Useimmiten Kysymättömät Kysymykset

K: Siis mitä häh?
V: Hyvä kysymys. Tämä sivu on viihdettä. On turha kuvitella, että käsiteltäviä asioita tarkasteltaisiin muusta kuin huumorin näkökulmasta. Koska elämä on luonteeltaan traagista, on syytä nauraa pitkään ja makeasti, sanoi Paavo Haavikko. Se on minun uskonkappaleeni.  
Joskus harvoin saattaa mukana olla satunnainen mielipidekirjoitus tai historiallinen kuvaus, joiden huvittavuus on korkeintaan tahatonta. Jos nekin käyvät tahattomasta huumorista, sehän on hauskaa.

K: Ovatko nämä tapaukset tosia?
V: Parhaani mukaan pyrin siihen, että ne olisivat. On materiaalia, jonka olen todennut tekaistuksi, ja olen jättänyt sellaisen jo alunperin pois. Koska kysymys on usein anekdooteista, joiden keräily ja arvostus on taiteenlaji sinänsä, niihin on parasta suhtautua siten, että jos ne eivät ole totta, niiden pitäisi olla. Kuten italialaiset sanovat, Che non e vero, e ben trovato. (Jos se ei ole totta, se on hyvin keksitty.) Rekkakuski Larry Walters on todellinen henkilö ja hänen saavutuksensa on totta. Hiro Onodan tapaus on hyvin dokumentoitu. Ja niin edelleen. Pienellä viitseliäisyydellä ja googlaamalla voi todeta tarinoiden paikkansapitävyyden - tai sitten ei. Ilmiantoja urbaanilegendoista otetaan vastaan. Kommentoikaa.

K: Onko mitään mikä ei kelpaisi tähän kokoelmaan? Milloin aiot esitellä perverssejä sarjamurhaajia?
V: En koskaan. Näissä persoonissa ja tapauksissa tulee olla paljasta tai kätkettyä huumoria. Perverssi sarjamurhaaja ei ole hauska. Suurella todennäköisyydellä sellainen henkilö on mielenvikainen. Victor Lustig oli tietysti rikollinen, joka aiheutti vahinkoa monille, mutta se vahinko ei ollut nähdäkseni korvaamaton, eikä hän saattanut ketään koskaan hengenvaaraan. Siinä kulkee raja. Enemmistö näistä persoonallisuuksista, joita käsittelen, on aiheuttanut vahinkoa lähinnä itselleen. Ilmiöt ja aatteet ovat toinen juttu, ne ovat vahingollisempia kuin ihmiset.

K: Okei, nämä heput ovat suurelta osin harmittomia, mutta joukossa on selvästi mielenvikaisia persoonia. Miksi heitä täytyy pilkata?
V. Kiistäisin sanan "mielenvikainen". He ovat persoonallisuuksia. Kuinka vakavissaan he itse ovat olleet, se jää kokonaan lukijan itsensä päätettäväksi. Eikä heitä pilkata. Pilkka on lukijan omassa päässä. Florence Foster Jenkins lauloi koska hän halusi laulaa, silläkin uhalla että hänelle naurettiin, ja siitä hän viis veisasi. Hän oli oman elämänsä sankari. Sellainen on kunnioitettavaa, toteutui se kuinka hupsusti tahansa.