1317204251_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sen kerran kun julkisuudessa väitettiin, että presidenttiehdokas Paavo Lipponen olisi puolustanut heikompiaan, pres.ehdokas vaati välittömästi tiedon kumoamista ja anteeksipyyntöä oikeusjutun uhalla.

Kaksi ajatusta: Ensinnäkin en ole hitustakaan yllättynyt. Demari, joka puolustaisi heikompiaan, olisikin fantasiafiktiota. Toisaalta Kuopion Lyseo oli 1950-luvulla useiden todistajien mukaan kelvottomien opettajien kokoontumisajo.

Ja asiaan.

Suosittelen vuonna 2009 toimintansa aloittanutta salakavalan riemastuttavaa blogia nimeltä Dagens lokaltidningsbesvikelse. Sivun toimittaja Helmer Sigm kertoo valitsevansa aineistonsa seuraavien kriteerien pohjalta: 1. Ongelman tulee olla triviaali, esim. Bernt sai odottaa varttitunnin bussia. 2. Uutiseen tulee sisältyä kuva kaltoinkohdellusta kansalaisesta, mieluummin perhe koottuna ympärille. 3. Teatraalinen ilme, suupielet alaspäin ja esillepano, jolla korostetaan tavatonta vääryyttä, ja 4. Mieluummin paikallislehden tarjontaa, joskin Aftonbladet ja Expressen ovat myös kunnostautuneet alalla.

Näihin artikkeleihin on tallennettu modernin ihmisen elämäntuska. Lukemattomat ovat ne hetket, jolloin olen ihailun ja kateuden sekaisesti seurannut ruotsalaisten lajikumppaneidemme sisyfosmaista yritystä elää parhaassa mahdollisessa maailmassa. Heidän avautumisensa murheen hetkellä kertoo karua kieltään. Tuollaisina hetkinä, jolloin kohtalon järjestämät ylitsekäymättömät takaiskut saavat havahtumaan ja huomaamaan, että meitä on kusetettu, ihminen näyttäytyy paljaimmillaan. Silloin he soittavat paikallislehden toimitukseen ja parahtavat perinteisen kertosäkeen: Kuinka tällaista saa tapahtua Minun Ruotsissani!

1317204266_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Suuri skandaali: Möykky maidossa!

Ulf Hedman Ludvikasta tapaa ostaa maitoa, jota hän käyttää työpaikallaan kahvin kanssa. Asiaan kuuluu, että hän harvemmin vilkaisee parasta ennen –päivämäärää. Elokuussa 2011 hra Hedman osti Coop Konsumista litran tölkin Milkon kevytmaitoa, josta löytyi varsin kookas kokkeloitunut möykky. Äkämystynyt hra Hedman soitti meijeriin, jossa vastuuhenkilö tiesi kertoa purkkia ja möykkyä näkemättä, että se on liimaa. Ilmeisesti pakkausten valmistuskoneeseen paakkuuntuu liimaa, jos sitä ei puhdisteta riittävän usein, ja näin möykky oli aikanaan tippunut siihen tölkkiin, jonka hra Hedman pahaa aavistamatta osti. Hra Hedman aikoo palauttaa tölkin meijerille. On ollut myös puhetta rahallisesta korvauksesta.

Hra Hedman halusi myös huomauttaa, että maito haisi. ”Tuoretavara ei saisi olla vanhentunutta!” lausui hra Hedman neuvokkaasti.

1317204283_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Odottamaton ongelma: Puu kasvaa takaisin!

Keväällä 2011 Ljungdalassa kaadettiin kookas paju, joka varjosti pyörätietä. Jäljelle jäi leveä kanto. Kuinka ollakaan, kesän aikana kannosta alkoi versoa uusia oksia joka suuntaan. Tämänhetkinen ongelma onkin, että paju ei ainoastaan varjosta, vaan oksat piiskaavat pyörätien käyttäjiä. Paikallisasukkaalla Mats Åhlanderilla on kuitenkin suurempi huoli: Kun alkaa sataa lunta, voi sattua onnettomuuksia. Kunnan lumiaura ei nimittäin pysty ohittamaan pajua. Ratkaisuksi Åhlander ehdottaa, että kadun varrelle rakennettaisiin kiviaita. Soittaessaan kunnantalolle Åhlanderille vastataan, että asiaa ”katsotaan”. ”Katsominen ei auta!” halusi Åhlander tähdentää. ”Kanto pitää saada pois!”

1317204300_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Veneilijää viiksettää: Törkeää kakkimista!

Karlstadilainen Ulf Blomqvist on saanut tarpeekseen. Hän on maksanut 2200 kruunua saadakseen mahonkiveneelleen venepaikan laiturilta, mutta hänen purjehdus- ja vapaa-ajan nautintojaan häiritsee siivoton lokinpaska, jota on ruikittu kaikkialle veneen kansipeitteiden päälle. Lisäksi lintujen rääkyminen on korviaraastavaa kuultavaa. Hra Blomqvist on päättänyt ryhtyä radikaaleihin vastatoimiin. Hän lopettaa laiturimaksun maksamisen, kunnes asioihin saadaan järjestys!

Ei tässä kaikki, sillä hra Blomqvistilla on syytä epäillä, että hänen omaisuuttaan on varastettu. ”Minulla oli suuri pressu, jolla peitin veneen ettei mahonki turmeltuisi. Lähdin purjehtimaan ja asetin pressun laiturille, kaksi taitettavaa tuolia painoksi. Näin lahdella veneestä, kuinka pari kaupungin henkilökunnan edustajaa saapui laiturille, mutta kun palasin, pressu oli hävinnyt! Mistä on kysymys?”

