1937452.jpg

Tanskan saksalaismiehityksen aikana 1944 ryhmä kööpenhaminalaisen Killegardin koulun opettajia lähti retkelle Roskildeen ja astui maihin Elleoren saarella, jonka he julistivat itsenäiseksi kuningaskunnaksi. Maanpakolaishallitus piti yllä perinnettä miehityksen loputtuakin ja niinpä tänä päivänä Elleore on kukoistava mikrovaltio, jolla on omat perinteikkäät tapansa ja ilmeikkäät piirteensä.

Maan virallinen kieli on keinotekoinen interlingua, siellä noudatetaan Elleoren normaaliaikaa (joka on 12 minuuttia Kööpenhaminan aikaa edellä) ja koska saarella kuvattiin vuonna 1907 yksi Tanskan varhaisimmista elokuvista Lövejagten på Elleore (Leijonanmetsästys Elleorella), niin valtakunnan päämies on hänen kuninkaallinen majesteettinsa Leo. Valtakunnan asujaimisto palaa kotiin vain yhdeksi viikoksi vuodessa. Muina aikoina saarta kansoittavat linnut.

Elleore on julkaissut postimerkkejä ja kolikoita. Vuoden 1969 11 disserin hopearaha on tiettävästi ensimmäinen jalometalliraha, jonka mikään mikrovaltio on koskaan julkaissut. Rahayksikön nimi disser olisi vapaasti käännettynä "niitä", yksikkö "se". Jossakin vaiheessa järjestettiin rahauudistus, sillä 1979 ei enää käytetty rahayksikkönä niitä ja näitä, vaan kolikoiden nimellisarvo mitattiin kultaleoina, leo d'or.

Elleoren oma (tanskankielinen) historia sekoittaa lupaavalla tavalla faktaa ja fiktiota, joten siitä ei parane mainita paljoa. Voi vain todeta että Elleoren vaiheisiin sisältyy niitä ja näitä. Tärkeintä on tietää, että Elleoren kansalaiset ovat paimentolaisia, jotka palaavat joka kesä viikoksi isänmaansa kamaralle laiduntamaan jahtimestarinsa johdolla. Tai kuten he itse ilmaisevat, he viettävät 51 viikkoa vuodessa lomalla ulkomailla.

Keskeinen paikka valtakunnan toiminnoille on vuonna 2001 pystytetty Raatihuone, jossa järjestetään monenlaisia aktiviteetteja kuten elokuvaesityksiä ja Elleoren Euroviisukarsinnat, sekä tarjotaan väliajoin kahvia ja pullaa. Vuonna 1975 pystytettiin ensimmäinen raatihuone, kun Elleoren valtio osti Ruotsin armeijan poistomyynnistä 45 neliömetrin suuruisen teltan. Sittemmin tarkoitukseen on käytetty aina isompia ja uhkeampia telttoja, mikä kuvastaa samalla valtakunnan vaurastumista.

Elleoren Yliopisto rohkaisee itseopiskeluun. Muita rakennuksia Raatihuoneen lisäksi ovat keittiö, joka toimii nestekaasulla. Tosiinaan kauniilla säällä keittiö toimii ulkogrillinä nimellä Grande El (kuuluu El Donalds-ketjuun). Vain yksi kiinteä rakennus on, perusteellisesti maahan ankkuroitu Ysses Hus, joka toteuttaa nimensä mukaisia tarkoitusperiä. Kun Raatihuone on lukossa yöksi, nuoriso viihtyy mielellään Fidelin krouvissa tai Café Jokkenilla. Kansallinen juhlahetki on kuningas Leo III:n syntymäpäivä, jolloin kansalaiset muistavat majesteettiaan sangen monilla "hyödyllisillä" lahjoilla. Jahtimestarin johtamilla gaalaillallisilla palkitaan ansioituneita kansalaisia kunniamerkein.

Koko Elleoren väestöä koskee yleinen asevelvollisuus ilma-, maa- ja merivoimissa, millä taataan 300% varustusaste. Kuningaskunnan häpäisystä rangaistaan ankarasti. Pahimpia rikoksia on tuoda saarelle sardiinitölkki tai kappale Robinson Crusoeta. Molemmat kun antavat täysin virheellisen kuvan siitä, millaista on elää pienellä saarella. Ankara rangaistus on Elleoren tapauksessa karkoitus vankilasaarelle Kaj Snudelle, jossa tuomittu joutuu seisomaan kovennettua 11 minuutin ja 17 sekunnin ajan. Mikäli rikoksessa on kyse sardiineista, ne tulee päästää vapauteen.

Elleoreen pääsee helposti. Valtio on tavoitettavissa Elleoren viikon aikana valtion aluksilla Elfin ja Sealion, jotka ovat ekologisia airovoimalla toimivia aluksia. Pitkä ja vaarallinen merimatka Roskildesta kestää 17 minuuttia. Lintujen pesintäaikaan 1.4.-15.7. liikkuminen on kielletty. Elleoren kansalaisilla, joita on 263, on oikeus liikkua saarella virallisen viikon ulkopuolellakin, mutta majoituksessaan he joutuvat turvautumaan leirintään. Päästäkseen kansalaiseksi pitää olla 12-vuotias ja Kildegaardin koulun jäsen. Koululaisille tarjotaan mahdollisuus osallistua maavoimien peruskurssille, minkä jälkeen he saavat päättää liittyäkö kansalaisiksi vai ei. Toinen mahdollisuus kansalaisuuden saamiseen on hankkia suosituskirje kahdelta elleorilaiselta.

Elleoren sivusto tähdentää, että tärkeintä mitä Elleoressa voi kohdata, on Elleoren henki. Sitä ei voi kuvata, sen voi vain kokea.

http://elleore.diskos.dk/side.asp