Ei tästä kesällä mitään tule. Kaikki haluavat sosialisoida minut ja pitäisi silti saada jotakin aikaan. Blögi palaa asiaan myöhemmin syksyllä. Sillä välillä saatte makustella ammatti-ihmisten verratonta käsityskykyä suositussa sarjassamme "Asiantuntemus riehuu valtoimenaan".

---
 
 "Ennustaminen on vaikeaa, tulevaisuuden ennustaminen erityisen vaikeaa." - taloustieteilijä John Maynard Keynes.
 
 "Kun arvostettu vanhempi tiedemies sanoo, että jokin on mahdollista, hän on melkein varmasti oikeassa. Kun hän sanoo, että jokin on mahdotonta, hän on hyvin todennäköisesti väärässä." - Arthur C. Clarken ensimmäinen laki.
 
 "Useimmat tuntemani ihmiset, jotka tulevat mainiosti toimeen mitä monimutkaisimpien ongelmien kanssa, pystyvät hyväksymään hyvin vaivalloisesti selkeimmän ja ilmeisimmän tosiasian, jos se osoittaa vääräksi ne päätelmät, joita he ovat mielellään kertoneet kollegoilleen, opettaneet ylpeinä toisille, ja jotka he ovat kutoneet kude kuteelta oman elämänsä kankaaseen." - Leo Tolstoi
 
 
Nyt seuraa propagandaa. Todistettakoon avoimuuden ja demokratian hengessä, että idiootit ovat joskus oikeassa, ja asiantuntijat joskus idiootteja. Ehdottomuuksia puhuva saa ehdottomasti kärsiä seuraukset. Ja tämähän oli ehdottomuus.

Aineisto on suppealta alalta. Lausunnot ovat silmäänpistäviä, koska ne on sattumalta lausuttu asioista, joiden oikea laita on voitu myöhemmin osoittaa kokeellisesti ja kokemuksellisesti todeksi. Jätän lukijan oman harkinnan vaaraan, kuinka paljon meillä itsekullakin on virheellisiä käsityksiä asioista, joita ei voi yhtä kiistatta todistaa oikeiksi tai vääriksi. 

Seuraavat lausunnot ovat vastaansanomattoman loogisia ja analyyttisia oman aikansa tietämyksen valossa. Nämä loogiset ja analyyttiset ihmiset tekivät päätöksiä puolestamme menneisyydessä ja tulevat vaatimaan siihen oikeutta myös tulevaisuudessa. Lohduttautua voi sillä, että virheiden tekeminen on ihmisen ainoa todellinen oikeus ja vapaus, jota ei voi riistää pois.

 
 
 "New Yorkissa on pidätetty mies, joka yritti ryöstää varoja vähäjärkisiltä ja taikauskoisilta ihmisiltä esittelemällä laitetta, joka hänen mukaansa kuljettaa ihmisääntä metallilankoja pitkin niin, että ne kuullaan langan toisessa päässä. Instrumenttiaan hän kutsuu telefoniksi. Oppineet ihmiset tietävät hyvin, että ihmisäänen lähettäminen langan välityksellä on mahdotonta." - Newyorkilainen sanomalehti, 1868.
 
 "Hieno keksintö, mutta kuka sellaista haluaisi käyttää." - USA:n presidentti Rutherford B. Hayes Alexander Graham Bellin esiteltyä puhelinta, 1872.
 
 "Tämä "telefoni" on keksintö, jolla on liikaa varjopuolia, jotta sen voisi ottaa vakavasti viestintävälineenä. Laite on meidän tarpeisiimme ehdottomasti arvoton." - Western Union -lennätinyhtiön sisäinen muistio, 1876.
 
 "Amerikkalaisilla on tarvetta telefonille, mutta ei meillä. Meillä on paljon lähettipoikia." - Sir William Preece, Britannian postilaitoksen pääinsinööri, 1878.
 
 "Monsieur, älkää pilkatko meitä. Viekää tuo naurettava hökötyksenne pois! Kaikkihan me tiedämme, että te teette tuon vatsastapuhumalla." - eräs Ranskan akatemian jäsen Edisonin esitellessä fonografia.
 
