Englannin sisällissodan seurauksena maanomistaja ja sotilaskomentaja Oliver Cromwellista (1599-1658) tuli Britannian hallitsija vuosiksi 1653-1658. Hänen kuoltuaan ruumis balsamoitiin ja asetettiin näytteille. Työ ei kuitenkaan vastannut täysin vaatimuksia, sillä hänen sisuksensa alkoivat vuotaa, ja uudelleenbalsamoija totesi, että hallitsijan sisäelimet olivat mädäntyneet perinpohjaisesti. Cromwell päätettiin haudata Westminster Abbeyhin.

Kun Kaarle II palautettiin valtaistuimelle, parlamentti koki tähdelliseksi osoittaa uskollisuuttaan monarkille julistamalla Cromwellin maanpetturiksi. Päätettiin, että Cromwell ja hänen kuolleet seuraajansa kaivettaisiin ylös maasta, hirtettäisiin julkisesti, ja ruumiilta katkaistaisiin kaulat.

Yleisöä saapui tuhansittain seuraamaan vainajien juhlallista teloitusta. Cromwellin ruumiista voitiin havaita, että balsamointi oli parkinnut hänen ihonsa kuin nahkan. Toisin kuin hänen liittolaistensa, Cromwellin ruumis ei hajonnut hirtettäessä. Pyöveli tarvitsi kahdeksan iskua saadakseen irti Cromwellin pään, joka pystytettiin seipään nokkaan ja asetettiin ”Taivas”-nimisen julkisen käymälän edustalle. Huumoria.

Cromwellin pää seisoi käymälän edessä pari vuotta, kunnes se salaperäisesti katosi. Kerrottiin, että pää putosi seipäästä rakennustöiden yhteydessä, ja katupojat pelasivat sillä jalkapalloa. Jotkut väittivät, että pää oli myyty eniten tarjonneelle. Joka tapauksessa tämä Lontoon kolkka tuhoutui muutaman vuoden päästä vuoden 1666 palossa.

Cromwellin muumioitunut pää tuli esiin seuraavan kerran, kun kiertävä sirkus asetti sen näytteille pääsymaksua vastaan. He puolestaan myivät pään sveitsiläiselle liikemiehelle. Sitten pää katoaa aikakirjoista lähes kahdeksisadaksi vuodeksi ilmaantuakseen jälleen esiin 1800-luvulla, jolloin pää myytiin eräälle pappismiehelle 200 punnan summasta. Tuohon aikaan vankan talon sai omakseen 40-60 punnalla.

Pappismies antoi pään tutkittavaksi, ja se todettiin aidoksi. Ulkonäkö vastasi tarkalleen kuvauksia paiseen arpea myöten ja päästä löytyi myös seipään tekemä reikä. Lopulta 1962, yli 300 vuotta kuolemansa jälkeen, Cromwellin pää sai viimein leposijan haudasta vaimonsa viereltä.