1328838.jpg

Paul is dead.

Paul Cole on kuollut. Helmikuun puolessavälissä 2008 kotonaan Floridassa menehtynyt Cole oli kuollessaan 96-vuotias. Vuonna 1969 Lontoossa lomaillessaan tämä eläkkeelle jäänyt myyntimies sattui mukaan yhteen maailman kuuluisimmista valokuvista.

Kun valokuva otettiin 8.8.1969 kello 10 aamupäivällä, Cole oli kieltäytynyt seuraamasta vaimoaan museokierrokselle. Hän oli saanut tarpeekseen museoista. Mieluummin hän jäi ulos ja alkoi katsella Lontoota omin päin. Abbey Roadin luona Cole huomasi pysäköidyn mustan poliisiauton. Hän ryhtyi ajankulukseen juttusille autossa istuneen poliisin kanssa ja keskusteli yleisistä asioista, Lontoon kaupungista ja liikennevalvonnasta.

Poliisin kanssa keskustellessaan hra Cole pani sivusilmällä merkille suojatietä ylittävät herrat, jotka ylittivät katua jonossa kuin sorsat. Cole piti herroja hörhöinä (kook), koska, kuten hän etevästi huomioi "heidän ulkomuotonsa oli radikaali, eikä Lontoossa kävellä paljain jaloin".

Sorsalaumana katua ylittäneet hörhöt John Lennon, Richard Starkey, Paul McCartney (paljain jaloin) ja George Harrison suorittivat hanhenmarssiaan valokuvaaja Iain McMillanin toivomuksesta. Kymmenen minuutin valokuvaussession aikana napatuista otoksista yksi valittiin laulu- ja soitinyhtye The Beatlesin äänilevyn Abbey Road kansikuvaksi.

Kansikuva herätti Colen huomion vuotta myöhemmin. Hän tunnisti välittömästi itsensä taustalta. "Minulla oli uusi urheilutakki ja uudet silmälasit. Jouduin vakuuttelemaan lapsille, että siinä olen todella minä. Kehotin heitä hakemaan suurennuslasin, niin he huomaisivat että siinä minä tosiaan olin", muisteli hra Cole myöhemmin elämänsä huippuhetkeä.