Ed Wood Jr. (1924-1978) oli eräs lukuisista kasvottomista Hollywoodin riippumattomista elokuvatuottajista, joka ei saavuttanut minkäänlaista menestystä, ja kuoli pennittömänä. Hän sai suuren tunnustuksen kuolemansa jälkeen, kun 1980-luvulla hänen elokuvansa "Plan 9 From Outer Space" äänestettiin maailmanhistorian huonoimmaksi filmiksi.

Ed Wood oli transvestiitti, joka eli onnellisesti naimisissa kuolemaansa asti ainoan vaimonsa kanssa. Puoli vuotta Pearl Harbourin jälkeen Wood liittyi merivoimiin, ja omien sanojensa mukaan hän pysyi hengissä, koska hän ei kehdannut kaatua. "En olisi mitenkään pystynyt selittämään vaaleanpunaisia rintaliivejäni ja pöksyjäni, jos olisin haavoittunut."

1948 Wood löysi tiensä Hollywoodiin, jossa hän ohjasi ja tuotti ensimmäisen epäonnistumisensa, teatterinäytelmän "Satunnaista seuraa". Näytelmän aihe oli Woodin sydäntä lähellä: komea mies rakastuu pörröistä angorapaitaa käyttävään naiseen. Angora oli Woodin suuri intohimojen hämärä kohde. 1950-luvun vaihteessa hän ohjasi Christine Jorgensenin kohua herättäneeseen sukupuolenvaihdosleikkaukseen perustuvan elokuvan "Glen vai Glenda". Jo pelkästään aihe oli sellainen, jota oli mahdotonta kuvitella käsiteltäväksi Hollywoodissa. Lisäksi tässä, kuten muissakin Woodin elokuvissa, päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi ohjaajan täydellinen kyvyttömyys kertoa tarina vähänkin siedettävällä tavalla.

Wood uskoi pääsevänsä käsiksi kultasuoneen, kun hän tapasi Bela Lugosin, alkoholisoituneen 1930-luvun tähden, jonka kohtaloksi oli koitunut jäädä Dracula-roolin vangiksi. "Hirviön morsian" (1954) yritti ratsastaa Lugosin maineella ja herättää hänen suosionsa uudelleen henkiin, mutta 30-lukulainen yliampuvan maneerimainen näytteleminen, jota Woodin kömpelö ohjaus vain korosti, piti teatterit verraten tyhjinä. Silti "Hirviön morsian" oli ainoa Woodin elokuva, joka tuotti voittoa. Valitettavasti hän oli etukäteen luvannut tulot sataprosenttisesti rahoittajilleen.

Seuraavaa elokuvaansa varten Wood kuvasi muutamia otoksia Lugosista ennen kuin tämä kuoli. Tämähän ei Woodia pysäyttänyt. Hän rakensi filminsä tämän puoli minuuttia kestävän materiaalin varaan, ja kutsui mukaan muita ajan originelleja persoonallisuuksia, kuten suomalaissyntyisen Maila Nurmen Vampirellan roolissa. Tuloksena oli hämmästyttävä elokuva "Suunnitelma 9 ulkoavaruudesta", josta Wood itse sanoi profeetallisesti "tästä minut muistetaan".

"Plan 9 From Outer Space" (1958) olisi voinut olla ajan vaatimuksiin nähden suhteellisen toimiva ja viihdyttävä B-elokuva, jos siinä olisi vain ollut edes keskinkertaisen looginen käsikirjoitus ja edes jonkinlaista teknistä tasoa. Woodin käsissä tällaisilla asioilla ei ollut merkitystä. Elokuvan avaa hypnotisoijan outo monologi, jolla hän johdattelee katsojan merkillisen tarinan äärelle. Merkillinen se onkin, sillä seuraavaksi kuvaan astuu henkilö, jolla ei ole juonen kannalta mitään tekemistä, ja niinpä hän heti kohta kuolee. Vasta sitten pääsemme käsiksi tarinaan, joka kuvailee vieraan sivilisaation tuloksetonta yritystä valloittaa maapallo. Ufot käyttävät säteitä, jotka tekevät ihmisistä vampyyreja. Päähenkilö ja hänen perheensä ovat luonnollisesti säteille immuuneja, syystä jota katsojalle ei selitetä. Yöaikaan sijoittuviin kohtauksiin on käytetty päivänvalossa kuvattua materiaalia. Bela Lugosi huitoo käsittämättömästi puutarhassa vähän väliä, ja loppukohtauksessa Lugosi-vainajan korvaa sijainen, joka pitelee viittaa kasvojensa edessä tunnistamisen estämiseksi. Lentävien lautasten pienoismalleissa näkyy ripustuslanka, ja lentokoneen ohjaamossa muun lavastuksen puutteessa lentäjät syöksyn alkaessa tarrautuvat polviinsa. Samoja filminpätkiä kierrätetään elokuvan mittaan useita kertoja, ja näytteleminen on sitä mitä se on. Näyttelijä istuu hetken pöhkönä, ja katsoja huokaa helpotuksesta, kun näyttelijä huomaa kuin huomaakin repliikkinsä paperista pöydällä. Ei uusintaottoja.

Koettuaan tämän uransa huipentuman Wood jatkoi alamäkeä ja ohjasi myöhemmin pehmeää ja kovaa pornoa. Hänestä sanottiin että "sen mikä häneltä liikemiesvaistossa puuttui, korvasi hänen aito innostuksensa." Väitetään, että Wood kirjoitti humalassa nopeammin kuin selvänä. Hän kuoli alkoholistina. "Plan 9 From Outer Space" on nykyään yksi maailman kuuluisimmista elokuvista.