perjantai, 28. joulukuu 2007
1934: High Definition -TV ja kuvalevyt
Terveisiä vuosilta 1934-1936. Etevät insinöörit ovat juuri kehittäneet iloksemme High Definition –tv-lähetykset. Muita uutisia: markkinoille on ilmaantunut kuvalevyjä, joilta voi seurata kotikatsomoissa kiinnostavaa ohjelmaa ilman että tarvitsee jonottaa elokuvateatteriin. Tänä iltana BBC:ssä: revyytyttöjä ja Disneyn piirrettyjä.
Kuvalevyt ovat meidän päiviimme asti noudattaneet äänilevyjen standardia. Useimmat muistanevat, että CD-kokoisen DVD:n edeltäjä oli LP-kokoinen laserlevy, LD. Mutta laserlevy ei ollut ensimmäinen kuvalevy, jota myytiin kotikatsomoihin. Videolevyjen pioneeri oli Major Radiovision, joka tuli kauppoihin Britanniassa 1934. Yleisin 1930-luvun kuvalevy oli Bairdin vastaanottimen mukana tullut testilevy, jonka avulla vastaanottimen käyttöä saattoi harjoitella. Testilevyssä oli kokoelma liikkumattomia kuvia, osa niistä tunnistettavia, kuten Chaplinin karikatyyri.
J.L.Bairdin 1920-luvulla kehittämä televisiojärjestelmä lähetti suureellista 30 juovan tarkkuista pystykuvaa vastaanottimeen huimalla 12,5 ruudun sekuntivauhdilla. Kuvaputki oli kooltaan puolet tulitikkurasiasta ja kuvan tahdistus tapahtui Nipkowin pyörällä, joka oli iso kiekko, jonka reunaan oli porattu reikiä eri etäisyyksille reunasta. Tällä mekaanisella, itse asiassa karkealla menettelyllä, saatiin kuvalähteestä erotettua juova joka lähetettiin signaalin mukana. Jos lähettimen ja vastaanottimen pyörät kulkivat epätahdissa, kuvasta ei saanut selvää.
1920-1930-lukujen englantilaiset lähetykset tapahtuivat keskiaaltoalueella, joten niitä voitiin seurata harrastajien toimesta Suomessakin vaihtelevalla menestyksellä. Kaiku-lehdessä kerrottiin joulukuussa 1932, että Yleisradion Oulun radioaseman hoitajana toiminut teknikko Martti Selin oli saanut näköradioyhteyden eurooppalaisiin asemiin omarakenteisella vastaanottimella. Myös raumalainen insinööri ja radioamatööri Allan Paanu rakensi toimivan vastaanottimen.
Baird oli kokeillut televisiolähetyksen levyttämistä jo 1927 Phonovision-järjestelmällä. Koska tallennettavaa oli vain 30 kuvajuovaa sekunnissa, tallenteen enimmäistaajuus oli korvin kuultavissa, mikä tarkoitti sitä, että 78 kierrosta minuutissa pyörivälle äänilevylle voitiin tallentaa lähetyksen data. Kuvalevy oli syntynyt. Mutta tämä keksintö ei saanut osakseen yhtä paljon huomiota kuin Bairdin tv-demonstraatio vuotta aiemmin. Äänielokuvahan pystyi paljon parempaan. Bairdin katalogi ei myöskään ollut kovin säkenöivä: Nuken pää, miehen pää liikkeessä, naisen pää liikkeessä. Nerokasta. Kekseliästä.
Uskomatonta kyllä, Bairdin 30-juovaisella pystykuvalla toteutettiin Britannian ja kenties koko maailman ensimmäinen TV-näytelmä, Pirandellon Mies kukka suussa, joka esitettiin BBC:llä 14.7.1930. Kuvaan mahtui vain yksi näyttelijä kerrallaan ja näyttämö kuvitettiin välipiirroksilla. 8 minuuttia 45 sekuntia kestänyt pienoisnäytelmä rekonstruoitiin ja näyteltiin uudelleen 1967. Siihen voi tutustua TV-Dawn –sivustolla.
Mekaanisen tv-kuvan tahdistusongelmista päästiin eroon lisäämällä kuvaan sähköinen synkronointisignaali. Saksassa Telefunken oli päässyt 1935 180 juovan tarkkuuteen ja Englanti oli edelläkävijä maailmassa aloittaessaan High Definition –lähetykset Alexandra Palacesta 2.11.1936. Kuvan resoluutio oli häikäisevät 405 juovaa. Viimeiset 405 juovan lähettimet suljettiin Britanniassa vasta 1980-luvulla. Vuoteen 1939 mennessä Britanniassa oli käynyt kaupaksi 20 000 tv-vastaanotinta. Saksassa vähemmän, mutta siellä tv-lähetyksiä esitettiinkin elokuvateattereissa. Saksa pisti paremmaksi siirtymällä 1937 441 juovan kuvaan, jota käytettiin vuoteen 1943, jolloin Berliinin aseman masto pommitettiin maan tasalle. Ranska päätyi 1938 455:een juovaan. 1939 Berliinin radiomessuilla esiteltiin väritelevisio. Yhdysvalloissa RCA demonstroi väritelevisiota seuraavana vuonna.
Perjantaina 1.syyskuuta 1939 BBC:n TV-lähetykset keskeytettiin "konfliktin ajaksi". Tapauksesta on värikkäitä anekdootteja, kuten tarina puhujasta joka syrjäytettiin kuvasta, ja joka palasi ruutuun seitsemän vuotta myöhemmin lausumaan "Kuten olin sanomassa, kun minut äkillisesti keskeytettiin…" Toisen sinnikkään muistikuvan mukaan BBC:n televisio sammui seitsemäksi vuodeksi kesken Mikki Hiiren – jälleen osoitus animaatioiden vahingollisuudesta ja väkivaltaisuudesta.
BBC:n sotaa edeltäneistä tv-lähetyksistä on olemassa yksi tallenne, joka syntyi onnekkaasti vastoin kaikkia odotuksia. Hyvien radiokelien ansiosta BBC:n tv-signaali kantautui 1938 USA:n itärannikolle RCA:n tv-laboratorioon, jossa matkan varrella vääristynyt kuva tallennettiin 16 millin filmille. Signaalin heijastuminen ilmakehän F2-kerroksen kautta ei ole jokapäiväistä, mutta täysin mahdollista. Itse olen tällä menetelmällä katsonut Suomessa Iranin TV:tä. Mitä satelliitit ovat ja kuka niitä tarvitsee?
Kukaties jo vuoteen 2017 mennessä Suomessakin on tarjolla edullisia, noin parinsadan euron hintaisia televisiovastaanottimia, joissa on modernit tyylikkäät puukuoret, tehokas ja luotettava putkivahvistin ja ajattoman elegantti analoginen mustavalkokuva. Kuva ei pikselöidy! Tekstitys ei takkuile! Siinä olisi riittävästi High Definitionia kaikille, jos tekniikka vain jonakin päivänä vielä yltäisi sellaiseen.
Kommentit