ÄO oli 228. Tämä tapaus sai aikaan sen, että testien kattopistemäärät ja rakenne muutettiin, ja pikku-Marilynistä tuli kertaheitolla julkkis, ihailun ja vihan kohde. 

Älykkyystestien kriitikotkin ovat myöntäneet, että kyllä älykkyystestit loppujen lopuksi sittenkin kertovat meille eräitä asioita. Ne kertovat miten hyvin henkilö pärjää älykkyystestissä. Koska testit halutaan mahdollisimman universaaleiksi, ei-kulttuurisidonnaisiksi, niistä tulee väkisinkin hyvin abstrakteja. Kyky erottaa sääntöjä ja yhtäläisyyksiä sellaisesta ympäristöstä joka mahdollisimman huonosti vastaa sitä maailmaa jossa elämme, on siis sitä mitä kutsumme älykkyydeksi.

Entistä hauskempaa tästäkin pölhöilystä saadaan, kun ryhdytään päättelemään erinäisten historiallisten henkilöiden älykkyyttä takautuvasti. Älyllä, joka aivan varmasti etsii vertaistaan (ja toivon ettei sellaista kovinkaan usein tarvitsisi kohdata), on voitu osoittaa, että näin olisivat menestyneet nämä mainiot henkilöt, jos he olisivat eläessään osallistuneet nykyaikaiseen älykkyystestiin, joita siis heidän aikanaan ei ollut olemassa:

Sir Francis Galton - 200
Johann Wolfgang von Goethe - 185
Francois-Marie Arouet Voltaire - 170
Alfred Lord Tennyson - 155
William Wordsworth - 150
Sir Walter Scott - 150
Lord Byron - 125
Abraham Lincoln - 125
George Washington - 125
Nicolaus Copernicus - 105
Michael Faraday - 105

(Catherine M. Cox, 1926)

Ratkihauskinta tässä on se, että mehän tunnemme Sir Francis Galtonin. Hänet on esitelty jutussa "Tilastomiehen tutkimukset", joka löytyy vuosiluvun 1866 kohdalta.

Mieleeni muistuu, kuinka olen eläessäni yhden kerran ollut oikeassa, laajassa psykologisessa soveltuvuus- ja älykkyystestissä. Se oli aivan erilainen kuin Valittujen Palojen tai netin kotitestit, ja kysymykset vaihtelivat itsestäänselvistä umpipöhköihin. Muutama monivalintatehtävä oli luonteeltaan tyyppiä "Tässä on viisi yhtä punaista omenaa. Mikä näistä yhtä punaisista omenoista on punaisin? A, B, C, D, vai E? Valitse vain yksi!" Urakka oli jopa fyysisestikin rasittava. Kun tulokset tulivat, testaajapsykologi sanoi minun olleen 40 hengen ryhmän paras, ja sen ansiosta pääsin kurssille, jolla en viihtynyt ollenkaan ja jossa en oppinut mitään, ja josta ei ollut minkäänlaista hyötyä koskaan myöhemmin, mutta se on toinen juttu se.

Filosofi John Dewey luonnehti asioiden tilaa jo 1950-luvulla tähän tapaan. "Nämä testit tuovat mieleeni kuinka lapsuudessani punnittiin sikoja. Otettiin pitkä lankku ja asetettiin se pukille. Sitten sidottiin sika lankun toiseen päähän. Sen jälkeen etsittiin niin suuri kivi, että lankku asettui tasapainoon. Lopuksi arvailtiin, mitä se kivi mahtoi painaa."

Ja siinä suurinpiirtein onkin kaikki mitä koskaan todella saamme tietää ja mitä kenenkään tarvitsee tietää.