1300523793_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Fukushiman tapahtumien ratkaiseva hetki oli maanantai 14.3.2011. Yhteenveto seuraa.

Olen noudattanut hyvää periaatetta ja miettinyt itse. Olen niin tyhmä ihminen, että minun täytyy miettiä itse, muuten en ymmärrä asioita. Kaikki mitä kokoan tähän, on peräisin julkisista lähteistä. Lukijalle, joka toisin kuin minä, on kuunnellut viisaampien analyyseja, mikään osa tästä ei ole välttämättä uutinen. Eikä tämä ole tieteellinen analyysi, vaan veikkaus.

Mainichi kertoi eilen, että 14. päivä Tepco oli tosiaan paniikissa. Tepcosta soitettiin Edanolle ja kerrottiin, että he haluavat vetää kaikki työntekijänsä pois laitoksen alueelta. Kaikki. Jäljelle ei jäisi ketään. Edano kieltäytyi. Tepco soitti seuraavaksi kauppa- ja teollisuusministeri Kaiedalle. Hänkään ei antanut lupaa. Edano ja Kaieda kertoivat Tepcon pyynnöstä pääministeri Kanille, joka sanoi jyrkästi ei. "Tässä ei ole kysymys Tepcon konkurssista, tästä on kysymys Japanista."Erittäin totta. Niinpä Kan teki vastatarjouksen: valtio antaa apua ja Fukushimaan perustetaan kriisikeskus.

Tämän takia siis kriisikeskus ilmaantui vasta viidentenä päivänä.

Tämän takia 15. päivän aamuna kameroiden edessä oli miehiä, jotka halusivat olla missä tahansa muualla.

Tämän takia 14. päivän säteilymittauksissa on ammottava aukko. (On niitä aukkoja muuallakin, mutta tämä on puhuvin.) 13:12 vielä mitattiin ykkösreaktorin luona 34,2 uS. Sitten vetäydyttiin pääportille, jossa mitattiin kello 21:37 3130 uS.

Tuo taulukko on muutenkin äärimmäisen kiinnostava dokumentti, sillä sinne on merkitty alaviitteenä, että mittauspisteessä F3 mitattiin 15.3. kello 10.00 400 millisievertiä. Okei, mitä muulloin on mitattu mittauspisteessä F3? Emme tiedä. Mitään muita arvoja F3:sta ei ole julkaistu. Mistä tämä tieto oli peräisin? Kuka vuodatti tämän ilmeisesti edelleenkin korkeimman julkisuudessa mainitun arvon? Kansliaministeri Edano.

Tämä selittää senkin, miksi Tepcon mukaan 14. ja 15. päivä mittalaitteiden väitetään paukahtaneen hajalle ykkös-, kakkos- ja kolmosreaktorissa, ja miksi siinä sivussa pääportille vetäytymisen jälkeen ei kukaan ollut enää pumppaamassa vettä neloseen, joka alkoi käristyä karrelle niin, että viimeisin tunnustettu lukema käytettyjen polttoainesauvojen altaan lämpötilasta rekisteröitiin 14. päivä.

Mitä ihmettä tapahtui? No, mehän kaikki näimme sen televisiosta. 14.3.2011 kello 09:01 kolmosreaktori, jossa käytettiin plutoniumseos-sauvoja, poksahti. Ilmoille purkautui tanakka pilvi, joka näkyy loistavasti Digital Globen kuvista (kts pdf:n sivu 7). Ei siihen kauheasti kiinnitetty huomiota, sehän oli jo toinen kerta. Ykkösestä oli lentänyt katto jo 12. päivä. Todettiin vain, että aina pahenee. Kaikkien huomio oli kiinnittynyt tuona maanantaiaamuna alkaneeseen Tokion sähkönsäännöstelyyn, ehkä myös Tepcon huomio.

Luulen, että historiankirjoitus tulee väittämään, että koko tapahtumasarjan todellinen katastrofi sattui 14. päivä. Pahin tapahtui silloin (toivokaamme näin) ja sen kanssa on elettävä. Ja Herra hyvästi siunatkoon, että silloin tuuli voimakkaasti juuri merelle.

Silminnäkijät väittävät kuulleensa voimakkaan paukauksen. Siitä raportoitiin välittömästi, että se viittaisi siihen, että kolmosen reaktorissa olisi murtunut jotakin. Kuka esitti epäilyn ääneen? Kansliaministeri Edano. Ja siinä samassa hänelle nimitettiin avuksi apulaiskansliaministeri Sengoku. Päällystakki.

Tämän jälkeen ymmärtää täydellisesti Tepcon hädän. "Haloo, täällä sataa niskaan saastaa. Me kuolemme. Tahdomme pois!"

