Saparmurat Niyazov (s. 19.2.1940) oli Turkmenistanin puoluejohtaja Neuvostoliiton aikana. Kun maa itsenäistyi 1991, hän on siitä alkaen toiminut maan presidenttinä.

Niyazovin hallintotapaa voitaneen luonnehtia autoritaariseksi. Presidentti Niyazovin kasvot koristavat Turkmenistanin kaikkia julkisia rakennuksia ja valtakatuja ja esiintyvät maan setelirahassa. Hän on nimennyt Krasnovodskin kaupungin ja tammikuun nimellä Turkmenbashi, itsensä mukaan. Vaatimaton Niyazov korostaa, että "henkilökohtaisesti en kannata sitä että kuvani ja patsaani ovat kaikkialla, mutta joudun noudattamaan kansan tahtoa".

Niyazovin äidinrakkaus on suuri. Tähän on suuresti vaikuttanut se tosiseikka, että hän menetti varhain isänsä Toisessa Maailmansodassa. Niyazovin äiti elätti yksin perheensä. Niinpä rouva Niyazov esiintyy usein patsaissa poikansa rinnalla, ja huhtikuu on Turkmenistanin kalenterissa nimetty uusiksi Niyazovin äidin mukaan. Hänen kotikylässään Kipchakissa rakennetaan äidille pyhitettyä monumentaalista rakennuskompleksia, johon sisältyy 100 miljoonaa dollaria maksava moskeija.

Eteenpäin pyrkivässä Turkmenistanissa koulutukseen on kiinnitetty suurta huomiota. Oppikirjojen sisältö on saatu sopusointuiseksi presidentin näkemysten kanssa käyttämällä lähteenä hänen puheitaan ja kirjoituksiaan. Tärkein teksti on Niyazovin kirjoittama kansalliseepos Ruhnama eli "Sielun kirja". Tätä teosta pidetään Turkmenistanissa maan taiteen ja kirjallisuuden kivijalkana, ja se sisältää historiallisen katsauksen lisäksi moraalisia suuntaviivoja kansakunnan hengelliseksi ohjaukseksi. Koska neuvostoaikaiset teokset on poistettu kirjastoista vanhentuneina, saatavilla oleva kirjallisuus koostuu lähinnä Niyazovin teoksista. 2004 Niyazov määräsi kaikki maaseudun kirjastot suljettaviksi, koska hänen tietoonsa oli tullut, että paimentolaisturkmenit eivät lue. Niyazov on myös uudistanut kirjoitetun turkmenin ottamalla käyttöön latinalaiset aakkoset.

Niyazov on kiinnostunut terveistä elämäntavoista. 2001 hän halusi antaa esimerkin nuorille, ja kehotti heitä hoitamaan hampaitaan hyvin, missä yhteydessä hän kielsi kultahampaat asetuksella. Toisessa asetuksessa helmikuussa 2004 Niyazov arvosteli pitkää tukkaa ja partaa. Kolmannessa asetuksessa hän kielsi baletin ja oopperan tarpeettomina vierasmaalaisina turhuuksina. Neljännessä asetuksessa Niyazov kielsi autoradiot liikenneturvallisuuden nimissä. Viidennessä asetuksessa Niyazov kertoi huomanneensa, että hänen on vaikea nykyään erottaa television kuvaruudusta mies- ja naispuolisia uutistenlukijoita toisistaan. Ratkaisuna ongelmaan Niyazov kielsi meikkauksen. Kuudennessa asetuksessa 1997 Niyazov syöpäleikkauksen jälkeen tunsi omakohtaista huolta tupakoinnin vaaroista, ja pohjoismaisen esimerkin mukaisesti kielsi mällin pureskelun kokonaan ja tupakoinnin julkisilla paikoilla Turkmenistanin tasavallassa. Seitsemännessä asetuksessa elokuussa 2004 Niyazov tunsi huolta autoilijoiden sielunelämästä, ja määräsi että ajokorttia hakevien on liikennesääntöjen lisäksi osattava hänen kansalliseepoksensa Ruhmana.

Terveydenhuolto on Turkmenistanissa keskitettyä. Kaikkien muiden kaupunkien paitsi pääkaupungin Asqabatin sairaalat suljettiin presidentillisellä asetuksella 28.2.2005. Niyazov oli ihmetellyt, miksi arvokkaita lääkäreitä pidettäisiin kylissä tyhjän panttina, kun heidän tulisi työskennellä pääkaupungissa, jossa heitä tarvitaan. Päätöksen seurauksena 15 000 lääkäriä ja hoitajaa erotettiin viroistaan. Asiaan saattoi vaikuttaa, että Niyazovin kerrotaan olevan hyvin sairas ja tarvitsevan tukea kävellessään.

Viimeksi elokuussa 2005 Niyazov on kieltänyt taustanauhaesitykset, koska hän katsoo niiden vaikuttavan kielteisesti laulun ja musiikin kehitykseen. "Valitettavasti televisiossa näkee vanhoja, äänensä kadottaneita laulajia liikuttamassa huuliaan taustanauhojen soidessa. Älkää tappako lahjakkuuksia taustanauhojen avulla... Luokaamme uusi kulttuuri"  presidentti sanoi Turkmenistanin valtiollisessa televisiossa. Asiaan paneuduttuaan Niyazov on äskettäin kieltänyt samalla myös kaiken levytetyn musiikin.

Elokuussa 2004 Niyazov määräsi rakennettavaksi jääpalatsin Turkmenistanin arolle. Tarkkailijoiden mukaan tehtävä on mahdoton ilman huomattavaa teknistä panostusta.

Teoksessaan Ruhmana Niyazov avaa itsensä tunnustuksellisesti ja heittäytyy lukijansa huomaan. "Olen omistanut elinaikani rakkaalle maalleni ja hylännyt henkilökohtaisen elämäni. Ei käy päinsä napata kahta melonia yhdellä kädellä. Siksi olen joutunut jättämään yksityiset ilot taakseni. En soimaa itseäni siitä, että olen ollut itseäni kohtaan niin koetteleva ja armoton" kirjoittaa Niyazov.