23230.jpg

Joulukuussa 2003 Japania ravisutti kaikkien aikojen epätodennäköisin hittikappale. Purkufirman tunnussävelmä nousi singlelistalle ja poiki leegion fanianimaatioita.

Useilla japanilaisilla yrityksillä on oma tunnuslaulu, shaka. Perinteen mukainen shaka on tahdikkaasti laulettava koulumarssi, jonka uskotellaan nostavan yhteishenkeä ja parantavan työtarmoa. Pienen jokohamalaisen rakennusten purkufirman Nihon Break Kogyon tunnuslaulu on toista maata. Yhtiön purkumies, 32-vuotias harrastelijamuusikko Manzo, teki kappaleensa muistuttamaan robottianimen miehekkäitä tunnuslauluja. Tuloksena oli erittäin iskevä renkutus, joka unohtui yhtiössä kahdeksi vuodeksi, kunnes lokakuussa 2003 se esitettiin Asahi TV:n myöhäisillan showssa.

Murra pois, murra pois, olemme valmiina
Pura pois, pura pois, se on ainoa lakimme
Rakennelmat murtuvat, betoni hajoaa,
Rauhallisten päiviemme tukipilarit, riko ne kaikki!

Laulu oli välittömästi hitti. NBK:n johtokunnan jäsen Shogo Kurita totesi Japan Timesille, että puhelin alkoi soida viiden minuutin välein. Sata puhelua päivässä ihmisiltä, jotka eivät olleet asiakkaita vaan halusivat laulun, oli liikaa purkufirmalle, jolla oli vain 16 vakituista työntekijää. Levy julkaistiin riippumattoman levy-yhtiön kautta, ja se nousi ensimmäisellä listaviikollaan sijalle 22, Ayumi Hamasakin ja BoA:n väliin.

Laulu Break Out! pääsi seuraavaksi puhelimen soittoääneksi ja karaokebaarien ohjelmistoon. Totta kai laulun äkkäsivät myös 2ch.netin lukijat, jotka valmistivat laulusta 2ch:n tyylisiä musiikkivideoita ASCII-grafiikalla. Sitä seurasi Break Out –flashpeli, jossa NBK:n purkumies hajottaa taloja teräskuulaa heittämällä. Eikä liioin säästytty englanninkieliseltä eurobeat-versiolta. NBK-kuumeen aikana purkufirman sivuilla kävi viikossa 500 000 vierailijaa.

Nihon Break Kogyo! Smashin' Steel Ball da da da!
Nihon Break Kogyo! Ankkuripultti halkaisee kovimmankin kiven!
Kaikki talot! Kaikki sillat! Mitkään tornit eivät estä meitä!
Äkkiä eteenpäin! Nihon Break Kogyo!
Break Out!

Japanin Amazonin levyarvostelu kiinnitti huomiota laulun sanoihin. "Sanat ovat valtavan vaikuttavat. Ehkä tämä kappale on radikaalimpi ja aggressiivisempi kuin keskinkertaisten punkbändien tekeleet." Lisäksi sanoissa on sopivasti huumoria, ja Manzo laulaa samalla yltiömaskuliinisella intohimoisella otteella kuin Ichirou Mizuki aikoinaan.

NBK:n Kurita oli laulun menestyksestä hämillään. Japanissa on 30 000 purkufirmaa, ja NBK on niistä liikevaihdoltaan ehkä sijalla 120. "Purkufirmojen maine on aika kehno. Työtä pidetään meluisana ja pölyisenä. Tarkoitus oli laululla kohentaa alan imagoa. Luullakseni se on onnistunut siinä."

Kaikki NBK:sta: http://www.el30.net/archives/2004_01_07_230118.html