NYRKI JOULUMIES:
Taloudellinen urheiluruutu, hyvää iltaa. Helsingin pörssi suistui tänään sekasortoon. Syynä oli tuotantoyritys Oy Produkton ilmoitus, että se aikoo palkata työntekijän. Välittömästi ilmoituksen jälkeen kaikkien osakkeiden kurssi romahti 15%. Jääkiekkoanalyytikkomme Petteri Sihvonen kommentoi tilannetta. Petteri, mistä näin voimakas reaktio?

SIHVONEN:
Tällainen siirto on vastoin kaikkia ikiaikaisia markkinatalouden peruslakeja. Joka kerran kun yritykset vähentävät työntekijöitä, on nähty että niiden osakekurssi nousee. Nyt kun palkataan lisää työntekijöitä, on väistämätöntä että kurssi tippuu.

JOULUMIES:
Mutta miksi kaikkien muidenkin yritysten kurssit laskivat, eikä vain Produkton. Produktohan tässä on se, joka aikoo palkata työntekijän.

SIHVONEN:
Se johtuu siitä, että tällainen radikaali siirto saa markkinat epäilemään muidenkin yritysten pelikirjoja. Nyt tarvitaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, että markkinat uskovat, että muilla ei ole samanlaisia aikeita palkata työtekijöitä.

JOULUMIES:
Tapahtumat leviävät ilmeisen nopeasti. Frankfurtissa on tapahtunut notkahdus ja Lontoossa indeksi on pudonnut jo kymmenen prosenttia. Onko yksi suomalainen yritys nyt suistamassa koko maailmantalouden sekaisin?

SIHVONEN:
Kyllä se siltä vähän näyttää, ja se panee kysymään vakavasti, tunteeko Oy Produkto ollenkaan yhteiskuntavastuutaan asiasta.

JOULUMIES:
Osa-aikainen toimittajamme Liisa Ustalo kävi haastattelemassa Produkton toimitusjohtajaa Pirkka Palloa ja näin hän perustelee shokkipäätöstään.

PALLO:
Nyt täytyy muistaa, että Produkto on sikäli poikkeuksellinen firma, että me emme vain siirtele bittejä koneelta toiselle, vaan me valmistamme oikeaa tavaraa. Tämän oikean tavaran valmistamiseen tarvitaan työntekijöitä.

USTALO:
Mutta eikö päätöstä olisi voitu julkistaa maltillisemmin? Esimerkiksi olisitte voineet ilmoittaa, että harkitsette ensi alkuun 1/3 työntekijän palkkaamista.

PALLO:
Kun työntekijöitä palkataan, vaikka vain kolmasosaksi, niin ne 2/3 yleensä seuraa väkisin mukana.

JOULUMIES:
Paniikki leviää. Japanissa Nikkei-indeksi on pudonnut heti kaupankäynnin alettua 30 pistettä. Taustalla on pelko siitä, että japanilaiset eläkeläiset katsovat tilaisuutensa tulleen ja vaativat vanhoja työpaikkojaan takaisin. Petteri Sihvonen, kuinka pahaksi tilanne voi vielä päästä?

SIHVONEN:
Kyllä tämä nyt näyttää ennennäkemättömän pahalta. Yrityksiin ja valtiovaltaan ja valmentajiin kohdistuu valtavia paineita.

JOULUMIES:
Kansainvälinen Olympiakomitea on tuominnut työntekijän palkkaamisen urheiluhengen vastaisena tekona. Työpaikoistaan huolestuneet intialalaiset ovat mellakoineet Bangaloressa. 110 henkeä on tallottu hengiltä. Meillä on kansainvälinen kriisi!

SIHVONEN:
Minusta toimitusjohtaja Pallon on nyt osoitettava miehuullisuutta ja peruttava päätöksensä.

JOULUMIES:
Samaa vaatii myös Suomen hallitus. Pääministeri Vanhanen on matkustanut Brysseliin selostamaan tilannetta EU-maiden edustajille. Tapaus on viety jo EU:n tuomioistuimeen. Suomelta vaaditaan ennätyksellisiä korvauksia markkinahäiriöstä, epäterveestä kilpailusta ja siitä, että Matti Vanhasen sukat haisee.

SIHVONEN:
Saanko sanoa mitä tuli mieleen. Tämä olisi voitu välttää ainakin osaksi, jos puolustuksen etäisyys hyökkäysrintamaan ei olisi niin toivottoman pitkä kuin mitä se nyt on. Pitäisi olla enemmän rohkeutta haastaa vastustaja kaksinkamppailuihin. Peliväline on vallan väline, se pitää muistaa.

JOULUMIES:
Toimitusjohtaja Pallo on puhelimessa. Aikeenne palkata työntekijä on saanut aikaan pörssiromahduksen, kansainvälisen paniikin ja poliittisen kriisin. Aiotteko nyt perua päätöksenne?

PALLO:
…En…

JOULUMIES:
Ette vieläkään! Mitä pitää tapahtua että muuttaisitte mielenne, idiootti! Maailmanloppuako haluatte!

PALLO:
…mutta kun me tarvitaan työntekijä…

JOULUMIES:
Odottakaapa siellä. Tämä on viimeisin tieto. Brysselissä on päästy alustavaan ratkaisuun. EU lupaa tukea yrityksille, jotka peruvat aikomuksensa lisätä työvoimaa. Miltä tämä kuulostaa?

PALLO:
Siis, jos minä pistän setelitukun rekka-auton eteen ja sanon sille että alas kantaa tavaraa autoon, niin setelitukku alkaa kantaa?

SIHVONEN:
Markkinatalouden ikiaikaisten lakien mukaan tarkoitus ei ole tuottaa, tehdä, eikä valmistaa välttämättä yhtään mitään. Tarkoitus on on tehdä tulosta, jotta läntisen maailman eläkekassat saisivat rahaa maksaa eläkkeet. Se on talouden olemassaolon tarkoitus. Ymmärrättekö?

PALLO:
Mutta kun me tehdään tuotetta, jota ihmiset tarvitsee…

JOULUMIES:
Toimitusjohtaja Pallo. Yksi kysymys. Mitä teidän firmanne Produkto valmistaa?

PALLO:
Koirankeksejä.

(Sihvonen ja Joulumies kalpenevat vitivalkoisiksi. Joulumies nostaa käden ylös.)

JOULUMIES:
Nyt tiedän mitä tapahtuu. Odotetaan kymmenen sekuntia. Viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi.

(Joulumiehen käteen kiikutetaan sähke.)

JOULUMIES:
Kuten arvata saattaa, eläinsuojelujärjestöt kautta maailman ovat rientäneet suomalaisen koirankeksivalmistajan tueksi. Buddhalaisissa temppeleissä munkit ovat ryhtyneet nälkälakkoon jotta painostustoimet suomalaista koirankeksivalmistajaa kohtaan perutaan. Englannin pääministerin asema horjuu, kun yleinen mielipide on kääntynyt häntä vastaan. Suomen hallitus harkitsee valtion tukiaisia, jotta Produkto Oy voisi palkata peräti kaksi työntekijää. Kansainvälinen Olympiakomitea kehottaa Suomea hakemaan talvikisoja.

SIHVONEN:
Tämä on täysin markkinatalouden ikiaikaisten lakien mukaista. Nyt pitäisi hyökätä kolmella sektorilla eteenpäin sentterin kautta ja huolehtia kenttätasapainon säilymisestä…