1125512.jpg

Ryugyong Hotel on Pyongyangin keskustaan rakennettu kolmisiipinen pyramiidi, joka olisi valmistuttuaan ollut maailman korkein hotelli. Noustuaan harjakorkeuteensa Ryugyong Hotel oli ensimmäinen yli satakerroksinen rakennus Yhdysvaltojen ulkopuolella. 105-kerroksisessa ja 330 metriä korkeassa hotellissa on 3000 huonetta, 7 ravintolaa ja 360 000 neliötä lattiapinta-alaa.

Rakennustyöt alkoivat 1987, jolloin eteläkorealainen yhtiö oli rakentanut juuri Singaporeen maailman siihen asti korkeimman hotellin. Tuona ajankohtana Pohjois-Korea halusi houkutella maahan ulkomaisia investoijia Kiinan tapaan. Pohjois-Korean hallituksen edustaja lupasi, että sijoittajat voisivat jopa pitää kasinoja ja yökerhoja hotellissa, jos niin halutaan. Muistamme myös, että vuotta ennen Soulin Olympialaisia Pohjois-Korea äkkiä keksi, että kisat tulee jakaa Koreoiden kesken ja Pohjois-Korea alkoi mainostaa kilpailupaikkoja, joita voitaisiin käyttää tarkoitukseen. Majoitusongelmiin olisi vastannut maailman suurin hotelli. Soulin kisojen mentyä seuraavaksi tavoitteeksi asetettiin Maailman nuorisofestivaalit 1989, joiden aikana rakennus ei ollut lähelläkään valmistumista. Rakennustyöt pysähtyivät lopullisesti 1992, jolloin Pohjois-Korea oli kadottanut entiset liittolaisensa, talous oli retuperällä ja maassa nälänhätä.

Rakennustöitä hankaloittivat jatkuvat ongelmat rahoituksessa ja sähkönsaannissa. Hotellia ei ikinä tulla avaamaan nykyisessä kuosissaan. Rakennukseen käytetty betoni on alkanut rapautua, eikä rakennelma kestä ilman uutta lujempaa kuorta. Vesivahinkoja on tapahtunut runsaasti, johtuen jo siitäkin että rakennukseen ei ole koskaan asennettu yhtäkään ikkunaa. Toisaalta enempiä materiaalivahinkoja ei ole tapahtunut, koska hotellissa ei ole ikinä ollut sisustusta. Rakennustöiden ollessa kesken hotelli kuvattiin pohjoiskorealaisissa postimerkeissä ja mainoskuvissa yöllä valojen loisteessa. Kuvat ovat selvästi mainoskuvia, sillä rakennuksessa ei ole ikinä ollut myöskään valaistusta. Pohjois-Korean kunnianhimoinen uudisrakennus oli heti valmistuttuaan maailman korkein raunio, jonka huipulla seisoo yksinäinen nostokurki kesken jääneen ponnistuksen symbolina.

Japanilaisten sanomalehtien arvioiden mukaan Ryugyong Hotel maksoi 750 miljoonaa dollaria, kaksi prosenttia Pohjois-Korean kansantuotteesta. Pyongyangiin saapuva ei voi olla huomaamatta sen jylhää ja hämmästyttävän jyrkkää profiilia, joka hallitsee Taedong-joen rantamaisemaa. Nyttemmin hotelli on kadonnut kartoista eikä sen palveluita luvata olevan saatavilla edes kaukaisessa tulevaisuudessa. Ryugyong  Hotelilta voi odottaa lähinnä, että se tulee esiintymään pääosassa maailman toiseksi kiinnostavimmassa pilvenpiirtäjänromutusvideossa.