15064.jpg
Jura-kauden ammoniitti Volgan mutkasta, ikä 200-145 miljoonaa vuotta. Arvo 5 euroa. Tekno-Kekon yksityiskokoelmat.

1975 kalifornialainen liikemies Gary Dahl keskusteli ystäviensä kanssa lemmikeistä. Dahl ilmoitti kantanaan, että lemmikeistä on pelkkää riesaa. Ne sotkevat, räyhäävät, ja ovat kalliita hoitaa. Dahl uhosi että mieluummin hän pitää lemmikkinään kiveä. Kivi on halpa, helppohoitoinen, ja sillä on hieno luonne.

Herra Dahl kirjoitti parissa viikossa kivenkasvatuskäsikirjan. Siinä neuvottiin, kuinka vaalitaan suhdetta geologiseen lemmikkiin. "Opeta se leikkimään kuollutta. Laita se vanhojen sanomalehtien päälle. Kivi ei ikinä käsitä mitä varten sanomalehti on, eikä se tarvitse enempää koulutusta." Kirjan lisukkeeksi Dahl kehitti kivilemmikin. Hän meni rakennustarvikemyymälään ja löysi kaupan kalleimman murikan, Rosarita Beach -kiven. Ne olivat samankokoisia harmaita mukuloita, jotka maksoivat tuskin mitään. Dahl paketoi kivet lemmikinkantolaatikkoa muistuttavaan lahjapakkaukseen käsikirjan kanssa.

Dahl esitteli keksintöään lahjatavaramessuilla syksyllä 1975. Lokakuun loppuun mennessä hänestä oli tullut julkkis. Hän esiintyi TV:n Tonight Showssa - kahdesti. Dahl mainosti kieli poskessa, että jokainen kivi on yksilöllisesti valittu ja testattu. Jouluun mennessä kaksi ja puoli tonnia kiveä oli käynyt kaupaksi. Lemmikkikiviä myytiin loppuvuonna 1975 miljoona kappaletta 3.95 dollarin kappalehintaan. Gary Dahlista oli tullut miljonääri.  

Oli odotettua että muita kivikauppiaita alkoi tulla markkinoille. Dahl ryhtyi mainostamaan kiviään alkuperäisinä lemmikkikivinä (varokaa jäljitelmiä!) ja lisäsi palveluihinsa lemmikkikivien tottelevaisuuskoulutuksen, mutta lemmikkikivihullutus oli nopeasti ohi. Ylijäämäkivet myytiin helmikuussa 1976 ystävänpäivänlahjoina alennuksella.

Ken Hakuta, joka on kirjoittanut kirjan "How to Create Your Own Fad and Make a Million Dollars" on vakuuttunut siitä, että hulluilla muoti-ideoilla on tarkoituksensa. "Jos hullutuksia olisi enemmän, tarvittaisiin paljon vähemmän psykiatreja. Sen sijaan että maksat sata dollaria tunnilta siitä hyvästä että saat jorista, voisit yhtä hyvin sulkeutua huoneeseen ja leikkiä tunnin muotilelulla. Tuloksetkin olisivat parempia."