Emanuel H. Bronner (1908-1997) oli saippuatehtailija, jonka kuuluisin tuote oli nestemäinen saippua. Syntyään Bronner oli Saksan juutalaisia Heilbronnereita Heilbronnerin kaupungista. Perhe muutti Yhdysvaltoihin 1929. Hitlerin noustua valtaan Heilbronner pudotti "Heil"in nimestään pois.

Bronner ei ollut rabbi, mutta harras uskovainen. Ajatukset ihmiskunnan ykseydestä ja Jumalan rakkaudesta olivat Bronnerille tärkeitä. Toisen Maailmansodan päätyttyä Bronner aloitti suurisuuntaisen yhden miehen kampanjan ihmiskunnan pelastamiseksi. Hän kirjoitti kirjeitä maailman valtiomiehille, saarnasi yhden Jumalan oppia, vastusti kommunismia ja veden fluorausta, ja suostutteli saksalaisella aksentillaan opiskelijoita puolelleen. Hänet pidätettiin Chicagon Yliopistossa 1946 kun hän oli joutunut sanaharkkaan ja kieltäytyi poistumasta rehtorin kansliasta vapaaehtoisesti.

Bronner vietiin mielisairaalaan, jossa hänet puettiin pakkopaitaan ja hänelle annettiin sähköshokki"hoitoa", jota hän myöhemmin syytti sokeutumisensa syyksi. Oltuaan puoli vuotta mielisairaalassa hän onnistui varastamaan 20 dollaria hoitajan käsilaukusta, otti jalat alleen ja osti sanomalehden etsiäkseen sieltä kimppakyyti-ilmoituksia. Bronner päätti suunnata Los Angelesiin, koska siellä häntä ei tunnettu.

Matkalla kuljettaja pistäytyi Las Vegasiin pelaamaan. Bronner päätti, että matkakumppanit olivat ystävystyneet jo hänen kanssaan, joten hän uskoutui heille ja kertoi paenneensa mielisairaalasta. Rakkaat ystävät lähtivät Las Vegasista ilman Bronneria. Bronner meni vuorostaan rulettipöydän ääreen ja voitti rahat jotka riittivät bussilippuun Los Angelesiin. Useita kuukausia hän asusti pennittömänä paikallisessa NMKY:ssä, ei huoneessa, vaan katolla. Kyyhkyset pitivät hänelle seuraa.

Kun Bronner alkoi saada palkkaa palomiehenä, hän ryhtyi käynnistämään uudelleen isänsä saippuayritystä, joka jäi Saksaan. Reseptit olivat yhä hänen muistissaan, ja niinpä hän alkoi keittää takapihalla saippuaa 20 gallonan tynnyreissä. Hän hämmensi seosta luudanvarrella ja pullotti liuoksen käsin. Tästä alkoi tyypillinen amerikkalainen menestystarina, joka johti suureen tehtaaseen, mutta se ei ole enää niin kiinnostavaa kuin mitä pulloissa luki.

Alunperin pulloissa oli omaperäisen innokkaita käyttöohjeita. "LIUOTA! LIUOTA! OK!" Tai: "Käytä vain 2 kosmetiikkaa, runsasta yöunta ja Dr.Bronnerin Taikasaippuaa puhdistaaksesi ruumiin-mielen-sielun-hengen välittömästi yhtyen Yhdeksi! Kaikki-Yhtä! Täydellinen puhtaus on Jumalaista! Kasvoihin, päänahkaan & rentouttavaan ruumiinharjaukseen, lisää hetimiten kylpypyyhkeeseen ammeessa jossa on kuumaa vettä. Puserra vesi. Aseta kasvojen & päänahan päälle. Hiero sormenpäillä. Toista 3 tai 4 kertaa kunnes kädet, Jalat ja kaikki on hierottu, aina sydäntä kohti. Pese pyyhe kuumassa vedessä ja hiero uudelleen. Hengitä syvään! Puhtaus on puoli ruokaa. 9 minuutin kuluessa tunnet virkistyneeksi, putipuhtaaksi, säästäen 90% kuumasta vedestä ja saippuasta, valmiina opettamaan koko Ihmiskunnalle Moraalin Aapista Kaikki-Yhtä-Jumal-Usko! Kaikki olemme yhtä tai emme mitään! KAIKKI-YHTÄ! KAIKKI-YHTÄ! KAIKKI-YHTÄ!"

Kun Bronner huomasi, että saippuoiden pakkaukset juuri kiinnittivät asiakkaiden huomion, hänen pullojensa ja saippuapalojensa pakkaukset painettiin lopulta pienellä fontilla täyteen Bronnerin elämänfilosofisia ja maailmankatsomuksellisia näkemyksiä. Tätähän hän oli halunnut maailmalle kertoa. Miksi hän ei voisi levittää sanaa samalla kun levittää saippuaa ja terveyttä.

Aluksi viestit olivat lyhyitä, tähän tapaan.

"Vain kova työ - Jumalan laki voi pelastaa meidät, mutta entä jos opetamme vain kaltaisillemme? Silloin meitä kaikkia vihataan! Joten täytyy opettaa ystäville & vihollisille, koko Ihmiskunnalle, koko-totuus, kova-työ, sananvapaus, lehdistön-&-voitonjako Moraalin Aapinen Kaikki-Yhtä-Jumal-Usko, salaman-kaltainen, 6-miljardia vahva, sillä me olemme Kaikki-Yhtä tai ei mitään!"

"Mitä Jumala lähettää, ottakaa vastaan ilontäyteisyydessä! Himo suurempaan rikkauteen ennustaa että he kaatuvat. Hänellä ei ole kotia, täällä on vain autiomaa. Eteenpäin pyhiinvaeltaja, eteenpäin!"

