1254320477_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uusimman lehtimainoksen mukaan Keskustan omistamista vähittäismyymälöistä saa nyt ruokaa halvemmalla. Oli jo aikakin. Aiemminhan Keskustan omistamista vähittäismyymälöistä on saanut halvemmalla vain rakennustarvikkeita, pesukoneita ja syntymäpäiväjuhlia.

Sympatia on muutenkin korkealla, sillä monet muutkin käsittämättömyydet ovat saaneet viikonlopun aikana selityksensä.

Maaseudun kukkasrahastossa ei ole mitään ihmeellistä. Selvää on että tehomaatalouden ansiosta kukkaset ovat maaseudulla käyneet niin vähiin, että ne on pitänyt säätiöidä.

Ei pidä ihmetellä myöskään, miksi nuorisoasuntosäätiö omistaa golfkentän. Golfkenttä on mainio tila telttakylämajoitukselle. 1990-luvulla Turun sosiaalitoimisto jo suositteli asunnottomille asiakkailleen teltassa asumista. Kyseessä on maan tapa.

Timo Kalli peräänkuulutti eduskunnassa uusia ”sääntöjä, jotka vastaavat tämän päivän arvoituksia”. Päivän arvoitus on, miten Helsingin käräjäoikeus on onnistunut ratkaisemaan oikeusjutun Matti Nikki vs. Pelastakaa Lapset ry. jälkimmäisen hyväksi. Rangaistus tekijänoikeusrikoksesta on 40 päiväsakkoa. Päiväsakkojen lisäksi Nikki määrättiin maksamaan noin 2 500 euroa vahingonkorvauksia Pelastakaa Lapset ry:lle ja lähes 6 000 euroa yhdistyksen oikeudenkäyntikuluja.

Jos Pelastakaa Lapset ry. jonakin päivänä saisi päähänsä ennenkuulumattoman ajatuksen ajaa lasten ja nuorten hyvinvointia, vaikkapa puolustamalla alaikäisten vaikutusmahdollisuuksia ja osallisuutta yhteiskunnassa kymmenesosalla siitä tarmosta, mitä se on kiinnittänyt tähän juttuun, olisin tyytyväinen.

Pakinoitsijalle on aina tähdellistä tietää, onko sääntöjä muutettu. Siltä osin käräjäoikeuden päätös herättää enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia. Oikeus on tutkinut parodiaa ja todennut: ”Sananvapaus on perusoikeus. Käräjäoikeus ei epäile oikeudessa kuullun Nikin ajatusta toimia keskustelutarkoituksessa. Siitä huolimatta hänen julkaisemansa sivusto on sisällöltään sellainen, että sitä ei voi pitää parodiana, vaan sivuston tehneen Suvi Kuikan työtä ja Pelastakaa Lapset ry:n toimintaa halventavana. Sen vuoksi Nikin epäonnistunut parodiatarkoitus ei poista hänen menettelynsä rangaistavuutta.”

Parodiaa saa olla, kunhan se ei vain halvenna? Tässähän ei ole mitään järkeä. Pihviä saa syödä, kunhan sen takia ei tapeta eläimiä?

Opetusministeriön tekijänoikeusneuvoston näkemykset logojen ym. käytöstä parodiassa ovat aiemmin lähteneet aivan toiselta pohjalta. Luultavasti he ja satiirikot joutuvat nyt tarkistamaan periaatteitaan, jos tällainen tuomio jää voimaan.

Siitä taas seuraisi että vastedes mäti saa vanheta rauhassa. Kyllä se näille mädille kelpaisi.

Mitä on tämä kiima, jolla yhteiskunta hakemalla hakee yhteenottoja ja kerjäämällä kerjää kuonoonsa?

Puolustuksen asianajaja kommentoi oikeuden päätöstä. Pelastakaa Lapset ry:n kommenttia emme saaneet tähän lähetykseen.