2164758.jpg

Lanttu- ja perunalaatikon, sillin ja sinapin sekä joulusiivouksen (!) jälkeen saatte nyt tyytyä vitsipalstaan. Olen aina ihaillut Pekka Autiovuoren niin luonnikkaasti laukomaa repliikkiä Knallissa ja Sateenvarjossa: ”Minä voin selittää! Kyseessä on valitettava ööää.” Seuraavaksi siis valitettavaa ööäätä amerikkalaisista oikeussaleista.

Huhtikuussa 1970 San Franciscossa käsitelty Gloria Sykesin tapaus sai osakseen suurta huomiota. 23-vuotias tunnollinen luterilainen nti Sykes oli joutunut raitiovaunuonnettomuuteen, jossa hän kolautti päänsä tankoa vasten. Hän sai pari mustaa silmää ja ruhjeita, mutta pahinta oli että kolauksen jälkeen hänestä oli tullut nymfomaani. Vaikka hän oli harrastanut seksiä jo asuessaan kotona Michiganissa, raitiovaunuonnettomuuden jälkeen hänen viettielämänsä oli ottanut hänestä ylivallan ja hän oli pahimmillaan harrastanut yhdyntöjä 50 kertaa viiden päivän aikana. Hän vaati raitiovaunuyhtiöltä puoli miljoonaa dollaria korvauksia. Kahdeksan naisen ja neljän miehen valamiehistö oli periaatteessa ymmärtäväinen ja myönsi Sykesille 50 000 dollarin korvaukset.

1971 pennsylvanialainen oikeusistuin sai tutkittavakseen syytteen, jonka oli nostanut herra Gerald Mayo. Herra Mayo syytti kokemistaan takaiskuista Saatanaa ja tämän kätyreitä. Syytteen mukaan Saatana oli kehittänyt lukemattomia takaiskuja herra Mayon pään menoksi ja saanut aikaan hänen nykyisen alennustilansa. Päätöksessään oikeus ilmoitti puntaroineensa perinpohjaisesti tätä hankalaa juttua. Aiemmin Saatanaa vastaan ei oltu nostettu syytettä, joten ennakkotapausta ei ollut, mutta joukkokanteen nostaminen vastaajaa kohtaan kävi selvästi päinsä. Lopulta asianhaaroja tutkittuaan oikeus päätyi sille kannalle, että syytettä ei voida käsitellä, koska vastaaja ei tiettävästi asu Pennsylvaniassa, eikä kantaja ollut ilmoittanut kuinka syyttäjä voisi saattaa asian vastaajan tietoon.

Maaliskuussa 1977 tapahtui yksi kaikkien aikojen tuhoisimmista lentokoneonnettomuuksista, kun kaksi täyttä matkustajakonetta törmäsi toisiinsa Teneriffan kiitoradalla ja 580 henkeä kuoli. Epämääräinen Kanarian Saarten vapautusrintama julisti että he olivat järjestäneet attentaatin, mutta heitä ei uskonut kukaan. Martha Burken kaksoissisar Margaret Fox mehehtyi onnettomuudessa. Burke välittömästi nosti syytteen Pan-Amia vastaan – ei sisarensa takia, vaan omien kärsimystensä johdosta. Rva Burke väitti tunteneensa kotonaan Kaliforniassa, kuinka onnettomuushetkellä hänen rintansa ja vatsansa paloivat ja häntä revittiin kahtia. Helmikuussa 1980 tuomari lopulta julisti päätöksenään, että onnettomuudesta korvauksia hakevan tulee olla fyysisesti läsnä onnettomuudessa.

24-vuotias coloradolainen Tom Hansen nosti 1978 syytteen vanhempiaan vastaan. Syytteen mukaan nuoriherra Hansenin vanhemmat olivat suoriutuneet kasvatustehtävästään niin kelvottomasti, että hra Hansen tarvitsisi loppuikänsä psykiatrista apua, minkä johdosta hän vaati 500 000 dollaria hoitokuluihin ja 100 000 dollaria korvauksena kivusta ja särystä. Selittäessään motiivejaan hra Hansen totesi, että hän oli pitkän aikaa tuntenut halua tappaa isänsä. ”Luulen että tämä on soveliaampi tapa käsitellä asiaa.”  Juttu heitettiin oikeudesta ulos.

1980 Kaliforniassa Amerikan avioero-oikeuden kuuluisa asiantuntija John T.Holt ja hänen vaimonsa Phyllis nostivat syytteen naapureitaan vastaan. Heidän mukaansa naapurit William ja Helen Hawkins olivat leikanneet pensasaitaansa rivoja muotoja. Holtit nimesivät myös 20 muuta naapuria, jotka olivat osallisena salaliitossa heitä vastaan. Korvaukseksi vaadittiin 250 000 dollaria ja falliseen muotoon trimmattujen puiden ja pensaiden hävittämistä. Puolentoista vuoden jälkeen juttu hylättiin.

37-vuotias Diana Smith Alabamasta todettiin syylliseksi haudanhäpäisyyn vuonna 1993. Smith oli tavattu kaivelemasta saman miehen hautaa, jonka kuolemaan häntä oli epäilty syypääksi kolme vuotta aiemmin. Itse asiasta kuultuna rva Smith vastasi, että hän halusi kaivaa arkun esiin saadakseen selville, teeskentelikö vainaja kuollutta.