"Suuren Opettajan täytyy ensin itsensä-elättävä kovatyöntekijä olla, kuten Alesen-Baeck-Carnegie- Cousteau-Hammer-Liebman-Paine- Pike-Sanger-Spinoza-Strauss-Szasz-Wilke- Yadin-Zamenhof tai hänen toimestaan suurinkin opetus valuu hiekkaan, kansamme tuhoksi! "Kaikki kansat!" lisäsi Puuseppä Jeesus tulee ihmiseksi! Ihmiseksi!"

Lopulta yhden saippuapalan kääreen yksi (1) sivu saattoi kantaa pinnallaan seuraavanlaisen julistuksen:

"Täydellinen puhtaus on Jumalaista! Kuka muu kuin Jumala antoi ihmiselle Rakkauden joka saa pölynkin kukoistamaan elämää! Runous, yhditävä Kaikki-Yhtä! Kaikki rohkeasti! Kaikki elämä! Kuka muu kuin Jumala! "Kuulkaa Lapset Ikuinen Isä Ikuisesti Yksi! Einstein, 1939, sen jälkeen kun Natsit ja Kommarit liittoutuivat, ehdotti avaruuspommeja jotka tuhoavat kaiken, ellemme lopultakin opeta Moraalin Aakkosia todellinen rabbi Hillel opetti Jeesuksen yhdistämään kaikki Kaikki-Yhtä-Jumal-Uskoa. Kuten opettavat tähtitieteilijät Aabraham-Israel-Mooses-Buddha-Hillel-Jeesus-Spinoza-Paine-Sagan & Muhammed, keksitään joka 76 vuosi, 6000 vuotta Jumalan Lain Lähettiläs, Messiaan merkki, Halleyn komeetta: "OLEMME KAIKKI YHTÄ TAI EI MITÄÄN!" "EI OLE MUUTA JUMALAA KUIN JUMALA!" "OPETTAKAA RAKASTAMAAN VIHOLLISTANNE!" "KUULKAA LAPSET IKUINEN ISÄ IKUISESTI YHTÄ!" Israel-Mooses-Buddha-Jeesus-Muhammed: YHTÄ! KAIKKI YHTÄ!"

Saippualiuospullo puolestaan kantoi pinnallaan Bronnerin koko 15 kohdan ohjelman (kohtaa 8 ei ollut). Yksi esimerkki, kohta 14:

"On kuolemansynti tuntea koko-totuus joka yhdistää kaikki, ja olla opettamatta sitä, oppi Jeesus tullessaan ihmiseksi! Mutta Marx, 2 Rabbin pojanpoika, oppi puoli-totuuden Häpeällisesti, Marx kirjoitti 1844: "Yksi Maailma Ilman Juutalaisia", aiheuttaen 66 miljoonaa murhaa, monia kidutuksessa-sokeutuneita, terrorismia! Mutta Gorbatshov keksi: "Varmasti Jumala korkeuksissa antoi meille kylliksi viisautta yhdistää kaikki kansakunnat!" Minkä anteeksipyynnön me Rabbit olemme kaikille kansakunnille velkaa että emme opettaneet Moraalin Aapista Kaikki-Yhtä-Jumal-Uskoa, todellinen Rabbi Hillel opetti Jeesuksen yhdistämään ihmiskunnan! Sillä me olemme Kaikki-Yhtä tai ei mitään! Kaikki-Yhtä! Kaikki-Yhtä! "Kuulkaa Lapset Ikuinen Isä Ikuisesti Yhtä!" Näinä aikoina hyvä ystäväni, me tiedämme että ne eivät koskaan lopu! Me teemme-työtä-laulamme-tanssimme-rakastamme, marssimme eteenpäin! Marssimme eteenpäin! Elämme tänään Jumalan lain mukaan, voitamme sanan vapauden, OK! Koko-totuuden ainoan Jumalamme kanssa, me marssimme-nousemme-yhdistymme Kaikki-Yhtä! Kaikki-Yhtä! Poikkeuksia Ikuisesti? Ei yhtään!

Kaikki-Yhtä-Jumal-Usko perusti 1000 eekkerin kaliforn. sade-metsän 1 biljoonalla puulla Jumalan avaruusalus Maa voi selvitä hengissä! Meidän 13 Essealais Syntyvyyden Säännöstely Patentti estää liikakansoituksen, pelasta elämä! Niinpä meidän kaupungissamme 19 ihmistä aloittaa astronomien paikallisosaston Israel 6000 vuotta suuri Kaikki-Yhtä-Jumal-Usko. Lähetä 10 dollaria 10:stä: 3 dollaria 1:stä Moraalin Aapisen kirjakääröstä. 6 miljardia yhdistykää kaikki vapaiksi! Pommien sijaan 6 miljardia kääröä yhdistävät Ihmiskunnan välittömästi KAIKKI-YHTÄ JUMAL-USKOON! Postilokero 28, Escondido, 92033 (CA) (760) 743-2211. KAIKKI-YHTÄ!"

Mainittu Bronnerin syntyvyydensäännöstelymenetelmä käsitti sitruunamehua ja vaseliinia. 

Kun Emanuel Bronner keskusteli liikeasioista ja filosofiasta vieraidensa kanssa, hän mielellään pukeutui pantterikuvioiseen kylpytakkiin. Bronnerin kuollessa 1997 hänen menestyvä yrityksensä valmisti yli miljoona pulloa saippuaa vuosittain. Työtä ei oltu vieläkään mekanisoitu. Yhtiö ei mainostanut lainkaan. Bronnerin tehdas on yhä toiminnassa.

Ettekö usko?
http://iconocla.st/dr.bronner/