1245753464_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Somalian matkailuministerin ammattia ehdittiin pitää maailman helpoimpana tai vaikeimpana leipäpuuna, mutta nyt hän on saanut varteenotettavan haastajan. Haastaja on Somalian laivaston ylipäällikkö Farad Ahmed Omar, joka on toiminut virassaan vuodesta 1982.

BBC kertoo, että ylipäällikkö Omar ei ole ollut vesillä 23:een vuoteen, eikä parannusta tilanteeseen ole luvassa. Hänen vastuullaan on vartioida 3000 kilometrin mittaista rantaviivaa, joka kuhisee kansainvälisistä uutisista tuttuja merirosvoja, mutta käytännön mahdollisuudet tehtävän suorittamiseen ovat hivenen hintelät. Somalian laivastolla nimittäin ei ole yhtäkään alusta.

Vaikka laivastolla ei ole aluksia, sillä on sentään meriväkeä. Radioasemilla suoritetun mainoskampanjan ansiosta merivoimiin on vastikään värväytynyt 500 miestä, joille maksetaan 60 dollaria kuussa. Olosuhteista johtuen opetus on teoriapainotteista.

”Meillä oli aikoinaan yksi Afrikan komeimmista laivastoista, jonka alukset oli varustettu ohjuksin ja rannikkoa vartioi 10 pataljoonaa”, keroo Omar menneistä suuruuden ajoista. Maa, jolla ei ole ollut keskushallitusta pariin vuosikymmeneen, odottaa että ulkomaisella avulla Somalia voisi luoda laivaston, joka pystyisi lopettamaan merirosvouden.

Somalian pääministerin mukaan 5% varoista, joita EU ja USA käyttää laivakuljetusten turvaamiseen Somalian vesillä, riittäisi luomaan kansalliset turvallisuusjoukot, jotka pystyisivät kukistamaan merirosvot tehokkaasti, sillä merirosvojen tukikohdat ovat kuitenkin maalla ja paras tapa hyökätä heitä vastaan olisi viedä heiltä tukikohtansa. Pääministeri saattaa kuitenkin unohtaa, että hänen hallituksensa läsnäoloa pääkaupungin ulkopuolella ei hevin suvaita. Muitakin ongelmia on esiintynyt. Merirosvoja vastaan taistelemaan koulutetut Pohjois-Somalian Puntlandin rannikkovartijat ovat monessa tapauksessa ryhtyneet itse merirosvoiksi.

Virkatehtäviensä niukkuuden johdosta ylipäällikkö Omar on perustanut yksityisen yliopiston, jossa hän toimii taloustieteen professorina. Luennointinsa ohessa hän haaveilee Somalian laivaston uudelleenrakennuksesta ja pyytää kansainväliseltä yhteisöltä, että se antaisi Somalialle vielä vuoden aikaa. ”Lupaan hallituksen puolesta, että merirosvous pyyhkäistään olemattomiin vuodessa, jos meille annetaan tarvittavat välineet ja tukea.” Ehkä koulutukseen pitäisi lisätä luento, jossa todistetaan että on kannattavampaa olla merimies 60 dollarin kuukausipalkalla kuin ryhtyä merirosvoksi, joka voi rikastua yhdellä iskulla, pohdiskelee BBC.