1132453.jpg

Sieppari Moe Berg (1902-1972) ei pelannut ruispellossa, vaan suhteellisen huomiota herättämättömän uran baseballammattilaisena vuosina 1923-1939. Valmentajien arvio kuului että Berg oli hyvä ulkopelaaja mutta kurja lyömään. Urheilu-uran epävaikuttavuutta tasapainotti hänen maineensa baseballin älykkäimpänä heppuna. Princetonissa opiskellessaan hän opetteli seitsemän kieltä ja ärsytti vastustajia kommunikoimalla salakielellä kakkospesän kanssa, nimittäin latinaksi. Moe Berg sai mainetta myös osallistumalla 1939 radion visailuohjelmaan Information Please.

1923 Berg katkaisi lupaavasti alkaneen pelaajauransa ja matkusti Pariisiin. Hän kirjoittautui Sorbonnen yliopistoon ja majoittui latinalaiskortteliin. Täällä hän omaksui tavan lukea kymmentä sanomalehteä joka päivä. Kun lehti oli kesken, se oli "elossa", eikä kukaan saanut koskea siihen. Kun lehti oli luettu, se oli "kuollut" ja hän antoi kenen tahansa lukea sen. 1926 hänestä alettiin kouluttaa siepparia ja hän sai valmiiksi ensimmäisen vuoden opinnot Columbia-yliopiston lakitieteellisessä, josta hän valmistui 1930. Helppoa se ei ollut. Opiskelu vaikeutti urheilua ja päinvastoin.

Kun hänen baseballuransa päättyi toisen maailmansodan alkamispäivänä, hänen oli helppoa löytää kyvyilleen uutta käyttöä. Ensin hän toimi pari vuotta baseballvalmentajana. Kun USA liittyi sotaan, Berg liittyi Nelson Rockefellerin toimiston palvelukseen ja esitti armeijan tiedustelijoille Japanin matkallaan ottamiaan elokuvia Tokion lahdesta. 1942-1943 hän toimi Keski- ja Etelä-Amerikkaan sijoitettujen amerikkalaisjoukkojen kuntovalmentajana. Elokuussa 1943 hän astui CIA:n edeltäjän OSS:n palvelukseen 3800 dollarin vuosipalkalla.

Vakoilija Bergin ensimmäinen tehtävä oli hypätä laskuvarjolla Jugoslaviaan ja urkkia selville, mikä Hitleriä vastaan taistelevista partisaaniryhmistä vaikutti vahvimmalta. Hänen lausuntonsa oli, että Josip Brozin partisaaneilla oli vahvimmat ja parhaimmin tuetut joukot. Loppuvuodesta 1943 hän osallistui operaatioon, jossa pyrittiin kidnappaamaan italialainen raketti-insinööri Italiasta USA:n palvelukseen. Samalla haluttiin saada selville, mitä italialaiset tiesivät Werner Heisenbergistä ja Carl Friedrich von Weizsäckeristä.

Joulukuussa Heisenberg piti luennon Zürichissä. Luentosalissa kuunteli korvat höröllä Moe Berg, jonka tehtävä oli arvioida, kuinka lähellä ydinpommin valmistamista saksalaiset olivat. Jos saksalaiset näyttivät olevan ratkaisun kynnyksellä, hänen ohjeensa oli suorasukainen: ammu Heisenberg. Hän päätti jättää ampumatta.

Tiedustelutoimetkaan eivät välttämättä olleet Bergin ominta alaa. Hänen veljensä mukaan sota teki Bergistä alakuloisen. Kun hänelle myönnettiin presidentin vapaudenmitali, hän kieltäytyi siitä. 1952 CIA palkkasi Bergin hankkimaan tietoja Neuvostoliiton atomitutkimuksesta. Berg otti vastaan 10 000 dollarin palkkion ja kulukorvaukset, eikä toimittanut mitään vastineeksi. CIA:n upseeri, jolle Berg raportoi, kuvasi Bergiä "oudoksi".

Seuraavat 20 vuotta Berg eli sukulaisten ja ystävien vaivoina, jotka olivat aseettomia hänen sivistyneen charminsa edessä. Kun häneltä kysyttiin, mitä hän tekee elääkseen, hän nosti sormensa huulilleen antaen ymmärtää että hän olisi yhä vakoilija. Kun Bergiä moitittiin siitä, että hän oli haaskannut lahjojaan baseballiin, hän tapasi vastata että mieluummin hän pelaa palloa kuin istuu korkeimmassa oikeudessa. Hänen viimeiset sanansa olivat "Kuinka Mets pärjäsi tänään?".

MLB-tilastot

Moe Berg, s. 27.6.1902, k. 29.5.1972
Oikeakätinen.
Seurat: Brooklyn Robins (1923), Chicago White Sox (1926-1930), Cleveland Indians (1931, 1934), Washington Senators (1932-1934), Boston Red Sox (1935-1939).
Ensimmäinen ammattilaispeli: 27.6.1923.
Viimeinen ammattilaispeli: 1.9.1939.
Lyöntikeskiarvo: .243
Lyönnit: 441.
Juoksut: 206.