Suositussa sarjassamme ”omintakeisia hengentuotteita”. En edes muista, mitä hakusanaa käytin, mutta sen avulla paikallistin vahingissa netistä valistavaisen ja informatiivisen opaskirjasen ”Näin kirjoitat romaanin”. Kyseisessä teoksessa antaa tähdellisiä neuvoja kirjailija, jonka tuotannosta en tiedä mitään, mutta se on oma häpeäni. Toisaalta ei ole mitenkään kaukaa haettu mahdollisuus, että ”Kai Keski-Vertanen” on nimimerkki.

http://personal.inet.fi/koti/juharu/ekirja%20n%E4in%20kirjoitat.pdf

Silmäni poimi kätevästä oppaasta mm. seuraavia merkillepantavia jyviä ja akanoita:

”Ensimmäinen prinsiippi: Opettele kieli hyvin.”

”Tyylistä Aristoteles ei tietääkseni kirjoittanut.”

”Taiteellisen tyylin lauseet ovat esitteleviä ja kertovia. Lauseet ovat usein lyhyitä päälauseita. Ne alkavat usein rinnasteisella konjunktiolla (ja, mutta, vaikka).”

”Tarina muodostuu tapahtumista ja henkilöistä.”

”Tarina sijoittuu menneisyyteen, nykyisyyteen tai tulevaisuuteen.”

”Kognition ja aatteilun alueilla konkreettisen havaintolaitteen ajattelu on lähes mahdotonta.”

”Jotta teksti tulee ymmärretyksi, siinä pitää olla tolkku.”

Näillä eväillä ei olekaan kummallista, että ”Romaanin kirjoittaminen on helppoa, mutta sen saaminen kustannetuksi on vaikeaa. Vielä vaikeampaa on saada joku ostamaan valmis kirja. Kaikkein vaikeinta on kuitenkin saada joku lukemaan kirja loppuun asti.”

Kannatan sitä koulukuntaa, jonka mielestä on mahdollista tehdä asioita usealla eri tavalla ja silti onnistuneesti. Niinpä en haluaisi suuresti arvostella tätäkään luomusta. Minulla ei olisi siihen edes kompetenssia, sillä nämä Eeppos-kustantamon tekijät ovat julkaisseet useitakin romaaneja, enkä minä yhtäkään. Arvelen vain ujosti, että näinköhän leivänpaahtimen käyttöohjeilla lennettäisiin kuuhun.

Vaikka aika ajoin vaikuttaa siltä, että kirjoittaja on hädin tuskin sisäistänyt asiat, joista hän esitelmöi, niin on silti mahdollista, että joku löytäisi tästä viehättävästä pikku oppaasta vaikka vain yhden hyödyllisen kohdan, jolloin se on täyttänyt komeasti tarkoituksensa.