Vuoden 1948 Yhdysvaltojen presidentinvaalit olivat jännittävät. Tavanomaisen kahden sijasta kolme ehdokasta voitti osavaltioita ja valitsijamiehiä, neljäskin ehdokas keräsi yli miljoona ääntä, aamulehdet julistivat itsevarmoina Thomas Deweyn voittajaksi, ja kuitenkin vaalit voitti Harry Truman, vieläpä selvästi.

Erikoisin kandidaatti tuona vuonna ei ollut kuitenkaan etelän punaniska Storm Thurmond, joka keräsi 39 valitsijamiestä, eikä edistyksellisten nimissä esiintynyt Henry Wallace, joka jäi Thurmondista vain vajaan 20 000 äänen päähän. Meidän tarkoituksiimme kiinnostavin presidenttiehdokas vuonna 1948 oli 85-vuotias Jonathan Maxwell.

Jonathan Maxwell oli chicagolainen kasvisravintolan omistaja, joka pröystäili sillä että hän ei ollut maistanut lihaa 45:een vuoteen. Amerikan Vegetaaripuolueen puheenjohtajan ominaisuudessa teräsvaari Maxwell vaati karjankasvatuksen lopettamista ja teurastamoiden sulkemista. Maailman nälän ratkaisisi kasvisravinto, jota sopikin suositella, sillä Maxwell kertoi rakastavansa kaikkia vihanneksia paitsi okraa. Alikehittyneille alueille olisi hyvä perustaa puutarhakaupunkeja. Siinä sivussa Maxwell olisi kieltänyt lailla alkoholin, tupakan ja lääkkeet.

Luonnonläheisen elämänmuodon kannattaja arvioi, että Yhdysvalloissa eli vähintään 3 miljoonaa kasvissyöjää, mikä merkitsisi merkittävää kannatuspohjaa hänen poliittiselle kampanjalleen. Asiassa oli vain yksi pieni mutta. Maxwell oli syntynyt Britanniassa, eikä ollut kelvollinen Yhdysvaltojen presidentiksi. Hänen varapresidenttiehdokkaansa, vegetaristilehden päätoimittaja Symon Gould totesi ykskantaan, että asialla ei ollut kuitenkaan kovin suurta merkitystä, sillä he eivät odottaneet tulevansa valituiksi.

Maxwell tajusi USA:n lainsäädännön hupaisuuden kesken kampanjansa, jolloin hän päätti jatkaa, jotta saisi aikaan jotakin. Jotakin hän saikin aikaan. Hän meni naimisiin 85-vuotiaana itseään 40 vuotta nuoremman vaimon kanssa.

1950-luvulla Maxwellin liiketoimet kärsivät ja hän ryhtyi yhdeksänkymppisenä ovelta-ovelle-kaupustelijaksi. Viimeiset vuotensa hän eli Amerikan Vegaaniseuran kommuunissa Etelä-Kaliforniassa. Hän lopulta menehtyi terveyteensä 101-vuotiaana.