1240404040_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Olkaa henkilöistä tai puolueista mitä mieltä hyvänsä (ja minähän inhoan niitä kaikkia, demokraattisesti ja tasa-arvoisesti), niin tällä viikolla suomalaiset oppivat tuntemaan toisenkin pers-suomalaisen Timo Soinin lisäksi. Hän on Jiri Keronen, joka pääsi yhdellä iskulla framille blogikirjoituksellaan ”Eu aikoo muuttaa internetin televisioksi”.
http://keronen.blogspot.com/2009/04/eu-aikoo-muuttaa-internetin.html

Brysseliin hartaan kunnioittavasti suhtautuvan puolueen edustajana hra Keronen ilmaisee asiansa varsin suoraviivaisesti: ”Euroopan parlamentti äänestää 5.5. joukosta direktiivejä, jotka kulkevat nimellä "Telecoms Package". Käytännössä se, mitä Telecoms Package tekee, on koko Internetin luonteen muuttaminen fundamentaalisesti. Voimaantullessaan direktiivit aiheuttavat sen, että vapaiden Internet-yhteyksien sijasta ihmisille tarjotaan niin sanottuja "kuluttajan käyttövalintamahdollisuuksia", jotka merkitsevät käytännössä samaa kuin televisioihin myytävät kanavapaketit. Internetin käyttäjät eivät siis itse saa valita, mitä sivuja he käyttävät, vaan he voivat ainoastaan valita valmiista kokoelmista heille ennakkoon päätetyistä sivuista.”

Foorumit ja blogit räjähtivät yhdessä illassa.

Sarjakuvafoorumilla heitettiin ”Ahaa, Kiinan malli siis.”
Petja Jäppinen luki madonluvut koko länsimaiselle demokratialle.
http://www.uusi.ihmiskunta.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2054
Rauhallinen Kriisipuuro mietiskeli ottaisiko talikon kouraansa ja lähtisi ulos.
http://kriisi.vuodatus.net/blog/1922349
Kuppalehdessä kysyttiin, onko kaikilla jo varmasti ase.
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=121610&start=0&tstart=0
Ja tämä kaikki samaan aikaan kun Jukka Kemppinen näkee informaatiosodan Baader-Meinhofien häämöttävän taivaanrannassa.
http://kemppinen.blogspot.com/2009/04/tukholman-ja-somalian-merirosvot.html
Puhumattakaan siitä, kuinka netin reguloimista kauhisteltiin vauvafoorumeilla asti.

Tiedättekö mitä. Minulla olisikin ihan uusi ja tuore idea: joukkoviestimet! Ne voisivat informoida ihmisiä asioista ja kertoa, mitä kaikkea on suunnitteilla. Mitä kirjoitti Helsingin Sanomat? Halonen närkästyi tonttikysymyksistä. Mitä kertoi Yleistelevisio? Medvejev puhui yliopistolla. Mitä kirjoitti Uusi Suomi? Rasismikokous epäonnistui. Mitä kertoi radio? Jokerit allekirjoittanut SM-liigan sopimuksen.

Omalla tavallaan huomionarvoisia asioita kaikki, mutta ei sanaakaan siitä mitä olisin halunnut kuulla juuri sillä hetkellä. Puolueiden kotisivut? Heh heh.

Kotisivuista puheenollen, mitenkähän nämä netti-ihmisten edunajajajärjestöt ja poliitikot oikein epätietoisuuteen vastasivat? Henkilöt, järjestöt, viestimet, jopa eurovaaleissa ehdolla olevat poliitikot  tulivat kaikki yllätetyiksi, vaikka heidän olettaisi olevan perillä asioista. Kukaan ei tiennyt, mistä edes on kysymys. Mitä hittoa? Sanonko uudelleen? Sanon uudelleen: Mitä hittoa? Voin sanoa sen kolmannenkin kerran.

Effi tarttui asiaan tiistaina kello 15 jälkeen. Ville Oksanen kirjoitti silminnähden nopeasti lyhyen tiedotteen, jossa todettiin että heille ”suorastaan sataa tällä hetkellä yhteydenottoja ns. Telcom-paketista”. Tarkempi analyysi odottaa itseään. Kaksi päivää on kulunut. Netissä siinä ajassa meemi on ehtinyt jo syntyä ja vanhentua.

