1268241076_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämän blogin lukijat tuntevat Lars Vilksin. Hän on Ladonian mikrovaltion perustaja, avantgardetaiteilija, kuvanveistäjä, individualisti, jonka taide perustuu harvinaisen epäruotsalaiselle uhmalle ja epäkunnioittavuudelle, joka on johtanut alinomaisiin kahnauksiin viranomaisten kanssa.

Irlannin poliisi ilmoitti tiistaina pidättäneensä seitsemän henkilöä syytettynä Lars Vilksin murhan suunnittelusta. FBI pidätti jo syksyllä amerikkalaisnaisen Colleen LaRosen, joka syytteiden mukaan värväsi naisia Euroopassa ja Etelä-Aasiassa tapahtuvien hyökkäysten tekijöiksi. Uutisten mukaan eräs hänen kohteistaan oli ”Ruotsissa asuva henkilö”. eli ilmeisesti Lars Vilks.

Murhahankkeen perusteena on nähtävästi ollut Vilksin osallistuminen Tällerudissa järjestettyyn taidenäyttelyyn vuonna 2007. Näyttelyn teemana oli koirat. Vilks otti ja piirsi Muhammedin koiraksi. Miksi taivaan tähden? ”Koska edellisenä vuonna teemana oli kissat”, Vilks vastasi. Piirroksessa koira on sijoitettu liikenneympyrään, mikä on ruotsalainen ilmiö. 2006 Linköpingissä tuntematon vandaali turmeli liikenneympyrän keskelle sijoitetun Stina Opitzin betonisen koirapatsaan. Pian koiraveistoksia komeili lukuisissa Ruotsin liikenneympyröissä. Taiteilija Stig Ramsing teki omasta liikenneympyräkoirastaan Jeesuksen.

”En ajatellut, että siitä syntyisi mainittavaa reaktiota”, totesi Vilks Sydsvenskan-lehdelle elokuussa 2007. ”Kaikki eivät ymmärrä huumoria. Norjan Vestfossenissa oli näytteillä kuva, jossa Muhammed katkoo kurkun juutalaiselta samalla kun natsiupseeri katselee vieressä. Siitä ei syntynyt mitään mekkalaa.” 

Sydsvenskanin toimittaja Andreas Ekström huomautti tähän, että vaikuttaa siltä kuin Vilks olisi hakenut provokaatiota. Mitä itseisarvoa sellaisella on? ”Totta, provokaatio voi olla tyhjää. Mutta tässä on substanssia. Jos halutaan keskustella islamista, niin miten se tapahtuu? Järjestetään paneelikeskustelu Tukholmassa, joka ei johda minnekään. Yhteenotot saavat aivan toisenlaista huomiota. Minulla ei ole totuuksia. En ole islaminvastainen, en ole äärioikeistolainen. Olen kärkevä islamia vastaan, koska islamia edustavat usein totuudenjulistajat, ja totuudenjulistajat ovat ikävää seuraa. He eivät ole vapaamielisiä, he näkevät vain totuutensa. Sama koskee kristinuskoa ja myös valtioita johdetaan samalla tavalla. Puolassa muuan taiteilija sai vuonna 2003 kuuden kuukauden tuomion yhdyskuntapalvelua siksi että hän oli esittänyt alastonfiguurin ristillä. Vuonna 2003!”

Syyskuussa 2007 Irakin Islamilainen Tasavalta –niminen yhteenliittymä tarjosi Vilksistä 100 000 dollarin suuruisen tapporahan, joka korotettaisiin 150 000:een dollariin, mikäli Vilks teurastettaisiin kuin lammas. Vilks kommentoi tarjousta sanomalla, että on hauska tietää minkä arvoinen on. Viimeisimmässä blogimerkinnässään Vilks kertoo, että hän sai tietää äskettäisistä pidätyksistä kuten kaikki muutkin, tiedotusvälineiden kautta. Ruotsin Säpo on yrittänyt soittaa hänelle, mutta ei ole median pommituksessa saanut puhelua läpi. ”Joka tapauksessa symboliarvoni suurrrikollisena on merkittävästi kasvanut.” Tämänhetkinen Vilksin pääajatus, jonka hän esittää blogauksensa päätteeksi, kuuluu: "Voi aina näytellä poliittisesti korrektia, mutta korrektiutta ei voi ikinä soveltaa käytäntöön (ellei sitten ole fanaatikko, joka on aivan oma lajinsa)."

Ladoniassa on paraikaa käynnissä presidentinvaalit. Vaalien ennakkosuosikkina pidetään ehdokasta numero 7, presidentin kenkiä.

Vilksin piirros:

http://www.vilks.net/wp-content/uploads/2007/07/muhammed-rondelllit.JPG