Karlstadin satamien kunnossapidosta vastaava Tommy Andreasson pahoitteli tilannetta. Esillä on ollut erilaisia menettelytapoja. Melusuojaa esimerkiksi ei voi pystyttää ilman lääninhallituksen hyväksyntää. Mitä pressuun tulee, kyseessä on kunnan laituri, jolla tulee voida liikkua vapaasti. Mutta hra Blomqvist voi hakea pressunsa takaisin milloin ikinä vain haluaa.

1317204316_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ennenkuulumatonta epäkorrektiutta: Hakaristi eväslaukussa!

Ersbodalainen Hägglundien perhe päätti mennä syömän Frasses-ravintolaan. Lasten eväsboksiin oli sujautettu lahjana tarratatuointiarkki, josta perheen vanhemmat löysivät järkytyksekseen hakaristin. ”Puolisoni huomasi sen ensimmäisenä”, selvitti perheenäiti Malin Hägglund hiuksianostattavien tapahtumien kulkua. ”Emme voineet uskoa silmiämme. Emme tienneet, pitäisikö itkeä vai nauraa.”

Tarra-arkki löytyi kahdeksanvuotiaan Eddien lounaslaukusta. ”Eddie rakastaa tatuointeja, mutta meidän mielestämme tämä oli tavattoman kummallinen lastentatuointi, ja on hieman huonoa, että he tarjoavat tällaisia”, arveli rva Hägglund.

Frasses-ravintola valittaa tapahtunutta ja sanoutuu irti asiasta. Mitä maailmassa se sitten tarkoittaakin.

1317204794_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Etninen epäonnistuminen: Jälkiruokaa ei tarjottu!

Göteborgissa toimiva Mongolian Barbeque jätti Danilo Riquelmen, hänen tyttöystävänsä ja tukholmalaisen ystävänsä pulaan. Omaperäinen ravintoloitsija kieltäytyi tarjoamasta seurueelle jälkiruokaa sillä perusteella, että he eivät syöneet liha-annostaan loppuun. Kokiksi opiskelevan Riquelmen mukaan ravintolan kokki tuli ulos keittiöstä ja äyskäisi ”Painukaa helvettiin älkääkä ikinä tulko takaisin”. Tämän jälkeen kokki oli läksyttänyt asiakkaitaan Afrikan nälkää näkevistä lapsista, ja kuinka lautanen pitäisi syödä tyhjäksi.

Riquelme mainitsi, että hän oli vieraillut ravintolassa useita kertoja ja palvelussa ei ole aiemmin ollut huomauttamista. Kokki Henrik Cui myönsi tulistuneensa. ”Asiakkaat saavat istua pöydässä vaikka koko päivän, kunhan he syövät annoksensa loppuun. En pidä haaskauksesta. Sellaiset asiakkaat eivät ole tervetulleita tänne. He sanoivat etteivät jaksa enempää. Kuinka he sitten jaksaisivat jälkiruokaa?”

Cuin kertoman mukaan samanlainen tapaus oli sattunut aiemminkin. Hän oli ajanut ulos perheen, joka oli jättänyt useita lautasellisia kesken. Kun he palasivat takaisin syömään jälkiruokansa, he saivat syödä ne oviaukossa. Myös nämä viimeisimmät vieraat ovat tervetulleita hakemaan jälkiruokansa, vakuutti Cui.

Hra Riquelme lausui, että hän ei aio palata ravintolaan.

1317204808_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sumeilemetonta sumutusta: Häränfile olikin seläkettä!

Monica Seldahl ja Lasse Eriksson Lugnvikista kokivat elämänsä järkytyksen uudenvuodenaattona, kun osoittautui, että heidän ostamansa 1,6 kilon häränfile ei ollutkaan filettä, vaan halpaa seläkettä. ”Se oli täynnä jänteitä ja läskiä joka paikassa. Jouduimme leikkaamaan 640 grammaa pois, ennen kuin sitä saattoi syödä”, raivosi rva Seldahl.

Rva Seldahl ei kuitenkaan epäile, että huijaukseen olisi syyllistynyt hänen käyttämänsä vähittäismyymälä Ica Maxi. Sen sijaan hän kohdistaa epäilynsä lihaliike Norrköttiin. ”Soitin Ica Maxiin ja he lupasivat korvata asian. He mainitsivat, että heillä on ollut ongelmia Norrköttin kanssa aiemminkin.”

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun lihaliikettä tai vähittäismyymälää epäillään lihan väärinmerkitsemisestä voittomarginaalien kasvattamiseksi. Fuskua on tavattu kaikkialta Ruotsista. Esimerkiksi viime kesänä Linlöpingissä tehty yllätystarkastus osoitti, että monissa ravintoloissa myydään häränfileen nimellä halvempaa lihaa.
Monica Seldhal uskoo, että hän ei ole ainoa, joka on kärsinyt Norrköttin toimista. ”Kunhan muut lukevat tästä, niin useammat antavat kuulua itsestään”, rva Seldahl vakuuttaa.

Kasvatuksellinen katastrofi: Itsemurhalla uhkailua lastenkirjassa!

1317204331_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ei anteeksi, tämähän olikin Suomesta.