1300358519_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kukaan ei tiedä nyt, mitä pitäisi seuraavaksi edes yrittää. NHK kertoi kello 17 maissa, että 13 vapaaehtoista on lähdössä kamikazeajelulle viidellä tankkiautolla. Lähtö tapahtuisi kymmenen minuutin sisällä.

Sen jälkeen NHK katkaisi suoran helikopterikuvan (= ajoi helikopterin maihin) ja alkoi esittää uusintoja. Sendaissa kerätään autojen päältä lunta jotta saisi vettä, jolla vetää vessan.

Kello 18 tuli viimeinen helikopterikuva Fukushimasta, jossa ilta alkoi hämärtyä.

1300358493_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kello 19 alkoi pääuutislähetys. Pääaiheena aamuinen veden pudottaminen helikopterista, josta NHK World sanoi suoraan selvällä englannin kielellä, että kyseessä oli "Psykologinen operaatio".Sen päätyttyä kerrottiin, että vesitykkioperaatiota ei voitu suorittaa liian korkeiden säteilyarvojen takia.

Kriisivaliokunnan puheenjohtaja Marutei Tsurunen on näemmä sanonut Yleisradiolle, että jos jotakin aiotaan tehdä, sen pitää tapahtua tänään. Mitään ei tapahdu. Sen sijaan kehitellään poliittista kriisiä, kun ei muuta osata. Sengoku on kutsuttu naftaliinista Edanon päällystakiksi varakansliaministeriksi.

Crapcon varsinainen tiedotustilaisuus aamun karkuunjuoksushown jälkeen oli täydellistä ajanhaaskausta.

- Onko nelosreaktorin altaassa vettä?

- Kyllä siinä oli vettä. Eilen oli...

- Ovatko säteilyarvot nousseet?

- Ei ne ole tietääksemme nousseet. Eilen oli...

- Mikä päivä huomenna on?

- Eilen.

Crapco on säästänyt meidät päivän mittaan enemmiltä stand-up-komiikan ja noh-teatterin sekaisilta tiedotustilaisuuksilta. Ollaan onnellisia edes siitä. Se ei tosin lämmitä puolta miljoonaa, joille on ensi yönäkin tarjolla pakkasta. Minä en usko enää kuin Japanin säteilyturvakeskukseen, ja heillä on seinällä esillä pahaenteinen kartta, iso puoliympyrä Itä-Japanin keskellä ja sen vieressä isoin kirjaimin "IF". Se oli asetettu paikkaan, josta kaikki tv:n katsojat sen näkevät, eikä sitä sanallakaan kommentoitu. Taitaa olla näitä kuuluisia psykologisia operaatioita.

Tuuli ei puhalla ikuisesti Tyynellemerelle päin. Paras vaihtoehto olisi, jos laitokseen saataisiin virta päälle ja kontrolli uudestaan käyntiin, mutta kuka kytkee piuhat? Psykologinen operaatioko?

Yukio Mishima mainitsi vuotta ennen vallankaappausyritystään ja itsemurhaansa, että nykyaikaisen elämänmenon suurin ongelma on, että ei tarjota kylliksi tilaisuuksia kuolla kunniakkaasti. Tästä sikiää paheellisuutta ja korruptiota. Hän halusi muuttaa asiat ja kokosi yksityisarmeijansa kaappausretkelle armeijan tukikohtaan. Siellä hän puhui asemiehille kunniasta, häpeästä, ja vanhan ajan kurista. Häntä ei kuunnellut kukaan. Ei ihminen halua kuolla kunniakkaasti, vaan pitää huolta itsestään ja rakkaistaan. Ei halunnut edes vuonna 1970.