On hienoa, että on ihmisiä, joilla on tärkeää kerrottavaa maailmalle ja myös keinot saada viestinsä julki. Mihinkään tämä ei päde yhtä hyvin kuin tapaukseen Max Headroom Chicagossa.

22.11.1987 WGN:n ohjelma katkesi kesken kun lähetyksen kaappasi Max Headroom –kuminaamariin sonnustautunut tv-piraatti, joka pöllöili levottomasti liikkuvan taustan edessä. WGN katkaisi lähetyksen puolen minuutin kuluttua ja ryhtyi selvittämään mitä oikein oli tekeillä. He eivät kuitenkaan ehtineet puusta pitkään, kun parin tunnin kuluttua samana iltana Max Headroom –piraatti iski PBS:n asemalle.

PBS:llä oli menossa Doctor Who, mutta aikamatkustavan tohtorin seikkailut katkesivat sen sileän tien Max Headroomin vallatessa taajuuden. Illan vieraileva tähti mutisi epäselvyyksiä, vinoili WGN:n urheilutoimittajalle ja kevytcokikselle, temppuili omalaatuisuuksia, lauloi Clutch Cargon tunnaria, ja päätti lyhyen vierailunsa ulvahtamalla ”He nappaavat minut!” minkä jälkeen hän laski housunsa ja naishenkilö läimi tuhmaa tv-piraattia takalistolle kärpäslätkällä. Piraattilähetys päättyi siihen ja vuoro annettiin jälleen Doctor Who’lle.

http://www.youtube.com/watch?v=cycVTXtm0U0

Chicagon Max Headroom ei ollut tietenkään ensimmäinen eikä viimeinen lajiaan. Huhtikuussa 1986 Home Box Officen satelliittilähetys katkesi, kun signaalin kaappasi Captain Midnight. Chicagon Max Headroomin kantaman kaunan syy WGN:ää kohtaan jäi epäselväksi, mutta Captain Midnightin motiivi oli ymmärrettävissä. Tuohon aikaan satelliittikanavat olivat ottaneet käyttöön tekniikan, jota nykyisessä kielenkäytössä kutsuttaisiin varmaankin ”tehokkaaksi suojaukseksi”. Satelliitti- ja kaapelikanavat salattiin yleisöltä, joka ei kuulunut maksaviin tilaajiin. Kapteeni Keskiyö piti kaapelikanavien hinnoittelua kiskontana. HBO:lla oli menossa elokuvan alkutekstit, kun ruutuun välähti testikuva, ja sen päällä teksti ”Good evening HBO from Captain Midnight.  $12.95 a month? No way! (Showtime / Movie Channel beware!)”.

Captain Midnight jäi kiinni. Osoittautui että hän oli floridalainen satelliittilautasten myyntimies John R. MacDougall, jota sakotettiin 5000 dollarilla ja asetettiin vuodeksi ehdonalaiseen.

http://www.youtube.com/watch?v=zFlMHCdYXLM

Videosignaalin blokkaaminen on temppu sinänsä. Teknisesti helpompaa, ainakin analogisen tekniikan aikana, oli varastaa äänitaajuus. Tätä käytettiin hyväksi 26.11.1977 Englannissa. Southern TV:n uutislähetyksen aikana uutistenlukijan ääni vaimeni ja tilalle tuli tärkeä tiedotus maapallon asukkaille. Venyvän ja paukkuvan äänen omistaja esitteli itsensä nimellä ”Vrillon of the Ashtar Galactic Command”, mitä se lieneekin. Tunnistamattomaksi käsitellyn äänen viesti planeetan asukkaille kuului, että ydinaseet ovat suureksi vaaraksi ja ihmiskunnalla oli vain vähän aikaa opetella elämään rauhassa ja yhteisymmärryksessä. Southern TV:n henkilöstö epäili erästä radioalalla tunnettua värikästä hahmoa, joka tunnettiin nimellä Kosminen Karjapaimen, mutta koska todisteita ei ollut, hänen nimeään ei koskaan tuotu esiin.

http://labyrinth13.com/OtherWorks_Vrillon.htm

Kun maassa kuin maassa syntyy levottomuuksia ja vallankaappaus, niin ensimmäinen strateginen kohde on radio ja tv. Yleensä vastainformaatiota on levitetty oman maanalaisen radioaseman kautta, joita maailma on täynnä. Harvemmin on tapahtunut niin, että vastaohjelmaa on lähetetty virallisen television paikalla tai jopa kaapattu sen lähetys. Näin kuitenkin kävi Puolassa 1985.