 "Katselin tarkkaavaisesti hänen työskentelyään nähdäkseni ettei vain hän ollut järjiltään, ja kun poistuin muiden senaattoreiden kanssa, huomasin että he myöskään eivät olleet asiasta aivan varmoja." - Senaattori Smithin vaikutelma Samuel Morsesta hänen esitellessään lennätintä Yhdysvaltojen kongressille, 1842.
 
 "Lennättimen rakentaminen Washingtonin ja Baltimoren välille ei tule toteutumaan näillä ehdoilla, sillä asetettiinpa lennätinmaksuksi mitä hyvänsä, sen tulot eivät tule kattamaan kustannuksia." - USA:n pääpostimestari Samuel Morselle, 1845.
 
 "Mitä tällainen lennätin tekee? Lähettääkö se kirjeitä ja sanomalehtiä? Sitä paitsi lennätinsanoma voi olla hyvin petollinen, ja sillä välitetty salainen tieto voi joutua vääriin käsiin." - Senaattori George McDuffe, 1845.
 
 "De Forestin työhuoneeseen mahtuu hyvin kaikki radiopuhelinlaitteet, mitä tässä maassa ikinä tullaan tarvitsemaan." - W.W.Dean, Dean Telephone Companyn pääjohtaja, 1907.
 
 "Siis sanot itsekin, ettei radiopuhelinta voi verrata lankapuhelimeen. Se ei yllä niihin välimatkoihin mitä lankalennätin kykenee. Mitä hiton hyötyä siitä sitten on?" - Lee De Forestin ystävät.
 
 "Hra De Forest on maininnut lukuisissa sanomalehdissä omalla nimellään, että muutamien vuosien sisällä olisi mahdollista lähettää ihmisääntä Atlantin yli. Nämä naurettavat lausunnot on tarkoituksella laadittu johtamaan yleisöä harhaan jotta hänen yhtiönsä osakkeita ostettaisiin." - Piirisyyttäjä oikeusjutussa, jossa Lee De Forestia syytettiin huijauksesta, 1913.
 
 "Hankkikaa kunnollinen tavallinen ammatti ja pysykää siinä!" - tuomari Lee De Forestille saman oikeusjutun loppuratkaisussa, 1913.
 
 "Arvioni mukaan en pidä langatonta lennätintä minään vakavana kilpailijana kaapeleillemme. Sanoin jo muutama vuosi sitten saman asian, eikä mikään ole saanut minua tarkistamaan kantaani." - Sir John Wolfe-Barry, Western Telegraph Companyn yhtiökokouksessa 1907.
 
 "Langattomalla soittorasialla ei ole mitään kuviteltavissa olevaa kaupallista arvoa. Miksi kukaan haluaisi maksaa viestistä, jota ei lähetetä erityisesti kenellekään?" - David Sarnoffin (RCA) toimiston vastaus radiosta kiinnostuneille sijoittajille, 1920-luku. 
 
 "Fonografilla ei ole mitään kaupallista arvoa." - Thomas Alva Edison, 1880.
 
 "Radiohullutus sammuu aikanaan." - Thomas Alva Edison, 1922.
 
 "Käytännöllisesti katsoen ei ole mitään mahdollisuutta sille että satelliitit tarjoaisivat parempia puhelu-, sähke-, televisio- tai radiopalveluita Yhdysvaltojen sisällä." - T.Craven, Kansallinen Viestintäkomissio, 1962. Ensimmäinen kaupallinen viestintäsatelliitti otettiin käyttöön 1965.
 
 "Asiakirjojen lähettäminen puhelinlinjoja pitkin on periaatteessa mahdollista, mutta vaadittavat laitteet ovat niin kalliita, että sitä ei ikinä oteta käytäntöön." - Dennis Gabor, englantilainen fyysikko, kirjassaan Tulevaisuuden keksinnöt, 1962.
 
 "Transistori on muotioikku." - Tri William J. Barclay, Pohjois-Carolinan valtionyliopisto, 1969.
 
 "Kuka hitto haluaa kuulla kun näyttelijät puhuvat?" - H.M.Warner, Warner Brothers -elokuvayhtiön omistaja, kuullessaan että hänen yhtiönsä tekee äänielokuvan, 1927.
 
 "Teoreettisesti ja teknisesti televisio on toteutettavissa. Kaupallisesti ja taloudellisesti pidän sitä mahdottomuutena. Se on kehityssuunta, josta ei kannata paljoa unelmoida." - Lee De Forest, radiopioneeri ja tyhjiöputken isä, 1926. Seuraavaksi hän rakensi television.
 
