Jos kerran kuljemme kohti tulevaisuutta selkä edellä ja näemme vain sen, mitä on takanamme, on tehtävissä enää yksi asia. On opeteltava juoksemaan nopeammin takaperin.

Sadan metrin takaperinjuoksun maailmanennätys on käsittämätön 12.7 sekuntia. Ennätyksen haltija on ghanalainen Ferdie Ato Adoboe, joka kellotti ennätysaikansa Smith’s Collegessa Northamptonissa Yhdysvalloissa 25.7.1991. Herra Adoboe osaa juosta myös eteenpäin, mutta tekee sen mieluummin pallon kanssa, sillä hän järjestää ammatikseen jalkapalloleirejä junioreille.

Yleensä tässä blogissa ei ole youtube-linkkejä, mutta nyt teen poikkeuksen. Tässä Saksan joukkue Sebastian Krauser, Stefan Siegert, Roland Wegner, Gene Allen murskaa 4x100 metrin takaperinjuoksun maailmanennätyksen Neustadtissa 11.8.2007. Ennätysaika oli 1.02,55. Huomatkaa erityisesti vaihtotekniikka.

Takaperin juostun maratonin ME-aika on kiinalaisen Xu Zhenjunin 3.43.39. Ennätyslistojen ainoa suomalainen on Veikko Matias, joka juoksi Niinisalossa 1978 vuorokauden takaperinjuoksun ME:n 129,55 km. Voimassaoleva ME on ranskalaisen Yves Polin 160 kilometriä.

Lamakauden aikaan 1930-luvun alussa amerikkalaiset yrittivät ansaita elantoaan kaikenlaisilla tempauksilla. 15.4.1931 tuolloin 36-vuotias Plennie L. Wingo (1895-1993) lähti matkaan ripeälle pienelle kävelylle maailman ympäri – takaperin. Hän käytti varustuksenaan periskooppilaseja, joiden avulla hän näki etenemissuuntaan taakseen. Selässään hän kantoi mainoskylttiä, joka ilmoitti ”Katsokaa! Katsokaa! Kävellen maailman ympäri takaperin!”. Hän ansaitsi elantonsa matkan aikana myymällä itseään esittäviä postikortteja. Missouriin päästyään hän oli kuluttanut jo neljä kenkäparia. Hän jatkoi 35 kilometrin päivävauhtia Route 66:lta valtatie 40:lle kohti New Yorkia ja astui laivaan. Euroopassa hän herätti huvittuneisuutta ja mielenkiintoa ja valmistautui raskaaseen Aasian ylitykseen, kunnes lokakuussa 1932 Istanbulissa turkkilaiset viranomaiset kieltäytyivät uusimasta hänen viisumiaan ja hänen oli palattava kotiin 8000 mailin mittaisen urakan jälkeen.

Herra Wingon vaimo oli ottanut avioeron tämän poissaollessa.