1335526497_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvassa HIFK:n fanien mielenosoitus seuransa toimitusjohtajaa Pentti Matikaista vastaan 18.10. 2007. (c) Stadin Kingit.

Onnittelut Lahden Pelicansille historiansa ensimmäisestä mitalista ja JYP:ille mestaruudesta. On vaikea voittaa, jos ykkösmaalivahti pelaa lonkka murtuneena ja menee seuraavaksi leikkaukseen. Hovisen poissaoloon Pelicans ei silti kaatunut, vaan heikkoon viimeistelyyn, josta puolet oli uhrautuvaisuudesta elävän JYPin puolustuksen hyvyyttä. Sadun kauniiksi lopuksi mestaruuden ratkaisseen maalin teki Eric Perrin, 36, uransa viimeisessä ottelussa.

Eilen 26.4. puolestaan Jokerit toteutti kaikkien aikojen sopimusjulkistus-shown. Kuten kaikki jääkiekkoilullinen show tässä maassa, siitäkin tuli surkuhupaisa komedia.

Idea oli sinänsä jännittävä. Yleisö sai paljastaa Jokereiden uuden pelaajan kuvan pikseli kerrallaan painamalla facebookissa tykkää-nappia. Tähän asti kaikki hyvin, mutta pikselit olivat erittäin pieniä ja koko kuvan paljastamiseen tarvittiin 10 000 tykkäystä. Niitä ei koskaan saatu kasaan. Kun paljastustilaisuus nettistriimissä ja Kampin Narinkkatorin taululla venyi ja vanui tuntikaupalla, niin Jokereiden toimistolla oli pakko luoda asian hyväksi toinenkin ryhmä, johon kerättiin lisää hittejä niiltä aktiivisilta faneilta, jotka olivat jo käyttäneet vuoronsa. Kukahan jaksoi kylmällä torilla edes seurata ”tapahtumaa” neljä tuntia, ilmapallot ja simalasit kourassa kenties?

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomessa pelaajasopimus julkistettiin näin jännittävällä ja näyttävällä tavalla. Etukäteisveikkaukset liikkuivat taivaissa. Odotettiin Teemu Selännettä, Glen Metropolitia, Sami Lepistöä, Sami Saloa, Sami Kapasta, Tapio Rautavaaraa, Jeesusta. Kun yli neljän tunnin jälkeen kuvaan ilmaantui legendaarinen vahvistus Joonas Rask, niin striimin chatti ja Jatkoajan seurantaketjut valtasi tyrmistys. Suureellisella, epätavallista mielenkiintoa herättäneellä tavalla oli paljastettu pelaaja, joka teki viime kaudella liigassa Ilveksen riveissä vähemmän maaleja kuin mitä hänen henkilöllisyytensä arvailemiseen kului tunteja. Ilmapallot puhkottiin. Simalasit heitettiin maahan. Ikkunoita kivitettiin. Autoja poltettiin.

”Antikliimaksi!”
”Huutonaurua! Neljä tuntia odotusta ja Joonas Rask!”
”Voisikohan tuon kuvan saada peittoon poistamalla tykkäyksiä ja valitaan sen jälkeen uusi luukku?”

Jokereiden Jarmo Kekäläinen oli etukäteen hehkuttanut innovatiivista ideaa: ”Näin saadaan interaktiivisuutta meidän ja fanien välille. Haluttiin suunnata tämä julkaisemistapa heille, koska he olivat huikeita viime kaudella. Tämä oli tietyllä tavalla myös kiitos heidän suuntaansa.” Kannattajapiireissä sana ”kiitos” korjattiin välittömästi muotoon ”trollaus”. Värikkäämpiäkin ilmaisuja esiintyi.