 "Televisiolla ei tule olemaan mitään merkitystä niin teidän kuin sen paremmin minunkaan elinaikanani." - radioarvostelija Rex Lambert, 1936.
 
 "Televisiolla ei ole tulevaisuutta. Se on ohimenevä ilmiö." - radion uranuurtaja Mary Somerville, 1948.
 
 "Televisio? Ei siitä voi koitua mitään hyvää. Sanahan on puoleksi kreikkaa, puoleksi latinaa!" - sanomalehtimies C.P.Scott, 1948.
 
 "Television ongelmana on että se vaatii katselijan istuvan ja pitävän katseensa liimattuna kuvaputkelle. Tavallisella amerikkalaisella perheellä ei ole aikaa sellaiseen." - New York Times, 1939.
 
 "Televisio ei kestä, koska ihmiset eivät jaksa katsoa jalopuista laatikkoa joka ilta." - elokuvatuottaja Darryl Zanuck, 1946.
 
 "Ei kiinnosta lukijoita." - kustantamo W.H.Allenin arvio Frederick Forsythin esikoisromaanista Shakaali.
 
 "Historiallinen romaani! Sisällissodasta! Kuka mistään sisällissodasta enää välittää?" - Herbert R.Mayes, päätoimittaja, joka kieltäytyi julkaisemasta Margaret Mitchellin romaania Tuulen Viemää jatkokertomuksena, 1936.
 
 "Idea on hylättävä. Yksikään sisällissotaa käsittelevä elokuva ei ole tuottanut penniäkään." - MGM:n arvio romaanista Tuulen Viemää, 1936.
 
 "Se on hyvä että se on Clark Gable, joka tässä menee turvalleen, eikä Gary Cooper." - Gary Cooper sen jälkeen, kun hän kieltäytyi miespääosasta elokuvassa Tuulen Viemää, 1937.
 
 "Tästä elokuvasta tulee yksi kaikkien aikojen suurimpia fiaskoja." - ohjaaja, joka kieltäytyi tarjouksesta saada osuus Tuulen Viemän voitosta, 1938.
 
 "Me emme pidä heidän soundistaan. Kitarabändit ovat menossa pois muodista." - Decca-levy-yhtiön päätös vuodelta 1962 jossa hylättiin tuntematon uusi yhtye nimeltä The Beatles, joka oli aloittanut uransa hampurilaisen strippiluolan taustabändinä. (Voiko sen alempaa kukaan lähteä liikkeelle?) Heidät hylkäsi myös Pye, Columbia ja His Masters Voice. Parlophone oli surkeasti menestyvä puhelevyjä tuottava EMI:n osasto, jonka tuottajaa George Martinia pilkattiin yhtiön sisällä. Vain heille The Beatles kelpasi.
 
 "Sinusta ei tule mitään, poika. Palaa takaisin rekan rattiin." - Jim Denny, country-musiikin tärkeimmän areenan Grand Ole Opryn manageri, rekkakuski Elvis Presleylle hänen ensimmäisen ja viimeisen esiintymisensä jälkeen, 1954. Elvis lopetti countryn, mutta ei palannut rekan rattiin.
 
 "Ei osaa tanssia. Ei osaa näytellä. Pikkuisen kalju. Osaa laulaa vähän." - muistiinpanot Fred Astairen ensimmäisestä koe-esiintymisestä, 1930.
 
 "Sinun on parasta opetella sihteerin töitä tai mennä naimisiin." - Blue Book -mallitoimiston johtaja Marilyn Monroelle, 1944.
 
 "Näin monta vuosisataa Luomisen jälkeen on epätodennäköistä että kukaan löytäisi sellaisia tähän asti tuntemattomia maita, joilla olisi mitään arvoa." - Espanjan hovi 1480-luvulla kieltäytyessään rahoittamasta Kolumbuksen purjehdusta.
 
George Simon Ohm julkaisi sähköteoriansa 1827. Kriitikkojen kommentteja: "Kudelma silkkaa haihattelua." "Parantumatonta harhamieltä, jonka ainoa pyrkimys on häväistä luonnon arvokkuus." Ja Preussin opetusministerin suusta: "Fyysikko joka esittää tuollaista kerettiläisyyttä, on epäpätevä hoitamaan virkaansa."
 
