PC-virusten 20-vuotissyntymäpäivää vietettiin 19.1.2006. Lerpuilla maailmalle leviämään lähtenyt maailman ensimmäinen PC-virus oli kohtelias tuttavuus. Harvemmin enää tämän jälkeen on tavattu virusta, joka avoimesti ilmoittaa kotipaikkansa ja jopa puhelinnumeronsa!

Brain kiinnittyi vain 360 kilotavun lerpuille, mutta teki sen varsin etevällä tavalla ollakseen maailman ensimmäinen PC-virus. Kun tartunnan saanutta levykettä yritettiin lukea, Brain esitti alkuperäisen boottisektorin kopion. Perustyökaluilla, kuten debug-komennolla, ei löytänyt mitään epäilyttävää, jos virus oli aktiivisena koneen muistissa.

Brainin aiheuttamat vahingot olivat minimaalisia. Versiosta riippuen se muutti lerpun nimeksi © BRAIN tai © ASHAR. Saastuneet kuusi boottisektoria näyttäytyivät pinnalta katsoen bad sectoreina. Kun niiden sisältöä luettiin tarkemmin, löytyi jännittävä teksti:

Welcome to the Dungeon
(c) 1986 Basit & Amjad (pvt) Ltd.
BRAIN COMPUTER SERVICES
730 NIZAB BLOCK ALLAMA IQBAL TOWN
LAHORE-PAKISTAN
PHONE :430791,443248,280530.
Beware of this VIRUS....
Contact us for vaccination............  $#@%$@!!

Yhdysvalloissa asia ei huvituttanut yhtään. Time-lehden Ross Monroe lensi Singaporen, Delhin ja Lahoren väliä saadakseen selville kuinka suuresta uutisesta oli kysymys. Varmuuden vuoksi uutuus uutisoitiin näyttävästi. Sillä välin viruksen tekijät olivat autuaan tietämättömiä saamastaan julkisuudesta. Amjad, Shahid ja Basit Alvi, Brain-tietokoneyhtiötä johtaneet kolme veljestä, olivat keskittyneet laajentamaan pientä tietokonekauppaansa nopeasti kasvaville Pakistanin markkinoille.

"Kun Timesta otettiin yhteyttä, olimme äärimmäisen yllättyneitä siitä millainen paniikki oli syntynyt" tuhahteli Basit Alvi mokomalle jupakalle. "Itse asiassa olimme huvittuneita. Mutta Time oli kuvannut jutun pahempana kuin se olikaan. Pah! Sillä hetkellä menetimme kaiken luottamuksemme länsimaisia tiedotusvälineitä kohtaan. Lausuntojamme siteerattiin irti asiayhteydestä, suuhumme laitettiin kaikkea mitä emme sanoneet, ja niin poispäin. Ja siinä oli mukamas läntisen maailman paras uutisaikakauslehti."

Yhtäkään syytettä ei koskaan nostettu. Juttu olisi mennyt oikeudessa farssiksi. Virusten ohjelmoimisen ja levittämisen vastaista lainsäädäntöä ei ollut, mutta oli sentään olemassa – yllätys yllätys – tekijänoikeuslainsäädäntö! Virus oli tekijänoikeudellisesti suojattu. Joka kerran kun virus teki itsestään uuden kopion amerikkalaisille levykkeille, pakistanilaisten tekijänoikeuksia loukattiin taas kerran.

Episodin jälkeen Brain-tietokoneyhtiö kasvoi tasaista tahtia. Siitä tuli laatumerkki. 1989 yhtiö alkoi tarjota ensimmäisenä Pakistanissa ilmaisia sähköpostipalveluita kaikille tietokoneiden ostajilleen. Niin ikään Brain oli ensimmäisiä internet-operaattoreita maassaan. Sittemmin itsekunkin koneille on iskenyt kirjava kokoelma matoja, troijalaisia, makroviruksia, ynnä muita, joiden rinnalla pakistanilainen levykkeenomimisohjelma näyttää hupaisalta markkinointikikalta.