Niinikään 14. päivä NHK:lla professorit pahoittelivat, että ei ole olemassa dataa raskaampien isotooppien kulkeutuneisuudesta. Nyt on. Saanko esittää: Fukushiman prefektuurin mittaukset jodista, cesium-134:stä ja cesium-137:stä, mittayksikkö Tsernobylistä tuttu becquerel. Huomaamme, että jostain hauskasta syystä mittaukset alkavat vasta 16.3. kello 8:00 aamulla, josta alkaen cesiumin määrä on ollut tasaisesti laskeva sitä mukaa kuin raja-arvoa on laskettu. (Se taulukkoversio Fukushiman palvelimella, jossa näkyy cesium-mittauksen kynnysarvo, nimetään jatkuvasti uudelleen sitä mukaa kun tietoa kumuloituu. Koska linkki ei kumminkaan toimi, kopioin tuon itselleni.)

Haluaisin huomauttaa tähän, että jos todella on uskottava, että Fukushimassa aloitettiin raskaampien isotooppien mittaus vasta 16. päivän aamuna, niin se olisi jo yksinänsä sen luokan laiminlyönti, että siitä puhutaan vielä. Tepcosta kun on puhe, niin kaikki on tosin mahdollista.

Amerikkalaisten sotalaiva USS Ronald Reagan, joka oli tuulen alla, ilmoitti saaneensa kuukauden säteilyannoksen tunnissa ja joutui vetäytymään kauemmaksi alkaen, krhm, arvaatte kyllä, 14.3. Tämän nojalla USA:sta on kuulunut murinaa, että Japanin hallitus ei ole kertonut kaikkea, ja että turma on ollut pahempi kuin on myönnetty. En ihmettele ollenkaan. Naoto Kan vastasi selvin sanoin 17.3. Tepcoa moittiessaan, että "Pahimmassa tapauksessa Itä-Japani on loppu". Japanin säteilyturvakeskuksen IF-kartta on totista totta.

Japanin säteilyturvakeskus muuten on esiintynyt hauskasti. Heillä on kaikkein vähiten intressejä kaunistella asioita. Heiltä pitää vain osata kysyä. "Onko niin, että jos työntekijä on vaikka suojavarusteissa 400 millisievertin säteilyssä tunnin, se on vaarallista terveydelle?" Täysin faktapohjainen kysymys, johon Säteilyturvakeskuksen on helppo vastata: "Soo desu." Kyllä vain.

Youkosonewsin maraton-talkshown Katz on väsynyt ja menettämässä itsekontrollinsa. Mies, joka koko viikon ajan on toistanut "Älkää uskoko minua. Minä voin olla vaikka Japanin hallituksen tietokoneilla luoma hologrammi, minä vain käännän mitä Japanin uutisista kuulen." äityi tänä aamuna vuodattamaan: "Tepco have to lie, Tepco have to lie, Tepco have to lie."

Ja niin Japanin hallituksenkin. Ei tämä ole kaunis kuva. Satoja tuhansia ihmisiä on evakossa, ja on ollut täysin mahdotonta toimittaa heille kaikille riittävästi ruokaa, vettä tai polttoainetta. Spekulaatio: Jos olisin Japanin pääministeri, ja tuossa tilanteessa raja-arvot ylittyisivät ja pelastustoimet pitäisi periaatteessa keskeyttää, en haluaisi välttämättä kuulla asiasta. Joka tapauksessa on vain huonoja ja hyvin huonoja vaihtoehtoja.

Ja kaikkein surkein tilanne on tänään, kun 180 miestä työskentelee 50 hengen ryhmissä ja vaihtaa miehitystä aika ajoin, nyt kun Tepco on korottanut työntekijöiden suoja-arvoja 100 millisievertiin. Mitkä ovat matemaattiset todennäköisyydet, että yksikään heistä ei saisi säteilypohjaisia sairauksia, ei välttämättä tietenkään heti, mutta viikkojen, vuosien kuluessa? Luultavasti ne mahdollisuudet ovat imaginääriset.

Muuta vaihtoehtoa ei ole. Olisi hienoa, jos meillä olisi animesta tuttuja Patlaboreita tai edes hiukkasen järeämpi Asimo suorittamaan näin vaarallisia töitä, Se on japanilaisten nettikeskustelijoiden yleisin huokaus. Jos jostakin voisi aloittaa asioiden korjaamisen, niin tätä voisi vakavasti harkita. Ehkä sellaisia robotteja onkin, Ranskalla on kuulemma jotakin. Mutta japanilainenhan on kuin suomalainen, hän ei huoli apua ennen kuin se tyrkätään syliin väkisin.

Tänään Fukushiman reaktoreiden vierellä tapetaan ihmisiä. Normipäivä planeetalla.