Syksyllä 1985 neljä Torunin yliopiston tähtitieteilijää Zygmunt Turlo, Leszek Zaleski, Piotr Lukaszewski ja Jan Hanasz sosialisoivat käyttöönsä kotitietokoneen, joka oli hankittu astronomisten laskutoimitusten laskemista varten ja liittivät siihen tahdistinpiirin ja tv-lähettimen. Puolan television ohjelma Torunin asemalta sai päälleen erikoislaatuista tekstitystä. Viestit julistivat että asialla on TV Solidarnosc. Kielletyn oppositioliikkeen nimissä ruudussa luki ”Bojkot wyborow, naszym obowiazkiem”, boikotoikaa vaaleja, jo riittää hinnankorotukset, valehtelu ja painostus. Miehet saatiin selville ja he saivat syytteen luvattoman lähetinkaluston hallussapidosta. Koska herrat olivat palkittuja puolalaisen tiedemaailman edustajia, heille määrättiin vain kolmen miljoonan zlotyn sakot, viiden kuukauden palkka.

http://pl.youtube.com/watch?v=Lztemas2fFI

Kesällä 2002 Kiinassa kielletty Falun Gong –lahko, johon länsimaisin silmin arvioituna Kiinan viranomaiset kohdistavat käsittämättömän voimakkaita vastatoimia, kaappasi itselleen Kiinan keskustelevision kanavan 7. Falun Gong oli laskenut ajankohdan huomioarvon erittäin oikein ja samalla täysin väärin, sillä he iskivät lähetyksellään kesken jalkapallon MM-kisojen televisiointien. 23-30.6.2002 maaseudun väestölle profiloidun kanavan satelliitin kautta välitetty ohjelma ei sisältänytkään jalkapalloa, vaan vähän väliä toistuvaa Falun Gongin ohjelmaa. Jalkapallon lisäksi Falun Gong syrjäytti Hong Kongin Kiinalle palauttamisen viisivuotisjuhlallisuudet ja uutislähetykset. Ulkomaisia radiolähetyksiä tauottomalla instrumentaalimusiikilla jammeroiva Kiinan kansantasavalta syytti häirinnästä hämäräperäisiä ulkomaisia tahoja. ”Tällainen laittomuus on sama kuin murtautuisi ihmisten koteihin”, jyrisi Kiinan satelliittitv:n käyttäjien seuran varapuheenjohtaja Du Baichuan. ”Falun Gongin toiminta on haaste nykyaikaiselle sivistyneelle yhteiskunnalle, törkeä loukkaus yhteiskuntarauhaa ja julkista moraalia vastaan, ja kansainvälisen yhteisön tulisi tuomita se yksimielisesti.” Hänen jälkeensä Kiinan suurlähetystöjen verkkosivulla pääsi ääneen gansulainen maanviljelijä, joka oli ärsyyntynyt siitä, että kultin TV-propaganda esti häntä katsomasta jalkapalloa.

Viimeisin huomionarvoinen tv-signaalin kaappaus toteutettiin 17.6.2007 Tsekissä. Sunnuntaiaamun Panorama-ohjelmassa esitellään kotimaan kauniita maisemia matkailun edistämistarkoituksessa. Kun ohjelmassa yhdistettiin Krkonoseen, jossa webbikamera kuvasi Cernyn laaksoa, hakkerit pistivät tilalle oman ohjelmansa, jossa tieokoneanimoitu pikku ydinsieni kohoili hiljaa laakson ylle kunnes kuva katosi kohinaan. Ztohoven-taiteilijaryhmä tunnusti tekonsa heti paikalla lähetyksessä mainostamalla verkko-osoitettaan.

http://www.youtube.com/watch?v=Bbu1Wh6518I

Voi olla että digitaalitv:n aikana linkkisignaalin kaappaaminen voimakkaammalla omatekoisella lähetyksellä ei ole enää yhtä yksinkertaista. Se on vahinko. Näin menetetään tilaisuus nähdä kerrankin katsomisen arvoista televisio-ohjelmaa.