Jyrki J.J.J.J.J.J.J.Kasvi, joka on siinä määrin perehtynyt tietoyhteiskuntalainsäädäntöön, että häntä on alettu pitää guruna, sai kuulla asiasta maanantai-iltana. Kommentti Twitterissä: ”@markosamuli Täytyy kaivautua tuohon ennen kuin otan kantaa. EU-parlamentti antoi muuten äskön varsin vastakkaisen kannan.” Tiistaista teollisuusvaliokunnan äänestystä hän ei voi tarkoittaa, koska tämä oli kirjoitettu maanantai-iltana. Tiistaina lisää: ”@saara Kuten sanottu, pähkäilen tuota EU-juttua vielä ja luen sekä tekstiä että kommentteja ja jututan Brysselin tuttuja.” Tarkempi analyysi odottaa itseään.

Keskiviikkona aamuyöllä piraattipuolueen blogissa julkaistiin ensimmäinen kohtuullinen tiivistelmä. http://blog.piraattipuolue.fi/2009/04/telecoms-package-mita-missa-milloin/
Pääkohdat: Lainsäädäntö
- Sallii jäsenmaiden hyväksyä sensuurilakeja
- Korostaa loppukäyttäjän (yksityishenkilö tai yhteistötilaaja) oikeutta estotoimiin
- Sallii jäsenmaiden sensuroida “laitonta sisältöä”
- Sallii/ei salli nettiyhteyden katkaisun ilman oikeudenkäyntiä
(Tähän ja vain tähän liittyy EU:n teollisuusvaliokunnan eilinen päätös äänin 40-4, 2 tyhjää, että internet-käyttäjää ei voida sulkea verkon ulkopuolelle ilman tuomioistuimen päätöstä.)
- Pakottaa palveluntarjoajat postittamaan tekijänoikeuspropagandaa?

Asia on edelleen kesken. Äänestys paketista tapahtuu EU:n parlamentissa 5.5. Jollakin perin merkillisellä ja takaperoisella tavalla paketti on jo hyväksytty viime syksynä. Nyt äänestetään siihen tehtävistä muutoksista. Tällainen metodi luoda lakia on minulle niin vieras ja outo, että en osaa sanoa siihen mitään.

Mutta sen sijaan voi ilmoittaa erätaukotilanteet:
Blogaajat 6 – vanhat viestimet 0
Netti-ihmiset 16 – järjestöt 0
Kansalaiset 647826 – poliitikot 0

Ei muistu mieleen, milloin suomalaisilla olisi viimeksi herännyt näin suurta kiinnostusta eurooppalaiseen päätöksentekoon kuin tämän viikon maanantaina ja tiistaina. Siinä on netin voima. Mahdolliset yritykset muokata nettiä kiinalaiseen suuntaan johtaisi lähinnä sellaiseen johtopäätökseen, että demokratia on liian arvokasta jotta sitä kannattaisi haaskata kansalle.

Bonus: Synkän mielialan vallassa syntynyttä pseudoshostakovitsilaista yhteiskuntakriittistä instrumentaalimusiikkia: http://rapidshare.de/files/46839351/Tekno-Kekko_Telecom_Package.mp3.html

Torstai

Jyrki JJJJJ Kasvi ja Satu Hassi ovat julkaisseet teollisuusvaliokunnan äänestyksestä yhteisen tiedotteen, jonka kommentoija ehtikin jo linkata.

Toinen kommentoija on mieltä, että koko hössötys asiasta oli turhaa, koska lakipaketissa ei sallita mitään, mikä olisi EU:n puolelta aikaisemmin ollut kiellettyä.

Oikein hienoa. Vain muutama kysymys. (Vastauksiahan ei ole.)

Jos asia on niin itsestäänselvä, niin miten on selitettävissä, että siitä on
jouduttu ylipäätään äänestämään?

Jos asia edelleenkin on niin itsestäänselvä, miten on selitettävissä,
että äänestystulos esitetään suurena voittona?

Onko näitä äänestyksiä itsestäänselvistä asioista, jotka itsestäänselvästi eivät millään muotoa johda kiinalaiseen internetiin, tulossa lisääkin?

6.5.2009

Uuden Suomen uutinen europarlamentin äänestyksestä.

Piraattipuolueen kommentti käsittelyn tilanteesta.