Huutonaurun vaimennuttua päädyttiin toteamukseen, että ei ollut suinkaan Joonas Raskin vika, että hänen sopimuksensa julkistamisen tapa oli ylimitoitettu. Muistiin palautuivat myös legendaarisen ammattitaidottoman joukkueenjohtajan Matti Virmasen medialle hehkuttamat ”massiiviset tiedotustilaisuudet”, joiden anti oli että Jokereissa pelaisi kaudella 2006-2007 Marko Tuulola, Mikko Kuparinen ja Jyrki Louhi. Taisi joukkueeseen kuulua myös Juuso Riksman, Kim Kirschovits ja Jani Rita, joka oli jälkiviisaasti ajatellen näistä miehistä ainoa jolle oli jotain käyttöä.

Jos jääkiekon markkinointi lajin vannoutuneille ystäville lorottaa näin pahasti alleen, niin emme enää yhtään ylläty siitäkään, että pian alkavista jääkiekon MM-kisoista on tulossa kansanjuhlan sijasta mielenosoitustilaisuus.

Mielenilmauksen syynä on suomalaisen jääkiekkoilun diktaattorin Kalervo Kummolan (Tampere) hinnoittelupolitiikka. Mainospuheissa on elämöity, kuinka MM-kisoja pääsee seuraamaan 35 euron hinnalla. Niin pääsee, otteluun Ranska-Kazakstan.

Kummolan hinnat:

Ranska-Kazakstan alaparvelle 55€, yläparvelle 35€.
Kanada-USA alaparvelle 195€, yläparvelle 155€.
Valko-Venäjä-Suomi alaparvelle 195€, yläparvelle 155€.
Kazakstan-Suomi alaparvelle 195€, yläparvelle 155€.
kaikki Suomen ottelut alaparvelle 195€, yläparvelle 155€.
välierät ja pronssiottelu alaparvelle 225€, yläparvelle 175€.
loppuottelu alaparvelle 320€, yläparvelle 270€.

NHL:ssä Ottawan otteluun pääsee sisään halvimillaan 15 dollarilla, normaali katsomopaikka yläparvella 25-40 dollaria.

Jalkapallon Mestarien Liigan loppuotelussa Bayern-Chelsea Münchenissä lippujen hinnat ovat 70-370 euroa. Vuosi sitten Wembleyllä Mestarieden Liigan finaalin liput maksoivat vapailla markkinoilla vähintään 175 euroa. Hinnat olivat niin korkeat, että UEFA:n puheenjohtaja Michel Platini pyysi niitä julkisesti anteeksi.

Kysymys ei ole kansainvälisestä jääkiekkoliitosta. Kysymys on Kalervo Kummolasta. Tämän vuoden MM-kisojen toinen alkulohko pelataan Tukholmassa. Globenissa huippupeliä Ruotsi-Venäjä pääsee seuraamaan edullisimmillaan hintaan 390 SEK, mikä on 45 euroa. Ruotsissa ei hinnoittelekaan Kalervo Kummola. Ketä yllättää, että MM-kisojen pääsihteeri Mika Sulin väittää Uudessa Suomessa, että "Ruotsissa on samat hinnat". Kun ei ole.

Suomen vuoden 1997 MM-kisoissa uudenuutukaiselle Hartwall-areenalle pääsi alakatsomoon 160 markalla. Nyt joutuu pulittamaan saman verran euroja. 15 vuodessa MM-pääsylipun hinta on siis noussut kuusinkertaiseksi. Talousnero Kalervo Kummola vaikuttaa henkilöltä, joka pystyisi käynnistämään hyperinflaation aivan yksinään.

Urheilulehden Esko Seppänen kirjoitti aiheesta asiaankuuluvan ilkeästi ja ikävästi uusimmassa Urheilulehdessä. ”Helsingin turnaus alkaa ensi viikon perjantaina. Oletko nähnyt, herra Kummola, YHTÄKÄÄN mainosta, jossa myytäisiin PÄÄSYLIPPUJA itse turnaukseen? Et ole. En ole minäkään – tai kukaan muukaan meistä. Mitä olemme nähneet? Osta Leijonien superturbokanavapaketti! Osta kaikki pelit kotisohvallesi!! Osta HD-palvelu kotiisi!!! (On suorastaan irvokasta, että näitä mainoksia on myös Hartwall Areenan seinässä, eikä itse lipunmyynnistä sanota sanaakaan!)”