 "On äärimmäisen epätodennäköistä, että rautateistä voitaisiin luoda liikenneverkko, jolla kuljetettaisiin matkustajia yli 10 mailin tuntivauhdilla. Tällaiset järjettömät odotukset vahingoittavat vakavasti rautatie-elinkeinoa, joka on vasta lapsenkengissään." - Thomas Tredgold, 1835.
 
 "Korkeilla nopeuksilla liikkuminen rautateillä on mahdottomuus, koska matkustajien on mahdotonta hengittää, ja he tukehtuvat kuoliaiksi." - Tri Dionysus Lardner (kuoli 1859), University College, Lontoo.
 
 "Kukaan ei maksa päästäkseen Berliinistä Potsdamiin tunnissa, kun sinne voi ihan hyvin ratsastaa vuorokaudessa ilmaiseksi." - Preussin keisari Wilhelm rautateistä, 1864.
 
 "Arvoisa presidentti. Maamme kanavajärjestelmää uhkaa uudenlainen kuljetuskeino, joka tunnetaan nimellä "raidetie". Kuten saatatte tietää, arvoisa presidentti, "raidetiellä" vaunuja kuljetetaan niinsanotulla "veturilla", joka kulkee hirvittävällä 15 mailin tuntivauhdilla. Paitsi että se vaarantaa matkustajien hengen ja terveyden, raivoaa ja röhkii läpi maaseudun, se myöskin sytyttää sadon tuleen, peljästyttää karjan, ja säikäyttää naisia ja lapsia. Kaikkivaltias ei varmastikaan ikinä ole tarkoittanut ihmisten liikkuvan tuollaisella niskat taittavalla nopeudella." - Martin van Buren, New Yorkin kuvernööri, 1865.
 
 "Kuinka, hyvä herra? Laiva saataisiin siis liikkumaan tuulta ja virtauksia vasten polttamalla tulta kannen alla? Suokaa anteeksi, mutta meillä ei ole kiinnostusta kuunnella hölynpölyä." - Napoleon Bonaparte Fultonin höyrylaivasta, 1800-luku.
 
 "Ajatus höyrykoneesta laivan voimanlähteenä näyttää paperilla hyvältä. Mutta yksi seikka on laiminlyöty. Höyrykone tarvitsee kiinteän alustan, jotta se toimisi." - Kuninkaallisen tiedeseuran puheenjohtaja Sir Joseph Banks, 1800-luvun alussa.
 
 "Vaikka "propellissa" olisikin kylliksi tehoa saamaan alus liikkeelle, se osoittautuisi kuitenkin käytännössä hyödyttömäksi. Koska voimanlähde sijaitsee aluksen perässä, olisi täydellisen mahdotonta ohjata alusta." - Sir William Symonds, Britannian laivaston tutkija, lausunnossaan propellimoottorista, 1837.
 
 "Sähkövalaistus on juuri sopiva ajatus atlantintakaisille ystävillemme. Käytännölliset ja tieteelliset ihmiset tietävät täysin sen arvottomuuden." - Englannin parlamentin komitea, 1878.
 
 "Tällaisella kohulla levitetty uutinen täytyy katsoa tieteen kannalta arvottomaksi ja sitä paitsi epäilyttäväksi koko tieteellisen prosessin kannalta." - sähköfyysiikko Wilhelm von Siemens kuultuaan että Edison oli ilmoittanut keksineensä sähkövalon, 1880.
 
 "Mikään ei oikeuta eikä edellytä vaihtovirtaa. Vaihtovirta pitäisi kieltää kokonaan. Se on vaarallinen ihmisille ja omaisuudelle. Vaihtovirta on epäluotettavaa ja täysin sopimatonta yleiseen sähkönjakeluun. Sähköjohtojen vetäminen maan alle on tappava aivoitus. Kosteus, maaperän liikahtelut, ja kapasitanssi ovat yksistään kyllin päteviä syitä pitää koko hanketta mahdottomuutena niin tieteelliseltä kuin käytännölliseltä kannalta. George Westinghouse tulee tappamaan asiakkaan kuudessa kuukaudessa, rakentaapa hän järjestelmänsä missä laajuudessa tahansa. Se on varmaa kuin kuolema." - keksijä Thomas Alva Edison, 1889. Vuotta myöhemmin hallitus pyysi häntä keksimään inhimillisempiä teloitustapoja. Edison suositteli välittömästi Westinghousen vaihtovirtageneraattoria. Sähkötuoli otettiin käyttöön.
 
