1515475.jpg

Ensimmäiset suomalaiset nähtiin Minneapolisissa vuonna 1864 kun he vaelsivat kaupungin läpi matkalla Wrightin piirikunnan Cokatoon, joka oli osoitettu heidän asuttavakseen. Osa Minnesotan koivu- ja kuusimetsiin asettuneista suomalaismiehistä ansaitsi elantoaan Minneapolisin tiilitehtailla. He käväisivät kotona sunnuntaisin vaihtamassa paitaa – ja käymässä saunassa.

Sauna herätti muunmaalaisissa siirtolaisissa pelonsekaista uteliaisuutta. Amerikan ensimmäisen suomalaisen saunan olivat rakentaneet Uuden Ruotsin raivaajat Delawareen 1638, mutta sen siirtokunnan epäonnistumiset katkaisivat suomalaisen saunan menestystarinan pariksisadaksi vuodeksi. Tarina kertoo, että Philadelphian kaupungin ensimmäinen rakennus oli suomalaisten rakentama sauna.

Suomalaiset olivat siis epäilyttävää porukkaa, joka harrasti käsittämätöntä öistä rituaalia. Niinpä Minnesotan farmarit, jotka olivat vakaata ja jumalaapelkäävää norjalais-saksalaista pietistien sukujuurta, tekivät viranomaisille virallisen valituksen. Suomalainen asujaimisto harjoitti hirsitemppeleissään pakanajumalien palvontaa. Lisää löylyä väitteille saatiin luotettavien todistajien vilpittömistä havainnoista, joiden mukaan suomalaisia oli nähty aika ajoin alasti kuunvalossa suorittamassa rituaalitansseja.

Wright Countyssa 1880 lopulta päätettiin, että piirikunta oli riisuttava pakanatemppeleistä ja sauna asetettiin oikeuden tutkittavaksi. Amerikkalainen uudisraivaaja vaati, että suomalaisten yleinen sauna oli siirrettävä pois "keskeltä katua". Käräjäsali tuli tupaten täyteen väkeä, joka ei ollut kuullutkaan saunasta. Näin lupaavissa olosuhteissa suomalaisten puolustus saattoi vain yrittää parhaansa mukaan osoittaa, että suomalaiset ovat luterilaista ja vaatimatonta väkeä, joka tekee kovasti töitä ja noudattaa tunnollisesti lakeja, ja että saunat ovat peseytymistä varten.

Tuomari antoi päätöksensä. Kantaja määrättiin maksamaan vastaajalle 30 dollaria hyvitystä maineen turmelemisesta ja osallistumaan 40 dollarilla kustannuksiin, jotka syntyvät siitä hyvästä, että häntä närkästyttänyt yleinen sauna siirretään syrjäisemmälle paikalle.

Sittemmin saunan epäilyksiä herättävät piirteet ovat onnistuneet pikemmin kasvattamaan sen mainetta Pohjois-Amerikassa. Saunaan törmää nykyään kaikkialla:
Saunoja pyörien päällä!
http://www.saunasessions.ca/mobilesaunas/
Tokyo Damage Report esittelee saunanaamarin! http://www.hellodamage.com/tdr/archive/weird/beauty.htm
Ontariossa toimiva http://www.greatsaunas.com/ tarjoaa asiakkailleen mm. tee-se-itse-saunoja, kannettavia saunoja, ja infrapunasaunoja (mitä häh?).

Helmikuussa 2008 korealainen oikeusistuin katsoi, että saunaan kuollut poliisiupseeri Kim ei ollut menehtynyt virkatehtävissä, eivätkä omaiset näin ollen olleet oikeutettuja työtapaturmakorvauksiin. Herra poliisiupseeri Kim oli valmistautunut ankarasti ylennyskierrosta varten ja tehnyt paljon töitä. Kun hän meni työpäivän päätteeksi kollegojensa kanssa ryyppäämään ja sammui saunaan, hän oli ehtinyt tehdä ennen sitä 25 tunnin mittaisen työvuoron. Myöhemmin Kim löydettiin kuolleena lauteilta.