perjantai, 19. joulukuu 2008
1982: Kotilon tasavalta
Huhtikuussa 1982 USA:n hallitus päätti, että hallitsematon pakolaisten ja huumeiden virta Key Westistä mantereelle oli saatava kuriin. Rajavartiosto marssi maan mantereen puoleisen osan eteläisimpään kolkkaan Viimeisen Tilaisuuden Saluunan edustalle ja pystytti jämerän tiesulun valtatielle 1, joka oli ainoa tie Key Westistä Miamiin. Saluunanomistaja Skeeter Davis katseli aikansa tapahtumien etenemistä saluunan ikkunasta ja soitti sitten vanhalle kaverilleen Key Westin pormestarille Dennis Wardlowlle.
Kun kaikki liikenne pysähtyi rajavartiolaitoksen tutkiessa autoja, syntyi 20-25 kilometrin mittainen liikenneruuhka, joka ei päässyt tietenkään purkautumaan minnekään, koska valtatien molemmin puolin oli vain merta. Key Westistä Miamiin matkalla olleet autoilijat alkoivat muuttua hivenen kireiksi ja tiedustelivat tarkastajilta, haluaisivatko nämä tarkistaa hansikaslokerotkin siltä varalta että siellä lymyilisi kuubalaisia.
Televisiokanavien reportterit riensivät paikalle tutkimaan tilannetta. Eastern Airlines avasi ylimääräisen vuoron Key Westistä Miamiin nille, jotka halusivat heti pois millä hinnalla hyvänsä. Hotellit tyhjenivät kun turistit peruuttivat matkansa. Tavaraliikenne pysähtyi. Key Westin asukkaat ja turistit eivät tuntuneet olevan enää Yhdysvaltojen kansalaisia. Päästäkseen mannermaalle heidän oli erikseen todistettava jotakin. Näissä oloissa pormestari Wardlow ja kaupunginhallitus totesivat että koska liittohallitus ei kohtele keywestiläisiä amerikkalaisina, Key West aikoo tehdä mitä amerikkalaisimman teon ja protestoi.
Liittovaltion oikeus Miamissa ei ottanut valituksia käsiteltäväksi, jolloin pormestari Wardlow julisti tv-kameroiden edessä Miamin oikeustalon portailla, että huomenna puoleltapäivin Florida Keys eroaa liittovaltiosta. 23.4.1982 Key West julistautui itsenäiseksi Kotilon tasavallaksi, Republic of Conch. Yleisön ja television todistaessa tapahtunutta pormestari Wardlow nimitettiin pääministeriksi ja ensimmäisenä virkatoimenaan hän oikopäätä julisti sodan Amerikan Yhdysvalloille. Minuutin mittaisen raa'an ja armottoman sisällissodan jälkeen pääministeri Wardlow kääntyi Key Westin laivastotukikohdan amiraalin puoleen ja antautui viholliselle. Samalla pormestari vaati miljardi dollaria ulkomaanapua jälleenrakennusta varten. Tämä shownumero saavutti laajaa huomiota mediassa ja pian sen jälkeen tiesulut purettiin.
Seuraavan kerran Kotilon tasavalta sai tilaisuuden muistuttaa olemassaolostaan 1995. Armeijan PR-pataljoona (!) järjesti sotaharjoituksen, jossa vallattiin vihollisen hallussa oleva saari. Harjoituksen kohteeksi oli valittu Key West. Harmi vain, että kukaan ei ollut muistanut kertoa keywestiläisille asiasta.
PR-pataljoona saikin mainion tilaisuuden harjoitella PR:äänsä, sillä Wardlow julisti Key Westiin yleisen liikekannallepanon ja varusti joukot ottamaan maahantunkeutujat vastaan paloveneiden vesitykeillä ja kuivalla kuubalaisella leivällä, jolla oli tarkoitus mätkiä vihollisia heidän noustessaan maihin. Pataljoona pyysi nöyrästi anteeksi seuraavana päivänä ja antautui seremoniallisesti Conchin tasavallan känttyjoukoille.
Vielä 2006 Conchin tasavallalle henkeen ja vereen omistautunut separatistiaktivisti Peter Anderson yritti valloittaa hylätyn Seven Mile Bridgen. Vanhalle sillalle oli rantautunut 15 kuubalaista, jotka pyrkivät USA:n alueelle, mutta heiltä oli pääsy evätty sillä perusteella, että viranomaisten tulkinnan mukaan he eivät olleet Yhdysvaltojen maa-alueella, vaan meren päällä sillalla. Jos silta ei siis kuulunut Yhdysvaltoihin, Conchin tasavallalla olisi sille käyttöä. Anderson suunnitteli, että sillalle voisi rakentaa huokeita ekologisia taloja. Floridan kuvernööri Jeb Bush totesi, että "kaikella kunnioituksella Conchin tasavaltaa kohtaan, silta kuuluu kaikille floridalaisille, emmekä ole aikeissa neuvotella sen myynnistä." Pakolaiskysymyksessä päädyttiin lopulta pakolaisten kannalta myönteiseen ratkaisuun, mutta vasta kun kuubalaiset olivat palanneet Kuubaan.
Conchin tasavallasta on tullut olennainen osa Florida Keysin turismia. Tasavallan nimeä kantavia baareja, kauppoja ja tuotteita on runsaasti. Tasavallalla on oma lippu ja omaa rahaa, joihin on kuvattu tietysti kotilo. Turisteille ja asian tukijoille myydään passeja ja jopa diplomaattipasseja, joista suurlähettilään passi maksaa kerrassaan 10000 dollaria, mutta hintaan sisältyykin täydelliset oikeudet edustaa Conchin tasavaltaa maailmalla, jos vain hakija hyväksytään. Asiakirjoja myyvä Peter Andersonin "Sovereign State Of Mind" –organisaatio haluaa levittää näin huumoria, lämpöä ja kunnioitusta maailmalle, joka kipeästi kaipaa näitä kolmea.
Pitänee paikkansa. Kun terroristi Mohammed Atta lähti kohti World Trade Centeriä, niin joidenkin tietojen mukaan hän kantoi Conchin tasavallan passia. USA:n konsulaatti Mumbaissa muistutti verkkosivullaan vuonna 2005, että Conchin tasavallan asiakirjat eivät ole juridisesti päteviä matkustusasiakirjoja.
http://www.conchrepublic.com/
Kommentit