 "Minulle on selvää, että lentävä kone, joka näytti niin lupaavalta vielä pari-kolme vuotta sitten, on osoittautunut mahdottomaksi ratkaista. Tutkimus täytyy suunnata muihin asioihin." - keksijä Thomas Alva Edison, 1895.
 
 "Ilmaa raskaammat lentokoneet ovat mahdottomuus." - Lordi Kelvin, Kuninkaallisen tiedeseuran puheenjohtaja, 1895. Samana vuonna Kuninkaallinen tiedeseura julisti myös, että kaikki mitä luonnontieteistä voidaan tietää, on jo tiedossa. Lordi Kelvin piti aluksi huuhaana myös röntgensäteitä ja radiota, mutta muutti mieltään ja uskoi auliisti, että Nikolai Tesla vastaanotti radiosanomia Marsista.
 
 "Tunnustan, että vuonna 1901 sanoin veljelleni, että ihminen ei pysty lentämään 50:een vuoteen. Kaksi vuotta kului, ja suoritimme itse onnistuneen lennon. Tämä osoitus kyvyttömyydestäni profetoida teki minuun sellaisen järkytyksen, että siitä alkaen olen epäillyt itseäni ja kieltäytynyt kaikista ennustuksista." - lentokoneen kehittäjä Wilbur Wright, 1908.
 
 "Lentokoneella ei ikinä pystytä matkustamaan New Yorkista Pariisiin." - Lentokoneen kehittäjä Orville Wright.
 
 "Lentokoneet ovat hauskoja leluja, mutta niillä ei ole sotilaallista merkitystä." - marsalkka Ferdinand Foch, Ranskan Sotakorkeakoulu, ennen 1. Maailmansotaa.
 
 "Tämä kaveri, Charles Lindbergh, ei ikinä onnistu. Hän on tuhoon tuomittu." - harrastelijalentäjä ja miljonääri Harry Guggenheim, 1927.
 
 "Professori Goddard väittää että raketti pystyisi toimimaan avaruuden tyhjiössä.Hänen pitäisi tietää jotakin syyn ja seurauksen laeista ja tyhjiön luonteesta. Häneltä tuntuu puuttuvan alkeellinen perustietämys niistä asioista, joita päivittäin opetetaan maamme kouluissa." - New York Timesin pääkirjoitus 1921. Goddard laukaisi ensimmäisen nestemäisellä polttoaineella käyvän raketin 1926. New York Times julkaisi elegantin korjauksen 1969 päivää sen jälkeen kun Neil Armstrong laskeutui kuuhun: "Oikaisu: Nyttemmin on lopullisesti todistettu, että rakettialus pystyy matkaamaan tyhjiön läpi. The Times vilpittömästi pahoittelee virhettä."
 
 "Ihminen ei ikinä pääse kuuhun, vaikka tiede kehittyisi kuinka." - Lee de Forest, tyhjiöputken ja television isä.
 
 "Koko tämä typeryys siitä, että kuuhun voitaisiin laukaista jotakin, on malliesimerkki siitä älyttömyydestä, johon liiallinen tieteellinen erikoistuminen johtaa." - fyysikko A.W.Bickerton, Uusi-Seelanti, 1926.
 
 "Herra Goddard voisi paljon mieluummin keskittyä todelliseen tieteelliseen tutkimukseen kuin haaskata aikaansa näytöksiin, joilla ei ole todellista arvoa." - Charles Lindbergh Harry Guggenheimille, 1936.
 
 "Avaruusraketin kiihdytysvaihe aiheuttaa vääjäämättä korjaamattomia vaurioita avaruusmatkailijan aivoille." - J.P.Lockheart-Mummery, New York Times, 1936.
 
 "Avaruusmatkailu on hölynpölyä." - Britannian kuninkaallinen astronomi sir Harold Spencer Jones, 1957, kaksi viikkoa ennen Sputnikia.
 
 "Ydinsäteilyltä voi suojautua helposti. Tarvitsee vain asettua uima-altaan pohjalle ja pidättää hengitystään." - David Miller, USA:n energiaministeriö.
 
