1245757777_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taloussanomien mukaan New Yorkin Cornellin yliopiston opiskelija Philip Davies on suorittanut kiinnostavan kepposen. Hän kyllästyi tiedelehteä julkaisevan Bentham Science Publishers -yhtiön ei-toivottuihin sähköposteihin, joissa vastaanottajia houkuteltiin kirjoittamaan artikkeli julkaisuun. Lisäksi häntä pyydettiin osallistumaan artikkeiden tarkistamiseen aiheista, joista hänellä ei ollut minkäänlaista asiantuntemusta.

Taloussanomien uutisessa mainittua Philip Daviesia ei Cornellista ei tunnu löytyvän. Sen sijaan Cornellissa vaikuttaa filosofian tohtori Philip Davis, yliopiston entinen tiedekirjastonhoitaja, joka julkaisuissaan ja blogissaan on pohtinut tieteen tulosten julkaisua ja avointa saatavuutta.

Verkkolehti The Open Information Science keskittyy asiantuntijoiden ja tutkijoiden kirjoittamien tiedeartikkeleiden julkaisuun. Lehti ilmoittaa tarkistavansa lähetetyt jutut huolellisesti, ja perii maksun hyväksyttyjen tiedeartikkelien kirjoittajilta. Lukijoille palvelu on ilmainen. The Open Information Science -verkkojulkaisun aihepiirit vaihtelevat laajalla alalla neurotieteistä elektroniikkaan.

Davis lyöttäytyi yhteen The New England Journal Of Medicinessa työskentelevän Kent Andersonin kanssa ja herrat päättivät osoittaa miten olematon The Open Information Sciencen julkaisukynnys todella oli. He käyttivät hyväkseen SCIgen-verkkopalvelua, joka laatii automaattisesti it-alan tutkimusraportteja. Päältä katsottuna raportit näyttävät uskottavilta, mutta ovat sisältä satunnaisesti generoituja taulukoita ja ilmaisuja, joista joka toisessa esiintyy Markov-prosessi. Ilmeisesti sen käyttäminen on nykyään muotia.

Tuloksena oli raportti Deconstructing Access Points, johon sisältyi sellaisia nerokkaita oivalluksia kuin ”In this section, we discuss existing research into red-black trees, vacuum tubes, and courseware [10]. On a similar note, recent work by Takahashi suggests a methodology for providing robust modalities, but does not offer an implementation [9].” Rikoskumppanit lähettivät tekeleensä julkaisijalle salanimillä David Phillips ja Andrew Kent. Tekijät vihjasivat huijauksesta manitsemalla oppilaitoksekseen Center for Research in Applied Phrenology, suoraan lyhennettynä CRAP. Julkaisusta veloitettiin 800 dollarin suuruinen maksu, joka tuli osoittaa postilokeroon Arabiemiraateissa. Davis katsoi todistaneensa julkaisun kelvottomuuden ja veti artikkelinsa pois.

Kun hyväksytty artikkeli osoittautui hölynpölyksi, The Open Information Sciencen päätoimittaja Bambang Parmanto erosi. New Scientist -lehdelle Parmanto kiisti nähneensä koskaan artikkelia. Bentham Science Publishers -yhtiön julkaisujohtaja Mahmood Alamin mukaan he ymmärsivät kyllä, että artikkeli oli huijausta. Se hyväksyttiin vain, koska yhtiö halusi selvittää sen todelliset tekijät. Selitystä vesittää se seikka, että asiasta ei kerrottu päätoimittaja Parmantolle, eikä tekijöihin yritetty ottaa yhteyttä.