Viime aikoina Kiinasta on kantautunut kiintoisia uskonnon alaan liittyviä uutisia.

Hong Kongissa käyty kampanja television ja painetun sanan siveellistämiseksi saavutti lakipisteensä toukokuussa. Ikärajoja säätelevä Television and Entertainment Licensing Authority vastaanotti 2041 valitusta, joissa vaadittiin kerrassaan rivon ja epämoraalisen kirjan luokittelemista K-18-materiaaliksi lastensuojelun ja julkisen moraalin edistämisen nimissä. Perustelut olivat painavat. Kyseisessä mitä sopimattomimmassa teoksessa esiintyy insestiä, eläimiinsekaantumista ja silmitöntä väkivaltaa.

Tämä teos on tietysti Raamattu. Mikäli siveellisyysvaatimuksia olisi noudatettu johdonmukaisesti, olisi Raamattua saanut myydä ja levittää tästä alkaen Hong Kongissa vain kelmuun käärittynä yksinomaan täysi-ikäisille asiakkaille. Lisäksi kelmun päällä olisi ollut tarra "ei lasten käsiin".  

Totta kai kyseessä oli protesti. Median vahtikoirat olivat ottaneet hampaisiinsa hongkongilaisen opiskelijalehden Student Pressin, jonka kolumnisti oli kysynyt lukijoiltaan, onko heillä epätavallisia seksifantasioita. Kiinan kansantasavallan kaltaisessa maassa saattaisi olettaa, että poliittiset kiistakirjoitukset herättäisivät ennemmin sensorien huomion. Nyt tämän yhden hyvin epäpoliittisen kolumnin ansiosta opiskelijalehden ilmestyminen vaarantui. Vastaiskuna opiskelijat ilmiantoivat Raamatun.

Huvittavinta asiassa on, että Raamattua puolustavat kirkonmiehet epätoivossaan käyttivät Raamatun puolustamiseksi samoja perusteluja, joita yleensä on käytetty heitä vastaan heidän hyökätessään sopimattomaksi katsomaansa kirjallisuutta ja elokuvaa kohtaan. "Jos Raamatussa kerrotaankin raiskauksesta, se ei tarkoita, että sellaiseen käytökseen rohkaistaisiin" tähdensi närkästynyt hongkongilainen pappi Wu Chi-Wai. "Se on tervettä järkeä!" hän lisäsi.

Viestinnän moraalia säätelevä TELA päätti muutaman viikon kuluttua vapauttaa Raamatun epäilyksistä perusteella, että Raamattu on historiallinen uskonnollinen teksti, joka on osa sivilisaation perintöä.

Muualla Manner-Kiinassa Raamatulla menee paremmin. Kiinan Washingtonin Suurlähetystön virallinen julkilausuma ilmoittaa, että kahden viime vuosikymmenen aikana Kiinassa on painettu yli 20 miljoonaa Raamattua ja yli 8 miljoonaa virsikirjaa. "Tämä painosmäärä täyttää hyvin maan 10 miljoonan kristityn ja 4 miljoonan roomalaiskatolisen tarpeet", totesi uskontotieteilijä Feng Jinyuan uutistoimisto Xinhuan välityksellä.   

Tiibetissä uskonnolla ei mene valitettavasti yhtä hyvin. 1.9. voimaan tullut vertaistaan hakeva laki säätää, että tästä syksystä alkaen Tiibetin lamat eivät saa jälleensyntyä ilman Kiinan kommunistisen puolueen hallitseman hallituksen virallista lupaa. 14 kohdan laki määrää suuntaviivat, joiden sisällä Tiibetin elävien buddhien tulee tästä alkaen harjoittaa jälleensyntymistään.

Lain tarkoituksena on sitoa Tiibetin hengellinen valta, joka on myös poliittista valtaa, vielä entistäkin tiukemmin Beijingin keskusjohdon kontrolliin. Aiemmin on syntynyt riita kysymyksestä, kuka on oikea jälleensyntynyt Panchen Lama. Arvonimeä kantaa tällä hetkellä Beijingin tukema ehdokas. Kun 72-vuotiaasta Dalai Lamasta aika jättää, hänen seuraajansa valitaan Beijingissä, ellei maassa tapahdu huomattavia poliittisia muutoksia.