 "Jupiterin kuut eivät näy paljain silmin. Siispä niillä ei ole vaikutusta maahan. Siispä ne ovat hyödyttömiä. Ja siispä niitä ei ole olemassa." - Aristoteliaaniset professorit Galileo Galileille.
 
 "Tieteiden ja taiteiden jokavuotinen kehitys kuluttaa luovuuttamme ja näyttää ennakoivan aikakautta, jolloin kaiken edistyksen tulee vääjäämättä päättyä." - Henry L. Ellsworth, USA:n patenttiviraston pääjohtaja, 1844.
 
 "Kaikki mitä voidaan keksiä, on jo keksitty." - Charles H. Duell, USA:n patenttiviraston pääjohtaja, 1899.
 
 "Poraamaan öljyä? Tarkoitatteko, että porataan maata ja yritetään etsiä öljyä? Olette hullu." - työmiehet, joita Edwin L. Drake yritti palkata öljynetsintään Pennsylvaniassa 1859.
 
 "Polttomoottori, tämä uusi voimanlähde, saattaa syrjäyttää hevosen ja tuhota maatalouden." - USA:n kongressin lausunto, 1875.
 
 "Useimmat ihmiset pitävät varmaankin enemmän tasaisesti käyvästä, luotettavasta höyryvoimasta kuin pahanhajuisesta, vaarallisesta, epätaloudellisesta ja parhaimmillaankin epäluotettavasta bensiinimoottorista." - Horseless Age -lehti, 1896.
 
 "Hevoset ovat täällä jäädäkseen. Automobiili on pelkkä muotijuttu." - Michiganin Säästöpankin johtajan neuvo Henry Fordin lakimiehelle Horace Rackhamille, 1903. Rackham ylenkatsoi hyvää neuvoa, ja sijoitti 5000 dollaria Fordin yritykseen. Sijoituksen arvo kasvoi yli 12:een miljoonaan.
 
 "Euroopan markkinoille mahtuu korkeintaan tuhat autoa, koska sopivien kuljettajien määrä on rajallinen." - Daimler-Benz -autoyhtiö, 1900.
 
 "Teitä ei tulla rakentamaan moottoriajonevoja varten lähitulevaisuudessa, vaikka toisin huhutaankin." - Harper's Weekly, 1902.
 
 "Viime vuoden aikana ei ole esitelty mitään radikaaleja parannuksia automobiiliin, mikä viittaa siihen että sen kehitys on saavuttanut rajansa." - Scientific American, 1909.

 "Osakekurssit ovat saavuttaneet pysyvästi korkean tason." - Irving Fisher, Yalen taloustieteen professori, 1929.
 
 "Jätän huomiotta kaikki ajatukset uusista sotakoneista. Sotakoneet on kehitetty äärirajoilleen, eikä ole toiveita, että niitä voisi enää parantaa." - Sextus Julius Frontinus, roomalainen insinööri, 50 jKr.
 
 "Jousi on yksinkertainen ase, tuliaseet ovat monimutkaisia ja niitä voi käyttää väärin monilla tavoilla. Raskas metalliase väsyttää sotilaan marssilla. Jousimies voi tähdätä ja ampua kuusi kertaa minuutissa, mutta musketööri voi laukaista vain kerran kahdessa minuutissa." - Komentaja Sir John Smyth, perustellessaan Britannian Sotilasneuvostolle miksi tuliaseita ei pidä käyttää, 1591.
 
 "Mitä teen tänään konekivääreille, sir?" "Ota ne pirun vehkeet pois juoksuhaudan päältä ja kätke ne!" - 1. maailmansodan aikainen brittiläinen pataljoonankomentaja upseerille, prikaatinkenraali Baker-Carrin mukaan, 1914.
 
 "Ratsuväen korvaaminen rautavaunuilla on järjetöntä, ellei peräti maanpetoksellista."  - Kenttämajuri Haigin sotilasavustaja panssarivaunuharjoituksissa, 1916.
 
 "On äärimmäisen epätodennäköistä että lentokone, tai edes lentokonelaivue, voisi ikinä upottaa laivasto-osastoa, joka on taisteluvarustuksessa." - Laivastoasiain apulaisvaltiosihteeri Franklin D. Roosevelt, 1922.
 
