Itävaltalaisella psykoterapeutilla Wilhelm Reichilla (1897-1957) oli poikkeuksellista tietoa. Hän uskoi että seksuaalisen ilmaisun vapaus on välttämätöntä vakaalle mielenterveydelle. Hän otti etäisyyttä Freudiin julistamalla, että orgasmista pidättäytyminen johtaa psyykkisiin ja myös fyysisiin sairauksiin. Kun kriitikot huomauttivat, että on lukuisia neurootikkoja, jotka eivät ainakaan kärsi orgasmien puutteesta, Reich puolustautui jaottelemalla orgasmin hyviin ja huonoihin. Huonot orgasmit ovat Reichin mukaan niitä, jotka perustuvat homoseksuaalisuuteen tai eroottisiin fantasioihin, kuten myöskin epätavallisen lyhyet tai pitkät orgasmit.

Omia potilaitaan Reich hoiti aluksi menetelmällä, jota hän kutsui vegetoterapiaksi. Tässä menetelmässä hän yhdisti psykoterapian ja hieronnan. Sen jälkeen hän toteutti sarjan hieman kyseenalaisia kokeita, joilla hän pyrki todistamaan seksuaalisen sähkön olemassaolon. Reichin mukaan tämä energia piili sukupuolielimiin latautuneena, ja purkautui esiin orgasmin yhteydessä.

Ennen 1930-luvun vaihdetta Reich perusti "sosialistisia seksiklinikoita" Wieniin, toivoen saavansa aikaan kommunistisen kansannousun vapauttamalla miehet seksuaalisesta estoutuneisuudesta. Reichille kapitalismi merkitsi "sadismin, ahneuden, kateuden ja kaikenlaisten perversioiden" syytä. Reichin historiantulkinnassa Saksan keisarikunta hävisi ensimmäisen maailmansodan, koska keisarillisella perheellä ja hallitsevilla luokilla oli epätyydyttävä sukupuolielämä.

Itävallan kommunistinen puolue ei katsonut voivansa yhtyä Reichin näkemyksiin, ja pakotti hänet sulkemaan klinikkansa. Reich siirtyi Berliiniin, liittyi Saksan kommunistipuolueeseen, ja avasi lisää klinikoita. Parhaimmillaan hänen Saksan proletaarisen sukupuolipolitiikan järjestössään oli 40000 jäsentä. Paikallinen kommunistipuolue reagoi samoin kuin Itävallassa: hänet potkittiin puolueesta ulos ja hänen kirjansa julistettiin pannaan. Hän hankki lisää vihamiehiä väittämällä, että koko natsipuolue oli sukupuolisen tukahtuneisuuden seurausta. Hän ehti paeta Saksasta viime hetkellä Tanskaan turistiksi naamioituneena. Jos Reich kuvitteli, että Tanska olisi vapaamielisempi, ja ottaisi hänet avosylin vastaan, hän erehtyi. Kun hän esitteli Tanskan opetusministerille ajatuksiaan alastomista opettajista ja alastomista koululuokista, hänet karkotettiin maasta.

Reich löysi viimein turvapaikan Yhdysvalloista, missä hän esitteli 1940 orgonienenergialaitteen. Kyseessä oli iso puusta ja metallista rakennettu arkku, johon potilas istuutui nauttiakseen kosmisesta orgonienergiasta, joka aikaansai fyysistä ja sukupuolista hyvinvointia, ja paransi syövän. Seitsemän vuoden aikana Reich rakensi 170 orgonilaitetta, joita vuokrattiin asiakkaille kymmenen dollarin kuukausimaksusta. Elintarvike- ja lääkevirasto julkaisi 1954 hänestä 27-sivuisen asiakirjan, jossa Reich todettiin huijariksi, ja häntä kiellettiin ansaitsemasta orgonilaitteillaan. Reich ylenkatsoi määräystä, ja joutui vankilaan, missä hän kuoli sydänvaivoihin.