1909648.jpg

Tiedättehän luovuustestit, ne joissa kysytään "keksi nopeasti 20 käyttötarkoitusta klemmarille". Kiusallisempaa ei voi olla. Mitä hiton luovaa on siinä, että otetaan jokin olemassa oleva, jo keksitty kapistus ja yritetään väkisin keksiä sille epätavallisia käyttötarkoituksia? Niinpä eilen keksin paremman testin. Sen kysymys kuuluu: "Keksi 20 tapaa korvata klemmarit kun kaikki klemmarit kuitenkin ovat taas hukassa." Tämä on luovuutta, hyvät naiset ja herrat!

Ja nyt esittelen päivän pähkinän. Ostin Euroopan DX-kokouksessa arpoja ja voitin mm. kuvassa näkyvän härvelin. Ilmeisesti terästä. Paino 38 grammaa. Soneran logo kaiverrettuna pidikkeen varteen. Käyttötarkoitus ja olemus täysin tuntematon. Ilmeisesti se on tarkoitettu "arvokkaaksi" liikelahjaksi, koska se toimitetaan pahvisessa samettivuoratussa kotelossa.

Mistä minä muutenkaan tiedän mitään kaiken maailman vimpaimista. Tuossa kymmenen vuotta sitten ihmettelin miksi henkselit olivat taas tulleet muotiin. TV-kuvissa jokaisella alkoi olla paidan rintamuksen päällä henkselit, vieläpä mainoshenkselit. Niissä esiintyi mobiilipuulaakien nimiä ja Oy Viekkaus Ab:n henkseleissä luki "Suomalainen voittaa aina".

Kului viitisen vuotta ja sain ensimmäistä kertaa nähtäväkseni kyseiset henkselit. Yllätys. Ne eivät olleetkaan henkselit. Ne olivat jonkinlaiset kaulassa roikotettavat avaimenperät.

En edelleenkään käsitä, miksi avaimia pitäisi roikottaa henkseleistä kaulassa, mutta ilmeisesti toiset sitten tietävät.

Mutta päivän pähkinä. Tämä ei ole rengas, koska se on rikki. Renkaan murtumakohdissa on kaksi ruuvattavaa nuppia, jotka saa irti. Painavinta vekottimessa on logolla varustettu vedin tahi pidin. Miksi sillä pitäisi olla niin paljon painoa, on tutkimatonta.

Tätä vimpainta voisi kuvitella älykkyystestiksi, tyyliin vangin lukko, mutta sellaiseksi se on kovin köykäistä lajia, sillä kuten todettua nupit saa kierrettyä irti ja renkaan ulos pidikkeestään vaivatta alta aikayksikön.

Härän turparenkaaksi sitä voisi tietysti sovittaa, mutta tämä on jäänyt tekemättä, koska härkää ei ole käytettävissä. Lisäksi uskoisin että kunnollisen härän turparenkaan tulisi olla ehjä.

Se voisi olla osa keräilysarjaa, jossa kerätään kokoon kalavaaka, mutta toistaiseksi siitä puuttuu ainakin se vaaka.

Palkintoon sisältyi säädettävä luja muovinauhainen remmi, joka vaikutti jopa hyödykkäältä käytettäväksi mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, mutta kun kiinnitin remmin kassin ympärille, ja kokeilin onko rengasvempelettä tarkoitettu remmin pidikkeeksi nostamista ja raahaamista varten, niin renkaan rako osoittautui liian suureksi ja remmi luiskahti renkaan sisältä ulos. Kassi putosi lattialle. Koe osoitti mielestäni hienoisia epätoimivuuden merkkejä.

Pystyn korkeintaan kuvittelemaan, että tämä mystinen otin&vedin on tarkoitettu kiinnitettäväksi johonkin kohteeseen, jossa on kaksi pientä reikää, joiden läpi työnnetään renkaan päät, jotka kiristetään kiinni kohteeseen irtiruuvattavilla nupeilla toiselta puolelta. Kysymys vain kuuluu mikä maailmassa olisi sellainen kohde ja kiinnitystarkoitus. Vedetäänkö tällä Lada puskuristaan ulos suosta? Vedetäänkö tällä isännänviiri lipputangon nuppiin? Vedetäänkö tällä tv-lupatarkastajaa nenästä? Vedetäänkö tällä kotiinpäin? Vedetäänkö tällä kaikista ovista? Vaiko vain antaa vetää?

Jos keksisin tälle yhdenkin järkevän käyttötarkoituksen, voisin ainakin lisätä sen maailman omituisimpien työkalujen listalle. Toistaiseksi se lojuu listalla "salaperäistä korruptiotavaraa". (Ihmiset saisivat mielihyvin lahjoittaa lisää korruptiotavaraa.) Tosin jo nyt tämä arvoituksellinen esine on osoittautunut hedelmälliseksi keskustelunaiheeksi kolmessa eri yhteydessä, enkä usko että sen koko potentiaali on vielä nähty.

Luokittelen tapauksen toistaiseksi kategoriaan käytännölliset pilat.