tiistai, 29. elokuu 2006
450 eKr: Maailman vanhin vitsikirja
Jotkin maailmaa kiertävät vitsit ovat sellaisia, että ne muistelee kuulleensa suurinpiirtein jo Nooan arkissa. Asiaa ei voi valitettavasti varmistaa, sillä länsimaiden vanhin vitsikirja, 255 jutun kokoelma Philogelos, ”naurun ystävä”, näki päivänvalon vasta 400-500 eKr.
Philogeloksen jutuissa päähenkilö on usein ”skolastikko”. Termi on jo yksinään niin huvittava, että se on hauskinta jättää kääntämättä. Skolastikon paikalle voi kuvitella Sokrateen, intellektuellin, oppineen, tai Matti Klingen, aina sen mukaan miten juttu kuulostaisi kaikkein hauskimmalta. Muita naurunaiheita ovat kiimaiset naiset, juopot, naistenvihaajat, epäpätevät, myyttisiin mittoihin tyhmyydessään yltävät abderalaiset ja kymealaiset, ihmiset joiden henki haisi, sekä vitsinkertojat itse.
27. Skolastikko sairastui ja lupasi maksaa lääkärille, kunhan hän paranee. Kun skolastikon vaimo nalkutti hänelle siitä, että tämä joi viiniä kuumeisena, tämä vastasi: ”Haluatko sitten että paranen ja joudun maksamaan?”
57. Skolastikon orja tuli raskaaksi. Skolastikon isä ehdotti, että lapsi tapettaisiin. Skolastikko närkästyi ja sanoi ”Murhaa ensin oma lapsesi, niin sitten minäkin teen samoin.”
70. Skolastikko kävi tapaamassa ystäväänsä, joka oli vakavasti sairaana. Hänen vaimonsa kertoi skolastikolle, että mies oli poistunut keskuudestamme. ”Kun hän palaa, kertokaa hänelle että kävin”, totesi skolastikko.
98. Skolastikon vaimo synnytti terveen poikavauvan. Ystävät saapuivat onnittelemaan isää, joka vastasi vaatimattomasti ”Kiitos kuuluu teille kavereille.”
115. Abderalainen näki eunukin keskustelevan naisen kanssa, ja kysyi häneltä oliko tämä eunukin vaimo. Eunukki vastasi että eunukit eivät voi pitää vaimoja. ”Tämä on siis tyttärenne?” kysyi abderalainen.
187. Töykeä astrologi laati sairaan pojan horoskoopin. Luvattuaan äidille, että pojalla oli vielä monta vuotta edessään, hän vaati maksua. Äiti lupasi maksaa seuraavana päivänä. Astrologi närkästyi ”Mutta entä jos poika kuolee yön aikana ja menetän palkkioni?”
201. Mies oli ollut matkoilla vuosikaudet ja halusi tietää miten hänen perheensä voi. Hän meni huonon astrologin puheille, joka kertoi ”Kaikki voivat hyvin, erityisesti isäsi”. Mies epäili tietoa. Astrologi sanoi, että kaikki on totta. Mies paljasti, että hänen isänsä oli ollut kuolleena kymmenen vuotta. Astrologi vastasi: ”Et osaa arvatakaan, kuka isäsi on”.
204. Epäpätevä astologi laati miehelle ennustusta ja kertoi, että mies ei saisi lapsia. Mies vastasi, että hänellä oli nyt jo seitsemän lasta. ”Katsopa niitä tarkemmin”, neuvoi astrologi.
234. Mies jolla oli pahanhajuinen henki, kysyi vaimoltaan ”Valtiattareni, miksi vihaat minua”. Vaimo vastasi ”Koska rakastat minua”.
244. Nuori mies kysyi himokkaalta vaimoltaan ”Mitä tehdään? Syödäänkö vai naidaanko?” Vaimo vastasi: ”Valitse itse, mutta talossa ei ole ruoan murenaakaan.”
247. Naistenvihaaja vieraili vaimonsa haudalla. Ohikulkija kysyi, kuka oli päässyt lepoon. ”Minä, nyt kun olen yksin”, naistenvihaaja vastasi.
248. Naistenvihaaja oli sairaana ja kuolema kolkutti ovelle. Hänen vaimonsa lupasi ”jos jotain pahaa tapahtuu sinulle, hirtän itseni”. Naistenvihaaja nosti katseensa ja sanoi ”Tekisitkö palveluksen vielä kun olen elossa.”
249 Naistenvihaajalla oli vaimo, joka ei ikinä lakannut puhumasta tai riitelemästä. Kun hän kuoli, hänet kannettiin surusaatossa kilven päällä. Aviomieheltä kysyttiin, miksi. Hän vastasi ”Hän oli taistelija”.
http://www.fh-augsburg.de/~harsch/graeca/Chronologia/S_post05/Philogelos/phg_text.html
Kommentit