1980-luvun lopulla nuori, komea, ja hyvin liikkuva popduo Milli Vanilli nousi räjähtämällä hittilistojen kärkeen ja tuli sieltä ryminällä alas. Pahimpina aikoina taatut naurut kirvoitti kanssaihmisistä vain sanomalla sanaparin "Milli Vanilli" ääneen.

Milli Vanilli oli tarkkaan laskelmoitu tuote, jonka loi saksalainen musiikkituottaja Frank Farian, mies mm. Boney M:n takana. Mallityyppinen parivaljakko Robbie Pilatus ja Fabrice Morvan saivat paikan esiintyjinä liikeyrityksessä, jonka keulakuvina he liikehtivät lavalla hyvin harjoitellun koreografian mukaisesti, puvuntakit olkapäiltä topattuina, ja pitkät hiukset hyvin hoidettuina. Farianin tarjous oli sellainen, josta ei voinut kieltäytyä. Heiltähän ei vaadittu edes sitä, että he osaisivat laulaa. Riitti, että he näyttivät hyviltä videolla.

Duon ensilevy Girl You Know It's True myi maailmanlaajuisesti yli 14 miljoonaa kappaletta, ja siltä lohkaistiin viisi singlehittiä. Duo sai Grammy-palkinnon 1990 vuoden parhaana tulokkaana. Rolling Stone -lehden puritaaniset lukijat äänestivät duon tuotoksen vuoden kurjimmaksi levyksi.

Kun alettiin huhuta yhä voimakkaammin, että duon esiintymisissä on jotain mätää, tuottaja Farian tunnusti kaiken. Rob ja Fab eivät olleet laulaneet levyillään eivätkä konserteissaan nuottiakaan. Todelliset laulajat olivat sellaiset herrat kuin Charles Shaw, John Davis ja Brad Howe. Farian kuitenkin vakuutti, että hänen pojissaan on ainesta, ja he tulevat jatkossa laulamaan itse, tällä kertaa nimellä Rob ja Fab.

Robbie Pilatus oli väittänyt aikaisemmin lehdistölle, että he ovat "musiikillisesti lahjakkaampia kuin Bob Dylan, Paul McCartney tai Mick Jagger konsanaan." Itsestään Robbie Pilatus sanoi, että hän on "uusi Elvis". Yleisö ei jäänyt odottamaan uuden Elviksen tulevia näyttöjä, se nauroi heidät ulos. Grammy-palkinto peruutettiin. Levy-yhtiö määrättiin maksamaan rahat takaisin jokaiselle sellaiselle asiakkaalle, joka haluaa palauttaa Milli Vanillin levyn. Rob ja Fab -duon levy heidän omilla äänillään ei herättänyt edes sääliä. Se ohitettiin kuuntelematta.

Rob Pilatus löydettiin kuolleena frankfurtilaisesta hotellihuoneesta 1998. Hän menehtyi alkoholin ja epämääräisten tablettien aiheuttamaan sisäiseen verenvuotoon. Hän oli 32-vuotias. "Milli Vanilli ei ollut häpeä", muistutti Morvan. "Todellinen häpeä on se, kuinka Rob kuoli, ypöyksin, unohdettuna, ja sisältä hajalla nopean nousun ja äkillisen romahduksen jälkeen."

Karmeinta ironiaa ei ollut se, että duon nimi "Milli Vanilli" tarkoittaa turkin kielellä "Myönteistä energiaa". Kun totuuden selvittyä Rob ja Fab lauloivat lehdistötilaisuudessaan a capella, muuan laulunopettaja väitti, että he kuulostivat paremmilta kuin ne tyypit, jotka lauloivat heidän levyillään.