 "Mitä tulee laivan upottamiseen lentokoneesta pudotetulla pommilla, sitä ei yksinkertaisesti voi tehdä." - USA:n amiraali Clark Woodward, 1939.
 
 "Ohjus? Siis rakettimoottorilla varustettu lentokonepommi? Aivan liian kaukaa haettua, jotta sellaista kannattaisi ajatella." - Scientific American -lehden päätoimittajan vastaus Willy Leylle, 1940.
 
 "Emme ikinä pysty käyttämään atomin voimaa. Olettamus, että hiilen loputtua käyttäisimme atomienergiaa, on epätieteellistä utopiaa, lapsellista hölynpölyä." - Robert Milikan, fysiikan nobelisti, 1928.
 
 "Ei ole pienintäkään viitettä siitä, että käytettävissämme olisi koskaan ydinenergiaa. Sehän tarkoittaisi sitä, että atomi hajoaisi tahdostamme." - Albert Einstein, 1932.
 
 "Atomin halkaisemisesta syntyvä energia on hyvin mitätön. Jos joku väittää, että tässä on tulevaisuuden energianlähde, hän puhuu roskaa." - Ernst Rutherford (1871-1937) halkaistuaan atomin ensimmäisen kerran.
 
 "Atomienergia voi olla yhtä hyvä kuin nykyiset räjähdysaineemme, mutta ei sen vaarallisempi." - Winston Churchill, 1939.
 
 "Atomipommi on suurin munaus mihin olemme ikinä ryhtyneet. Se ei ikimaailmassa onnistu, ja minä puhun räjähdysaineasiantuntijana." - amiraali William Leahy presidentti Trumanille, 1945.
 
 "Minua inhottavat tällaiset puhujat, jotka suunnittelevat rakettipommeja jotka lentäisivät jopa 3000 mailia, mantereelta mantereelle, ja varustettuna vieläpä ydinpommilla. Kukaan koko maailmassa ei tiedä miten sellainen teknisesti toteutettaisiin, ja olen vakuuttunut ettei sellaista toteuteta hyvin hyvin pitkään aikaan. Toivoisin että amerikkalainen yleisö jättäisi tuollaisen omaan arvoonsa." - Tri Vannevar Bush, joulukuussa 1945.
 
 "Kuulin tohtori Harveyn sanovan, että kun hän julkaisi teoksensa ihmisen verenkierrosta (1628), hänen praktiikkansa lakkasi. Häntä kuulemma pidettiin mielipuolena, ja lääkärit liittoutuivat häntä vastaan. Tiedän lukuisia lääkäreita Lontoossa, jotka eivät antaisi edes puupenniä hänen lääkkeistään." - John Abrey, William Harveyn aikalainen.
 
 "Kivun poisto kirurgiassa on utopiaa. Se on mieletön tavoite tällä hetkellä. Veitsi ja kipu on sanapari, jonka on pakko ikuisesti yhdistyä potilaan tietoisuudessa." - kirurgi Albert Velpeau, 1839, kahdeksan vuotta ennen ensimmäistä onnistunutta anestesialeikkausta.
 
 "Louis Pasteurin teoria bakteereista on naurettavaa humpuukia." - Pierre Pachet, Toulousen yliopiston fysiologian professori, 1872.
 
 "Vatsa, sydän, ja aivot ovat viisaan ja inhimillisen kirurgin ulottuvilta ikiajoiksi poissuljetut." - Sir John Eric Ericksen, kuningatar Viktorian henkilääkäri, 1873.
 
 "Usemmille ihmisille tupakointi aikaansaa pelkästään hyviä vaikutuksia." - kirurgi Ian G. Macdonald, 8.11.1963.
 
 "Malaria on voitettu!" - WHO:n varapääjohtaja tri Thomas Lambo, joka kiidätettiin myöhemmin samana päivänä sairaalaan. Hänessä diagnosoitiin malaria. 1975.
 
 "Suunnitelma on mielenkiintoinen ja hyvin muotoiltu, mutta jotta ansaitsisit paremman arvosanan kuin tyydyttävä, suunnitelman pitäisi olla toteutettavissa." - Yalen kauppatieteiden professori Fred Smithin tutkielmasta, jossa luonnosteltiin pakettienjakelujärjestelmä joka toimittaa lähetyksen perille yhdessä yössä. Fred Smith valmistui Yalesta ja perusti Federal Express Corp:n.
 
