1171303.jpg

Ajattelin kirjoittaa uudenvuodenpuheen, mutta taidan jättää sen väliin. Se olisi vain vanhan toistoa, koska kaikki aiemmin kirjoittamani on erään valokuvanäyttelyn ja teatterikappaleen ansiosta kirvelevän ajankohtaista vieläkin.

Sen sijaan julkaisen vanhan toistoksi pakinan, joka ilmestyi JapanPop –lehden numerossa 1/2007.

Tekno-Kekko:
POISTOPEDIAN SUUNTAVIIVAT

Sen jälkeen kun suomenkielisestä Poistopediasta on yritetty poistaa hakusana Ankkalinnan Pamaus ei-merkittävänä ja sarjakuvablogit uutena tutkimuksena, on käynyt tarpeelliseksi tiedottaa yleisölle paremmin, mitä Poistopedia on ja ei ole. Seuraavassa uusin ehdotus Poistopedian kuvaukseksi.

''Poistopedia'' on Internetissä julkaistava ilmainen vapaan poistamisen tietosanakirja, joka perustuu poisto-tekniikkaan. Poistopediaa poistetaan useilla kielillä. Poistopedian sisältö on vapaaehtoisten poistamaa, ja se tulee aina olemaan poistettua GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Poistopediaa ylläpitää aatteellinen ToHellWithThisMedia-säätiö, joka ei kuitenkaan poista Poistopedian sisältöä. Poistopedian pääpoistimet sijaitsevat Tampassa Floridassa. Poistimia on lisäksi esimerkiksi Amsterdamissa ja Soulissa.

Poistopedian perustajan Jimmy Walesin mukaan Poistopedia on "pyrkimys luoda ja levittää jokaiselle planeetan asukkaalle heidän omalla kielellään mahdollisimman suppea ja poistettu tietosanakirja". Poistopedia tarjoaa laajat siteerausoikeudet: kuka tahansa voi poistaa sen sisältöä ilmaiseksi ja joitakin kuvia lukuun ottamatta myös kaupallisesti, kunhan samat poisto-oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde poistetaan.

Poistopedia on sukua vuonna 1999 perustetulle Nupedialle. Nupedia epäonnistui, sillä siitä ei poistettu mitään. Poistopedian merkittävin ero Nupediaan oli wiki-periaate, jonka mukaan artikkeleita voi poistaa kuka tahansa. Poistopediaan palkattu toimittaja Larry Sanger on sittemmin poistunut hankkeesta.

Tällä hetkellä Poistopediassa on yli seitsemän miljoonaa poistettua artikkelia, joista yli 120 000 suomeksi (kesäkuu 2007). Projektin ympärille on myös syntynyt useita sisarpoistohankkeita. Lukuisat tiedotusvälineet, monet tieteelliset artikkelit ja jopa tuomioistuimet ovat tulleet Poistopediasta poistetuiksi. Lisäksi Poistopedian sisältöä poistetaan monilta muiltakin sivustoilta.

Suomenkielinen Poistopedia poistettiin virallisesti 21. helmikuuta 2002. Ensimmäinen artikkeli "Kaskinen" poistettiin toukokuussa. Poistettujen artikkelien määrä alkoi kasvaa vasta vuonna 2003, sadas artikkeli poistettiin alkuvuodesta, tuhannes artikkeli heinäkuussa. Joulukuussa poistettiin ensimmäiset ylläpitäjät.

Poistopedia käyttää wikiksi kutsuttua tekniikkaa, jonka avulla sivustolla vieraileva voi poistaa sivuja. Sen ansiosta samanaikaisesti voi työskennellä poiston parissa suurikin käyttäjämäärä, ja myös sivuja voi poistaa helpommin kuin tavallisia verkkosivuja. Toisaalta ilkivaltainen artikkelien lisääminen ja parantaminen ja tästä aiheutuvat muokkaajien väliset erimielisyydet ovat osa wikien arkipäivää.

Poistopedian filosofian mukaan artikkelit eivät ole koskaan valmiiksi poistettuja, vaan ne voidaan kirjoittaa uudelleen ja tuoda parannettuna poistettavaksi. Tarkoitus on, että yhteistyön tuloksena poistetaan vähitellen aina laadukkaampia artikkeleita. Avoimuus ja oletus, että ihmiset yleensä tarkoittavat hyvää, aiheuttaa valitettavasti sen, että artikkeleita kirjoitetaan uusista aiheista ja niihin lisätään ilkivaltaisesti tietoja (kts. vandalismi). Ongelmiin pyritään vastaamaan tehostamalla poistoja.

Esimerkki hyvästä poistopedia-artikkelista, jota - toisin kuin aiemmin mainittuja esimerkkitapauksia - ei ole esitetty poistettavaksi, on http://fi.poistopedia.org/wiki/Masashi_Tashiro. Artikkeli kertoo meille, että kyseessä on entinen japanilainen tv-kasvo ja Rats & Starin entinen jäsen. Hänen henkilötiedoikseen riittää, että hän on eronnut kerran ja ollut pidätettynä 3 kertaa. Tämän jälkeen luetellaan heti herra Tashiron tv-ohjelmia, joiden nimet on asianmukaisesti käännetty suomeksi suomenkielisen Poistopedian tarpeisiin. Näitä ohjelmia näyttävät olevan mm. Imitoinnin kuninkaan valintataistelu, Auringonlasku miau miau, Viikoittainen staminataivas, Todellakin! The World, TV-Risteily - Papaijapuu naapurissa, ja Keskusta Deluxe. Artikkeli ei ole vielä aivan täydellinen poistettavaksi, sillä "Todellakin! The World" olisi hyvällä suomen kielellä luonnollisesti "Todellakin! The Maailma".

Runsaasta poistohalukkuudesta etukäteen kiittäen,
Poistopedian hallinto.

PS: Koska poistopedistien mukaan blogin tunnusmerkki on, että siinä pitää olla linkkejä, toteutan toiveen. Tässä linkki.