Barry Manilow on Filippiineillä jonkinlainen puolijumala. Ehkä tämä seikka olikin tuomari Philip Espinosan tiedossa kun hän seurasi vastahakoisesti vaimoaan yökerhoon 23.12.1993. Herra Espinosa ei lämmennyt liiemmälti ”pehmeästä vahvistetusta musiikista ja kypsistä melodioista aikuiseen makuun”, sillä hän nosti pian konsertin jälkeen syytteen. Kyseessä oli kovaäänisin konsertti, jossa hra Espinosa oli milloinkaan ollut osallisena ja siitä alkaen hänen korvansa olivat lakkaamatta soineet. Asia sovittiin oikeussalin ulkopuolella 1997, kun artisti Manilow lupasi lahjoittaa 5000 dollaria kuulovaurioisten toimintaan.

1994 Virginian oikeus sai tutkittavakseen hieman sekavahkon jutun. 45-vuotiasta skitsofreenikkoa syytettiin raiskauksesta ja sodomiasta. Nyt vain oli niin että uhrikin oli skitsofreenikko. Oikeuden tutkiessa todisteita osoittautui että yksi naisen persoonallisuuksista oli suostunut seksiin yhden miehen persoonallisuuksien kanssa. Kyseiset persoonallisuudet olivat tutustuneet ryhmäterapiassa ja väittämän mukaan monet heidän persoonallisuuksistaan olivat rakastuneet toisiinsa ja harkinneet jopa avioliittoa. Oikeus heitti jutun salista ulos. Lehtimies kysyi osapuolilta, eikö mahdollisessa avioliitossa olisi se vaara, että jokin persoonallisuuksista alkaisi tuntea mustasukkaisuutta ja syyttäisi muita persoonallisuuksia aviorikoksesta, mutta osapuolet eivät tunteneet halua spekuloida ajatuksella.

Herra Frederick Theesh tuomittiin kavereineen murhista, joita he suorittivat kesällä 1994. Herra Theesh puolustautui toteamalla, että ”paitsi niitä kahta jotka tapoimme, toisia kahta joita haavoitimme, naista jonka mukiloimme pistoolin perällä, ja poislukien ne hehkulamput jotka työnsimme suuhun, me emme oikeastaan aiheuttaneet vahinkoa kenellekään”.

1996 Rhode Islandissa Anthony St. Laurent halusi muutosta kymmenen kuukauden vankilatuomioonsa, jonka hän oli saanut osallistumisestaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Hra St. Laurent tähdensi, että hän oli allekirjoittanut tunnustuksen, koska hän sairautensa tähden tarvitsee 40-50 peräruisketta päivässä, mikä tekee hänelle hyvin vaikeaksi istua pitkässä oikeudenkäynnissä.

USA:n korkein oikeus tarkasteli asiaankuuluvalla huolellisuudella vuonna 1996 erään arizonalaisen huumeidenkäyttäjän valitusta ja päätti pysyttää tuomion voimassa. Korkeimman oikeuden mukaan se, että valamiehistössä ei ole läsnä lihavia ihmisiä, ei ole osoitus syrjinnästä.

Kesäkuussa 1998 Paul Shimkonis nosti syytteen siitä hyvästä, että häntä oli pahoinpidelty naisten rinnoilla. Ystäviensä houkuttelemana Shimkonis oli saapunut polttari-iltanaan floridalaiseen strippiluolaan, jossa strippari Tawny Peaks oli ottanut hänet käsittelyynsä. ”Ilman edelläkäyvää varoitusta ja pyytämättä” fysioterapeutti Shimkonis oli saanut tuntea rintojen mäjähtelevän hänen kasvojaan vasten sellaisella voimalla, että hänen niskansa nyrjähti taaksepäin, mistä oli seurannut pitkällinen kuntoutuksen tarve eikä hän vieläkään pystynyt kääntämään päätänsä oikealle. Naispuolinen oikeuden edustaja tutki syytetyn koon 69HH rinnat ja lausui että vaikka ne olivat 20-prosenttisesti silikonia, ne olivat pehmeät eivätkä niin kovat kuin mitä kantaja oli väittänyt. Strippari ja hänen työnantajansa vapautettiin syytteestä. Neiti Peaks puolestaan pääsi eroon kuuluisiksi tuuleista silikoneistaan leikkauttamalla ne irti ja myymällä ne eBayssa 16 766 dollarin hinnasta.

Wisconsinilaisen sairauskeskuksen työntekijä, tiibetiläinen Thubten Dargyel sai vuonna 2004 vastattavakseen syytteen sukupuolisesta häirinnästä. Tajuttoman naispotilaan vaatteista löytyneelle siemennesteelle oli Dargyelin mukaan yksinkertainen selitys. Viriili hra Dargyel nimittäin ejakuloi joka kerran aivastaessaan. Oikeuden haukkoessa henkeään hra Dargyel kiirehti lisäämään, että tämä ei ole ollenkaan omituista. Omituista oli sen sijaan se, että siemennestettä ei löytynyt monien muiden potilaiden vaatteista.

Kanadalainen Angel Jones, 27, tuomittiin 2004 tyttöystävänsä pahoinpitelystä, kun hän oli mennyt väittelyn tiimellyksessä puraisemaan tytön nenän irti. Jones myönsi että tytön nenä oli hänen suussaan, mutta sen irtoaminen johtui siitä, että tyttöystävä oli dieetillä ja näin nenä oli kuihtunut niin heiveröiseksi että se putosi itsekseen irti.

Michiganilainen 24-vuotias Joshua Baldwin todettiin vuonna 2004 syylliseksi kuudessatoissa tapauksessa, joissa hän oli paljastellut itseään naisille keskustan ostoskeskuksessa. Myrtynyt herra Baldwin selitti tuomarille, että hän oli vain toivonut että hänellä kävisi flaksi, mutta hän oli näemmä valinnut väärän strategian.