 "Jos olisin ajatellut asiaa, en olisi edes kokeillut. Kirjallisuus on täynnä esimerkkejä, jotka sanovat, että näin sitä ei voi tehdä." - Spencer Silver, keltaisen Post-it -tarralapun keksijä.
 
 "Jos olisin tiennyt vähääkään tekniikasta, olisin jättänyt koko asian sikseen." - King Gillette, kertakäyttöisen partaterän keksijä.
 
 "On mahdollista että tulevaisuuden tietokoneet eivät paina enempää kuin 1,5 tonnia." - Popular Mechanics, 1949.
 
 "Luulen että maailmassa on markkinoita ehkä viidelle tietokoneelle." - Thomas Watson, IBM:n pääjohtaja, 1943 tai 1958.
 
 "Maailmassa on markkinoita enintään 5000:lle kopiokoneelle." - IBM:n lausunto Xeroxin perustajille 1959.
 
 "Olen matkustanut pitkin poikin maata ja keskustellut etevimpien kykyjen kanssa, ja voin vakuuttaa teille, että tietojenkäsittely on muotioikku, joka ei kestä enää vuotta pidemmälle." - liikekirjallisuuden julkaisija luennollaan Prentice Hallissa, 1957.
 
 "Hienoa, mutta… mitä hyötyä siitä on?" - ensimmäinen kommentti maailman ensimmäisestä mikrosirusta, 1968.
 
 "Ei ole mitään syytä miksi jokainen haluaisi tietokoneen kotiinsa." - Ken Olson, Digital Co:n perustaja ja pääjohtaja, 1977.
 
 "No, me menimme Atariin, ja sanoin "Hei, me olemme tehneet upean vekottimen. Siinä on jopa vähän teidän valmistamianne osia. Haluaisitteko tukea meitä? Me annamme koko tuotteen teille. Me vain haluamme tehdä niitä. Maksakaa meille palkkaa, niin teemme töitä teille." Ja he sanoivat "Ei." Sitten menimme Hewlett-Packardiin, ja he eivät halunneet nähdäkään meitä. He sanoivat: "Tehän ette ole edes vielä valmistuneet yliopistosta!" - Steve Jobs, Applen perustaja, joka yritti markkinoida Jobsin ja Wozniakin valmistamaa maailman ensimmäistä henkilökohtaista tietokonetta, 1977.
 
 "640 kilotavun keskusmuisti riittää kaikille." - Bill Gates, 1981.
 
 "Sinusta ei ikinä tule mitään merkittävää." - müncheniläinen rehtori 10-vuotiaalle Albert Einsteinille.
 
 "Poikani on tyhmyri." - Thomas A. Edisonin isä.
 
 "Thomas, sinä olet todellinen pölkkypää" - Thomas A. Edisonin opettaja.
 
 "Tämä sopimus luo rauhan meidän ajallemme." - Britannian pääministeri Neville Chamberlain palatessaan Münchenistä, 1938.
 
 "En voi jakaa pessimismiäsi. Ihmiskunta ei voi olla niin mieletön, että syöksyisimme uuteen sotaan." - Väinö Tanner J.K.Paasikivelle, 1939.
 
 "Helsinkiin marssitaan viidessä päivässä, ja koko Suomi on miehitetty kahdessa viikossa." - Stalinin päämaja, 1939.
 
 "Sähkö on tulevaisuuden energia." - moneen kertaan toistettu ydinajatus Lapin Kansan pitkässä ja totisessa pääkirjoituksessa vuonna 1992. (Siis ei 1892, vaan 1992.) Kirjoituksen taustalla mahdollisesti ollutta ajankohtaista keskustelua siitä, millä eri keinoilla tätä tulevaisuuden energiaa olisi parasta tuottaa, ei käsitelty lainkaan.

 "Mutta se tosiasia että neroille on naurettu, ei merkitse lainkaan sitä, että ne joille nauretaan, olisivat välttämättä neroja. Kolumbukselle naurettiin, Fultonille naurettiin,  Wrightin veljeksille naurettiin, mutta myös Bozo-klovnille naurettiin." - Carl Sagan.

Kukaan ei voi olla aikaansa edellä. Kovin harvat vain ovat aikansa tasalla.