Kun ovelana kettuna hinnoittelitte normaalikansan ulos kisoistanne, olette nyt asemassa, jossa voitte myydä kanavapakettejanne pikkurahalta kuulostavaan hintaan. Mikäli viisihenkinen perhe menisi ystäväsi Areenalle katsomaan vaikkapa Suomi–Ranska-ottelua, joutuisi perheen pää pulittamaan alakatsomoreissustaan yli tuhat (1 000) euroa! Ja sitten kehtaat vielä ihmetellä, etteivät liput mene kaupaksi. Muistinko muuten kertoa vielä sitä, että nämä maksu-tv-toimijat ovat Suomen Jääkiekkoliiton merkittävimmät yhteistyökumppanit?”

Maksu-TV-toiminta jääkiekossa onkin ollut varsin jännittävää. Nähdäkseen SM-liigaa pitää ostaa ottelu Urho-tv:ltä, jonka laatu ja toimintavalmius on saanut aikaan sen, että sitä kutsutaan Urpo-tv:ksi. Urpo-TV:stä tiedetään, että sillä on ollut lukuisten uutisten mukaan vaikeuksia maksaa Veikkausliigalle tv-oikeusrahoja, jotka liigaseurat ovat tietysti jo laskeneet budjettiinsa. Toinen vaihtoehto on Nelonen Pro1 –kanavapaketti, josta näkee eri ottelut. Kun SM-liigan pudotuspelit alkoivat, voitiin vain todeta että ne näkyivät Nelonen Pro2:lta, joka kuuluu taas aivan eri pakettiin. Nähdäkseen suomalaista liigakiekkoilua pitäisi siis ostaa kolme eri kanavaa kolmella eri kortilla.

MM-kisojen kaikki ottelut näkyvät muuten MTV3 Maxilta ja Canal Plussalta. Kortti viuhuu ja ainoa minkä tiedetään toimivan moitteetta, on rahastus.

Muistinko mainita, että Urpo-TV:ltä ostettuna yksittäisen ottelun alituiseen puskuroivan striimin hinta 12-15 € on toisinaan kalliimpaa kuin ottelun seuraaminen hallilla?

Pitäkää tunkkinne.

Mielenosoitus on suunniteltu kisojen halvimpaan otteluun Ranska-Kazakstan. Sunnuntaina 6.5. klo 12:15 alkavassa ottelussa on tarkoitus osoittaa mieltä Kummolaa ja Kummolan hintoja vastaan. Kello 14 mielenosoittajat miehittävät Töölön urheilubaarit, joissa katsotaan screeneiltä Suomi - Slovakia –ottelu. Ilta huipentuu Suomen ottelun jälkeen jäähallin parkkipaikalla, jossa juhlitaan Suomen voittoa ja vastustetaan Kummolaa. Järjestäjät pitävät tärkeänä näkökohtana, että mielenilmaus ei suuntaudu Ranskaa ja Kazakstania vastaan, jotka ovat tilanteeseen täysin syyttömiä.

Jos suomalainen jääkiekkoilu haluaisi perseillä kaikkein lahjakkaimmin, ja miksi kummassa ei muka haluaisi, niin Jokereiden pikselifiasko ja Kalervo Kummola voitaisiin kukaties yhdistää. Suomi-Slovakia-ottelussa yleisö saisi äänestää ottelun parasta pelaajaa tekstiviestillä (1,99€ pikseli), ja ottelun lopussa Jaffalan videotaululta paistattelisi Tampereen lahja isänmaalle, rautakansleri Kim Il Kummola myhäilevine isänkasvoineen, joiden loiste valaisee synkimmänkin mökintorpan.

twitter: https://twitter.com/#!/search/%23kummolanhinnat

Tästä kaikesta palautuu myös mieleen Covent Gardenin vuoden 1809 korotettuja hintoja vastaan suunnatut mellakat.