1913834.jpg

Meidän tarkoituksiimme tämän hetken kiinnostavin britti on herra Stuart Hill, tuttujen kesken Captain Calamity. 65-vuotias aktiivinen eläkeläinen on herättänyt tällä vuosikymmenellä yleisön huomiota kurjilla navigointitaidoillaan ja omalla mikrovaltiollaan.  

Vuonna 2001 herra Hill nosti purjeet Manningtreessa, Essexissä tarkoituksenaan purjehtia Brittein Saarten ympäri. Aikomus oli kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta hänen omatekemä (totta kai) veneensä ei vaikuttanut olevan haasteen tasalla. Hänellä oli jo vaikeuksia päästä ulos Yarmouthin lahdesta, koska radioyhteys katkesi. Hänet pelastettiin uhkayrityksensä aikana seitsemän kertaa, ja kun hän pääsi lukuisten vastoinkäymisten jälkeen peräti Shetlannin saarille saakka, vene keikahti myrskyssä lopullisesti ympäri.

Shetlannissa herra Hillin elämä selvästikin otti uuden suunnan. Hän osti 2,5 eekkerin saaren nimeltä Forewick Holm ja antoi juhannuksena 2008 julistuksen, jossa hän nimesi saarensa Forvikin kruununhallintoalueeksi. Hillin mukaan saari ei ole osa Britanniaa eikä kuulu näin muodoin Euroopan Unioniin. Hill kertoi lehtimiehille, että hänen tarkoituksensa on pakottaa hallitus ja kunnanvaltuusto arvioimaan saaren historiaa ja perustuslain pätevyyttä. Monien shetlantilaisten tavoin Hill uskoo että viikinkien aikoinaan asuttamilla Shetlannin saarilla on paljon enemmmän tekemistä Norjan kuin Skotlannin kanssa, Lontoosta nyt puhumattakaan. Tulevina kuukausina hra Hill on suunnitellut painattavansa omia postimerkkejä, nostavansa oman lippunsa salkoon ja jopa lyövänsä omaa rahaa, kultakolikoita joille hän on antanut nimeksi gulde.

Mutta tämä on vasta alkua. Hill on kehottanut Shetlannin 22 000 asukasta julistautumaan itsenäisiksi. Mieleisensä laillisen perusteen herra Hill on mielestään löytänyt historiasta. 1469 Tanskan kuningas Kristian panttasi Shetlannin saaret Skotlannin Jaakko III:lle saadakseen rahat tyttärensä myötäjäisiin. Koska lainaa ei ikinä maksettu takaisin, eikä muita lainvoimaisia sopimuksia ole solmittu, Shetlantia tulisi kohdella kuten kanaalisaaria tai Man-saarta. Ensi töikseen Shetlannin neuvosto onkin haastanut Hänen Majesteettinsa maanhallintoviraston Shetlannin merenpohjan omistusta koskevassa kysymyksessä. Historian ja lainoppineet huomauttavat, että vuoden 1469 jälkeen on tapahtunut joitakin perustuslaillisia muutoksia, eikä Skandinavian kuningaskunnilla ole vaatimuksia Shetlannin suhteen.

Herra Hill kuuluu palanneen rakentamaan Forvikin ensimmäistä pysyvää rakennusta. Rakennusaineina on laminoitu puu, kovalevy ja muovilakanat, kaikki ankkuroituna maahan kalaverkolla, ettei tuuli veisi pysyvää rakennusta mennessään. "Tämä on todella rattoisaa", herra Hill vakuutti hymyillen ja lisäsi että "jokaisen eläkeläisen pitäisi tehdä tällaista".

15. syyskuuta 2008 tiedotettiin että myöhään sunnuntai-iltana Skotlannin merivartiosto oli pelastanut merihädästä 65-vuotiaan miehen, joka oli liikkeellä itsetehdyllä maihinnousulautan tyyppisellä aluksella. Hälyttäessään merivartioston hän oli ilmoittanut koneiden sammuneen aalloissa ja että ajelehtivan aluksen kannella oli paljon vettä. Helikopteri ja pikavene hälytettiin paikalle. Pikaveneen pelastusmiehistö poimi merestä herra Stuart Hillin, 65, joka kertoi lehtimiehille olevansa pahoillaan, että hänen merenkululliset vastoinkäymisensä vievät huomiota hänen ajamiltaan tärkeiltä perustuslaillisilta kysymyksiltä.

Forvikilla on nykyään oma lippu, Suomen lipun käänteisversio, jonka ristin päällä on Norjan vaakunaleijona. Kansalaisuutta saa hakea, se maksaa 2.5 Forvikin guldea. 1 gulde on 60 puntaa, joten Ladonian kansalaisuus (joka maksetaan omalla luovuudella) saattaa houkutella verrattomasti enemmän.

http://shetlandconversation.squarespace.com/shetland-action/