R.L.Stevensonin Tohtori Jekyllin esikuvana oli sata vuotta aiemmin elänyt William Brodie (1741-1788). Brodie oli siviiliammatiltaan arvostettu edinburghilainen porvari,  kaupungin neuvosmies, ja muurarien ammattikunnan oltermanni. Yöminältään Brodie oli uhkapeluri ja murtovaras, joka eli kaksoiselämää lähes kaksi vuosikymmentä ennen kuin hän paljastui.

Elokuussa 1768 Brodie teetti kaksoiskappaleet haltuunsa uskotuista pankin avaimista, ja kähvelsi 800 puntaa. Hän otti kaksi rakastajatarta, joiden kanssa hän sai viisi lasta, eivätkä naiset tienneet toisistaan mitään. Hän teki murtoja kymmeniin taloihin, mutta pysyi epäilysten ulkopuolella, koska hän oli julkisesti arvostettu henkilö. Rahat hän tarvitsi paitsi rakastajattariensa ja heidän lastensa elättämiseen, myös pelihimonsa tyydyttämiseen.

1786 Brodie kävi liian uskaliaaksi ja teki virheen hankkimalla kumppaneikseen kolme ammattivarasta. He suunnittelivat uhkarohkean murron Skotlannin tulli- ja valmisteverokonttoriin. Heidät yllätettiin itse teossa. Brodie pääsi pakoon, mutta rikoskumppani jäi kiinni, ja suostui todistajaksi välttääkseen luovutuksen Englantiin, jossa häntä olisi odottanut tuomio siellä tekemistään rikoksista. Brodie ehti paeta Amsterdamiin ja aikoi jatkaa sieltä Amerikkaan. Poliisi tavoitti hänet päivää ennen laivan lähtöä, ja oltermanni passitettiin takaisin Edinburghiin oikeuden eteen.

Brodien asunnosta oli löydetty roppakaupalla todisteita; vääriä avaimia, pistooleja, valepukuja ja musta murtovarkaan peiteasu. Brodie tuomittiin kuolemaan. Päivää ennen hirttäjäisiä hän oli vielä yrittänyt huijata kohtaloaan vahvistamalla vaatteitaan rautalangalla ja työntämällä kurkkuunsa hopeaputken, mutta nämä konstit pettivät.

Sata vuotta myöhemmin Robert Louis Stevenson ja William Henley kirjoittivat aiheesta näytelmän "Oltermanni Brodie eli kaksoiselämä". Paria vuotta myöhemmin Stevenson muokkasi aineistosta klassikoksi muodostuneen romaanin Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde.