Kohta selviävästä syystä tavalliseen asuinhuoneiston keittiöön sijoittunut asiallinen, perinteisen akateemisen näköinen herrasmies puhuu englantilaiseen tapaan vilkkaasti ilmehtien ja käsillä eläytyen. Ruudussa näkyy teksti ”ALAN GREEN$PAN, taloustieteen nobel 1942”.

GREENSPAN:
Perinteisessä katsannossa taloustieteessä on ajateltu, että pääomavirrat kulkevat kuin vesi astiasta toiseen. Mitä tämä tarkoittaa? Sallikaa minun havainnollistaa.

Greenspan ottaa pesuvadin ja laskee siihen vettä hanasta. Kun vati on täynnä, hän esittelee sen kameralle.

GREENSPAN:
Tässä vadissa on nyt tuotannollisen toiminnan peruspääoma. Vesi, tässä tapauksessa raha, on se voiteluaine, joka laittaa talouden liikkeelle. Kun me pumppaamme tämän volyymin sisälle talouden monimutkaiseen putkistoon, se alkaa pyörittää kansantaloutta. Kuinka se tapahtuu? Katsotaanpa!

Greenspan kaataa veden lavuaariin ja tarkastelee sen katoamista.

GREENSPAN:
Minne se katosi? Mitä se tekee? Seurataanpa sen liikkeitä!

Greenspan pistää juoksuksi ja ravaa innoissaan rappukäytävää alas vauhdilla. Päädymme talon kellariin. Kellarissa näkyy kaksi isoa putkea.

GREENSPAN:
Tätä kautta pääomat pääsevät markkinoille. Tämä ensimmäinen venttiili tässä (osoittaa punaista säätöpyörää) on liikevaihtovero! Sitä säätämällä voimme vaikuttaa siihen, kuinka paljon vettä kulkee tästä putkesta tänne!

Greenspan hurjastelee potkulaudalla kadulla, heittää potkulaudan syrjään, avaa viemärinkannen suurin ponnisteluin ja laskeutuu alas lamppukypärä päässään. Siirrymme alas viemäreihin.

GREENSPAN:
Tämä suuri putki johtaa valtion kassaan tuonne. Siitä kulkee takaisin tämä silmukka, joka palauttaa osan valtion vesivirrasta takaisin järjestelmään. Tuo putki, jota ei ole merkitty karttoihin, johtaa vedenpuhdistuslaitokseen. Se tarkoittaa siis rahanpesua. Seurataanpa mitä kaikkia sivuhaaroja valtion putkella oikein on!

Greenspan harppoo tunnelissa eteenpäin ja osoittaa sormellaan valtavaa putkea, joka johtaa pääputkesta ylös.

GREENSPAN:
Eduskunnan lisärakennus!

Greenspan harppoo eteenpäin. Vastaan tulee pieni ohut pilli, joka mutkittelee sivulle.

GREENSPAN:
Kas, opintotuki!

Greenspan harppoo eteenpäin. Vastaan tulee suuri venttiili, josta valuu hukkaan norona vettä.

GREENSPAN:
Tässä edessämme on suuri sulku. Tämä venttiili edustaa eläkekassoja. Näkyy olevan jonkin verran hävikkiä. Jos me säätäisimme sitä vähän, niin… ngggg grrrhhhh… ruostunut kiinni.

Greenspan päätyy viemärin suulle, jossa putki johtaa mereen.

GREENSPAN:
Ja tässä! Tässä meillä on taloudellisen toiminnan lopputulos! Miljoonien ja taas miljoonien ihmisten työ ja uuttera ponnistelu on johtanut tähän! Täällä taloudellinen järjestelmä, jokaikinen taloudellinen järjestelmä, johtaa yhtäläiseen lopputulokseen. Täällä putken päässä on mahdollisuus nauttia työn ja talouden aikaansaamista hedelmistä!

Greenspan ottaa hymyillen taskustaan lasin ja täyttää sen viemäriputkesta ulos juoksevalla vedellä. Hän vie lasin huulilleen ja maistaa. Sitten hän vääntää suuta, sylkäisee veden pois ja heittää lasin menemään. Greenspan poistuu yökkien paikalta.